Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětice mužů se jednoho rána vzbudí v chemické továrně a zjistí, že si toho kromě svých jmen nepamatují téměř nic. Stoprocentně však vědí jednu věc: Chtějí odtud pryč, a to rychle. Pří útěku ven a pátrání, co se u všech svatých vlastně stalo, se však vyplatí být obezřetný – ani jeden z nich nezná ty druhé a je více než pravděpodobné, že někdo tady nehraje zrovna čistou hru… (4daPeace)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Filmy typu „lidé v místnosti“ mám ve veliké oblibě. A to díky psychologické rovině. Tento film byl spíše krimithrillerem. Každopádně námět byl velmi dobrý. Premisa totiž spočívala ve snaze zjistit - po probuzení se z bezvědomí - kdo jsem, proč zde jsem, a na čí straně stojím. Tedy kdo je ve staré tovární hale můj spojenec a kdo naopak nepřítel. Vzhledem k tomu, že všichni zúčastnění trpěli dočasnou ztrátou paměti, nemohl si být nikdo ničím jist. Vtip je v tom, že po probuzení se uzavírala nová spojenectví a to čistě na základě intuice a vzájemných sympatií či vzájemné důvěře. Což znamená, že lidé, kteří před upadnutím do bezvědomí stáli proti sobě ve dvou jasně stanovených táborech, nyní své postavení pozměnili. Prostě jako by se znovu narodili. Což nám dává alespoň částečnou odpověď na jistý sociální postoj, který pronesl např. E. M. Remarque ve své knize „Na západní frontě klid“, kdy německý voják říká smrtelně zraněnému francouzskému vojákovi, se kterým byl nucen přežít nějakou dobu v díře způsobené výbuchem granátu: „nebýt této války, mohli jsme být třeba přátelé“. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Příživník v šedivém pyžamu, to je moje charakteristika filmu. Připadá mi, jako kdyby šel jednoho dne Simon Brand kolem kanceláře Jamese Wana a nahlédnul do jeho pracovního stolu, kde uviděl první stránku scénáře Hry o přežití. A řekl si: Když to fungovalo jednou, zapůsobí to podruhé. A lišácky si promnul ruce. Jenomže do toho scénáře jenom nakouknul a rychlým pohledem tak zachytil pouze úvodní premisu. Nepřečetl si nic o výpravě, o barevných filtrech a vizuálním kolotoči. Ne, od tohoto nápadu se jen odpíchnul, sehnal pár slušných herců a bláznivého scénáristu. A tak vzniknul film Unknown nebo-li Příživník v šedivém pyžamu, též Pořádný zašmodrchanec. Hned od začátku není něco dobře. Postavy mají zjevně alespoň trochu nakoukanou sérii Saw, protože se na neznámém místě zorientují rychle a s přehledem. Během několika minut vědí, co se zhruba kolem děje a všichni se postupně (většinou před zrcadlem v umývárně) rozvzpomínávají na věci dřívější a s jejich situací související. A každým dalším "flashbackem" se děj mírně pozmění. Takhle to je 80 minut, po kterých přichází pointa, obracející všechno naruby. A divák na to kouká jako Jouda ze Střimelic. Né, že by to bylo úplně nezajímavé, jenom toho je zbytečně moc. Lokace je vizuálně opravdu nudná a obyčejná, herci zachraňují, co lze zachránit. Průměr. Btw: taky Vám ten závěrečný hudební motiv něco připomněl?? ()

Reklama

RAiken 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý thriller, který mění svou tvář od začátku až do konce. Nejprve sledujeme zajímavě mysteriózní snímek vyvolávající spoustu otázek a hrající si s myslí diváka, který je potěšen nad tím, že si může sám vykonstruovat, jak to všechno vlastně bylo. V prostřední pasáži si může krásně ověřit své fantastické teorie a porovnávat je s filmovou skutečností, kdy nám režisér se scénáristou pomalu osvětluje události tajemné továrny. Tomu říkám ještě dobrá zábava. Postupně ale díky mdlé režii upadá film do technické klišovitosti a divák postupně ztrácí zájem na osudech bezesporu zajímavých postav, který se částečně oživí zajímavým rozuzlením a akčním zakončením. Ale úplný konec filmu je už jen hollywoodská berlička (používaná od léta páně 1999, kdy vznikl Šestý smysl), jak o něco zvýšit sledovanost filmu, která však v tomto případě selhává na plné čáře a jediný její efekt je rozčarování nad podivnými myšlenkovými pochody scénáristy. Ještě že je ale od začátku do konce na koho koukat, obsazení je totiž skvělé. Jinak průměr jak hovado... ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek vezoucí se na vlně úspěchu série SAW s docela slušným hereckým odsazením. Ta průměrnost spočívá především v příliš velké překombinovanosti a nedostatečném objasnění. To vysvětlování pomocí flashbacků mi přišlo strašně nepřehledné a těch zvratů zbytečně moc. Přitom, když je opravdu dobrý a nepředvídatelný, stačí mnohdy bohatě jeden. Zkrátka jsem v tom měl na konci poměrně dost otazníků (nevím, ale asi jsem u filmu nedokázal udržet tu správnou koncentraci), které by mi dozajista při druhém shlédnutí bez problémů docvakli, jenže problém je, že já už další projekci absolvovat nechci. ()

IllIlIlIIl 

všechny recenze uživatele

Podobný námět jako Lovci myšlenek či Saw I. Od začátku se stupňuje zvídavost diváka, co se vlastně stalo a ve skutečnosti kdo je kdo. Jak se ale tahle zvídavost stupňuje, tak je vše stále méně a méně jasné a nepřehledné. Což je nelogické a kazí filmu reputaci. Zejména po závěru, kdy se nějaké věci až nad míru vyřeší, ale zároveň jiné věci se stanou více nepochopitelné. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v americkém státě Kalifornie, a to v lokalitách Desert Center, Eagle Mountain, Indio, Los Angeles a San Bernardino v březnu 2005. (GASTON73)

Reklama

Reklama