Reklama

Reklama

Je rok 1991 a do kostela kdesi na americkém středozápadě se trousí smuteční hosté. Marie (Neve Campbell) se třesoucím hlasem loučí se svým otcem, jehož památku přišli uctít váleční veteráni a další přátelé. Na lavičce před kostelem sedí Ethel (Shirley MacLaine), stále krásná žena, která se ale se svým zesnulým manželem Chuckem loučí po svém. Chucka nikdy doopravdy nemilovala, její srdce patřilo Teddymu, jinému vojákovi, jehož osud zůstal obestřen tajemstvím.

Tajemství prstenu nás zavádí do doby Druhé světové války, kdy se tři mladí Američané - Jeff, Teddy a Chuck - rozhodnou dobrovolně narukovat do války. Spojuje je blízké přátelství a také dívka jménem Ethel, do které jsou všichni tři zamilovaní a střídavě se ucházejí o její přízeň. Své srdce tenkrát dala Teddymu, ten se ale z války už nevrátil, a Ethel se uzavírá před světem a později i před svým novým manžele Chuckem i dcerou Marií a Jackem, posledním žijícím "členem" staré party.

Mezitím se v irském Belfastu mladík Jimmy seznámí se starým hasičem Michaelem, který se pokouší najít trosky letadla, jehož havárie byl za války svědkem. Začátkem devadesátých let je Severní Irsko ještě pekelně neklidné místo a hledání zavede Jimmyho s Michaelem přímo na místo, odkud IRA organizuje své teroristické útoky. A tak když zde později Jimmy najde zahrabané lidské tělo, mají o jeho služby, nebo spíš mlčení, zájem nejen Britové, ale i IRA. Jimmy ale najde ještě něco daleko zajímavějšího - zlatý prsten, na kterém je vyryté dívčí jméno Ethel. Jimmy neváhá a začne dívku hledat, najde její telefonní číslo a vydává se za ní do Ameriky. Nakonec je to právě on, kdo po víc než padesáti letech pomůže Ethel odhalit pravdu, které se celý svůj dospělý život zdráhala uvěřit.

Filmy Richarda Attenborough (např. Příliš vzdálený most nebo Gándhí) jsou oblíbené i u nás a Tajemství prstenu nebude výjimkou. Dramatický snímek, který je postavený na skvělé knižní předloze Petera Woodwarda (syn herce Edwarda Woodwarda) a především na výborných hereckých výkonech hlavních představitelů, velkolepé výpravě a silném příběhu inspirovaným skutečnými událostmi, si získá pozornost filmových diváků i kritiků. Tajemství prstenu je film o touze po svobodě a odpuštění, o protivenstvích života, které se nám sice mohou zdát nespravedlivá, ale musí se s nimi umět žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

katasta 

všechny recenze uživatele

S hodnocením sem hodně váhala, přemýšlela mezi 4 a 3*...Na začátku sem z toho všeho neviděla jak to skončí a co to má všechno znamenat a bavilo mě dostávat se ve filmu dál a dál a rozmotávat tak vztahy mezi všemi těmi lidmi, byla jsem rozhodnutá pro 5*. Ale co se nestalo, za 15 minut se mě JohnVodka ptá, jestli už sem dokoukala ten film....a já řekla, že nevím....ten film ve mě nic nezanechal, i když se mi líbil. Nevím čím to je, ale že by to pro film mluvilo nějak dobře, to se asi říci nedá. Jinak nemám nijak velké výhrady, až na to, že filmový Teddy vůbec neumí hrát, ani nevím jak se ten herec jmenuje. Nakonec dám tedy 4*, ale sou spíš ke 3* než výš. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Každý potřebuje mluvit…ne každý potřebuje plakat…"  Tento film britského režiséra Richarda Attenborougha, v němž se  se (ne vždy zcela ideálně) mísí přítomnost s minulostí za 2. světové války, je hlavně o tom, že nemluvit o vlastní minulosti se nevyplácí, neboť člověka tato minulost většinou nakonec přeci jen doběhne. Je přitom asi pravda, že teprve tehdy, kdy je dotyčný schopen zbourat jakoukoliv "stěnu", která měla tu jeho minulost zakrýt, nastane okamžik konečné úlevy. Dívat se v závěru tohoto snímku do tváře stárnoucí Ethel, jak se jí do tváře derou slzy, tak bylo vcelku emotivní a po této stránce bych asi uměl film ocenit více než průměrnými třemi hvězdičkami. Ale to by zde nemohla být ona druhá dějová linka odehrávající se v Irsku za časů teroristických útoků IRA, kterou jsem moc nepobral a kterou považuji za poněkud rušivou. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Citovka, která občas zacházela až do extrému, ale dalo se to. Příběh ze současnosti byl šikovnými časovým skoky propleten s příběhem z let válečných a nakonec si sedla i ta severoirská rovina, která se mi zpočátku zdála až příliš košatá. Trochu míň cukru a kratší stopáž by z toho udělali ještě koukatelnější záležitost. 65% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S obdivuhodnou precizností napsaný a především zrežírovaný příběh, ve kterém nakonec nebyla ani jedna postava a ani jedna scéna navíc. Těžko hledat ta správná slova. Výkony všech zúčastněných neměly chybu, scénář byl tak neuvěřitelný a přitom tak obyčejný zároveň, každá minuta filmu odhalovala nový kousek velké skládačky, konci nescházelo dojetí, které ovšem nebylo nijak laciné… Bravo. Na souhru Shirley McLaine a Christopher Plummera byla radost pohledět, stejně jako na kreaci mého oblíbeného Peta Postlethwaita. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příliš sentimentu na příliš otřepané téma. I když tam stará škola Richard Attenborough fedruje kvalitní ingredience (herci, šikovně propletený a do sebe zapadající děj) poměrně pravidelně, neubráním se pocitu, že to bylo příliš ubrečené, nezáživné a hlavně neopodstatněné. Nebývale staromódní film, který už dnes nemá příliš velkou šanci oslovit širší divácké spektrum. Bohužel ani brnkání na romantickou strunu mi nesedlo a zdálo se mi trochu více těžkopádné než by bylo záhodno. Možná by neškodil přece jen ten odchod do důchodu pane režisére. Bylo to hodně znát. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama