Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V japonském velkoměstě dojde k sérii sebevražd, které jsou spojené faktem, že obětem před smrtí někdo zatelefonoval z čísla 0. Mladá detektivka zjistí, že volající osoba takto vraždí lidi v jejich snech. Požádá proto o pomoc mladíka, který také dokáže vstupovat do lidských snů, ale sám pomýšlí na sebevraždu. Formálně i tematicky radikální autor Shinya Tsukamoto spojil svůj drásavě fyzický filmový styl s hororovým žánrem. Vytvořil tak dílo, které intenzifikuje motivy japonských hororů z doby po mezinárodním hitu Ring a obohacuje je o hloubku i přesah. V jeho temné vizi světa lidé apaticky proplouvají mezi chladnými zdmi velkoměsta a své úzkosti přenášejí do snů, které tak namísto úniku z reality přinášejí ještě větší utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to zaujímavý mysteriózny kriminálny horor. Má dosť dobrý príbeh o detektívke, ktorá s kolegami začne riešiť prípady podivných samovrážd, ktoré majú spoločné, že obetiam niekto pred smrťou zatelefonoval a tak to nasvedčuje tomu, že boli napadnutí vo vlastných snoch. Vyhľadá zvláštneho muža, ktorý dokáže ľuďom vstupovať do snov, kvôli čomu je ale v neustálej depresii a premýšľa nad samovraždou, no spojí sa s ňou a spolu sa rozhodnú tento náročný prípad vyriešiť. Spracovanie je celkom slušné, síce zápletka znie už trochu ohrane, ale o spracovaní to neplatí. Nesadlo mi to až tak dokonalo, ako by som chcel, nájde sa tu aj viacero pomerne hluchých častí, bez ktorých by som sa kľudne obišiel, ale aj tak je to nadmieru nápadité, originálne a plné zaujímavých prvkov, ktoré to mimoriadne osviežia a tak hlavne prvá polovica je dosť nevšedný zážitok. Potom to už funguje hlavne zo zotrvačnosti, všetko dôležité už bolo povedané a tak to už ani nemá čím prekvapiť, no stále sa na to dobre pozerá. Ale filmu škodí toto takmer až poloamatérske prevedenie, síce je viditeľne zámerné, ale skôr by som uvítal klasický štýl. Veľmi spokojný som so samotnými hororovými scénami, síce v princípe sú prakticky všetky rovnaké, ale sú výborne podané, úniky pred zlom sú napínavé, poteší aj slušná krvavosť a celé to pôsobí až tak zvláštne nepríjemne, hlavne ukrývanie v peci, s týmto som skutočne spokojný. A chválim aj atmosféru. Herecké obsadenie nie je zlé, ale až tak moc mi nesadli ich postavy a herecké výkony. Týka sa to obzvlášť hlavného dua, detektívka je síce sympatická, ale celý čas sa tvári rovnako, jej vyšetrovací spoločník ma v civilnejších scénach moc nebavil, ale dobre zvládnuté sú vedľajšie postavy, vždy poteší Ren Osugi a nesklamal ma ani samotný Shinya Tsukamoto. Čo sa týka réžie a technickej stránky, Shinya Tsukamoto má svojský štýl, ktorého chválim za originalitu a množstvo nápadov, ale zároveň vždy sa tam nájde aj viacero prvkov, ktoré mi až tak moc nesedia a to platí aj o tomto filme. Nightmare detective je zaujímavý film, ktorý by som asi opakovane nepozeral, ale keď má práve divák chuť na niečo nezvyčajné, je to dobrá voľba. 71% ()

stub 

všechny recenze uživatele

V zásadě klobouk (které Tsukamoto tak rád nosí) dolů. Snad jen Japonci svedou natočit něco takového, aniž by to byla úplná slátanina. Styl je výrazně komiksový, práce s napětím sofistikovaná (působit na dnešního otrlého diváka podobně nepřímočarými prostředky je docela kumšt). Přes "fantastický" příběh je atmosféra taková pěkně skutečná a chladná. Matsuda typově výborně sedí, výkon jako takový však podává jen průměrný - z Kyoichiho je příliš cítit určité "dobráctví"... ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Sen či realita, dlhšie mi to trvalo kým som začal chápať súvislosti, lebo je tu veľa splynutí reality a sna, a prelína sa to dosť chaoticky. Tento film je spájaný s nočnou morou a naozaj, je tu velká podobnosť, ale Freddy ma navrch. Ale film ma neskutočné pôsobivú ponurú atmosféru a každou ďalšou scénou silnela. Veľmi strašidelný a temný snímok, kde nieje oddych, stále sa tu niečo deje, žiadny odpočinok, hlavne krvavosť bola veľmi slušná. Bolo tu naozaj veľa vypätých situácii. Film na začiatku dával veľa informácii, tak nie som si istý, že som všetko pochopil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět dobrý, občas bavilo i zpracování a na Hitomi se kouká docela dobře. Ale zrovna tohle je ten typ asijského hororu, u kterého bych dal přednost remaku před originálem, protože to prolínání reality se snem a místy podivné chování postav mi film celkově dost narušovalo. A příliš mě nebavila ani zběsilá kamera provázející (sebe)vraždění, která snad mohla zafungovat jednou, ale pak už to bylo o ničem. Škoda. 55% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

S horrorovou Asií jsem takřka definitivně skoncoval někdy před dvěma lety, když jsem se totálně přejedl dlouhovlasých duchů a nesmyslných úchyláren. Jen obcčas sáhnu po zajímavě vypadajícím snímku, většinou, až když ho prověří dostatečné množství diváků. Bohužel, v případě Nightmare Detectiva jsem se trochu přehmátnů. Ne, že by neměl zajímavé okamžiky nebo námět, ale prostě mi přišel poměrně nudný. A to je samozřejmě problém. Tsukamoto umí rozhodně lepší věci. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama