Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 1

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (947)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelituji, že jsem tenhle pokoj navštívil, myslím přes plátno, poněvadž ve skutečnosti bych do něj nevstoupil ani s Chuckem Norrisem. Je mě jasný, že v hotelovým pokoji se dá zažit leccos. Mě se třeba jednou v Bechyni stalo, že nejdříve bylo v pokoji vedro jak v džnugli kde Arnie honil predátora a po stížnosti u majitele tam druhej byla zima, jak v Grónsku, kde honil predátor vetřelce. Sprcha tam byla na čidlo, které fungovalo jen když jeden stál přímo pod sprchou, ale z té ze začátku vystříkla tak ledová voda, že jsem musel automaticky cuknout, ale to zase přestala téct voda, takže dobrejch 15 minut jsem tam nahatej tajtrlíkoval s čidlem a vytvářel různý pozice jak spustit sprchu a přitom na sebe nenechat vyprsknout tekutý led. Nakonec zvítězila poloha "zraněná žížala" kdy jsem se v leže přitiskl na zeď a zvednul ruku před čidlo a čekal až se voda ohřeje a já mohl v klidu vstát a vysprchovat se. Ovšem vrchol byl jednoho dne v noci, když se z ničeho nic otevřelo vikýřové okýnko a do postele mě začalo sněžit. / byl jsem tam v lednu / Takže pro tu hrůzu co se stala kolegovi Cusackovi ve čtrnácetosmičce mám velké pochopení a navíc Cushack zahrál tak dobře, až mám pocit, že bydlel i v tý Bechyni jako já. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Některé chvilky jsou dobré, ale film je takový neucelený. Když už si myslíte, že tohle je finálová pointa, tak se všechno otočí zase zpátky. Já osobně bych film ukončil hned po prvním zvratu a myslím si že by to bylo i vhodné vzhledem k celkovému pohledu na film. Napětí je celkem v pohodě, Cusack mi ale moc v té roli neseděl. No nevím, čekal jsem asi moc, ale je třeba říci, že některé scény opravdu stojí za to. 50% ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Hodinu jsem měl husí kůži, pak jsem se lekl trapné pointy, ale nakonec se z ní vybruslilo docela obstojně. Atmosféra příjemně mrazivě oldschoolová (podobný horory už se vlastně vůbec netočej), lekačky funkční a vystřelovací ze sedačky, Cusack fajn jako obvykle a Hafstroma budu nadále sledovat pozorněji. 70% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tady mě nenapadá výstižnější slovíčko než průměr. Kingova povídka je předlohou spíše pro nějaký hororový kraťas, než celovečerní film, což je poznat hlavně v momentech s blížícím se koncem. Být film o několik minut kratší, asi by mu to hodně prospělo a já bych uvažoval o vyšším hodnocení. Takto musím alespoň vyzdvihnout Cusackovu hereckou one man show. Z cynického a sebevědomého spisovatele se postupem času stává zdrcená a vystrašená troska s myslí na pokraji šílenství a tato proměna je předvedena přímo dokonale. Pár scén je opravdu povedených (závěrečná lekačka, rozhovor s Jacksonem i procházka po římse), závěrečný double twist taky ujde, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že to šlo všechno provést lépe. Alespoň že ten konec vyzněl jakž takž temně. Viděn Director's cut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Stephen King a jeho horrorová či thrillerová tvorba mala už niekoľko sfilmovaných pokusov a jediným kto ich dokázal zvládnuť bol Frank Darabont, po tomto počine teda izbe 1408 sa pridal aj Mikael Håfström aj keď nevyťažil s načrtnutého deju viac než by sa patrilo, veľa ukázaných momentiek príbehu nie je zrovna dovedených do vysvetlenia, ktoré by ozrejmilo prečo sa v tamtej tajomnej izbe dejú tak príšerné veci, jednoducho z ničoho nič sa po otvorení izby začiatkom 20.storočia začnú diať všelijaké nešťastné úmrtia, jednoducho to nakoniec vyznie ako keby tá izba bola z nejakej vesmírnej alebo teda dokonca pekelnej dimenzie, ktorá svoju obeť prestupujúca prah dverí len tak ľahko zo svojich spárov nevypustí. Atmosféra je miestamy navodená dosť skľučujúco ale aj tak som sa nedokázal povzniesť nad dosť jednotvárny výkon Johna Cusacka ako spisovateľa Mika Eslina zaoberajúceho sa vyhľadávaním strašidelných hotelov a ich ponurých príbehov, ktorý ako keby vypadol svojim stvárnením charakterom zo schizofrenického filmu Identita, proste hrá presne to čo už sme od neho zvyknutý do úlohy nedáva nič nové a len kopíruje svoj zaužívaný trend, na hereckom poste je viac uveriteľný aj keď hrajúci na menšom priestore Samuel L. Jackson, ten dokáže svojím prejavom o temnej izbe navodiť slušnú dávku strachu práve nám sledujúcim, čo potom stuhnuto čakáme kedy sa tie podivnosti začnú na tom mieste diať. ... Dá sa vôbec prebrať s takého ponurého sna ako prežíva osoba uväznená v izbe 1408 a je to vôbec sen ako nám miestamy chce napovedať príbeh? Postupné otázky vyplývajúce z deju, nemusia mať zrovna priame vysvetlenie. Môžeme len dúfať že druhé prebratie na lôžku v nemocnici nie je len nekončiaca dezilúzia. Po trikovej stránke je to viac než slušne spracované, rušivých momentov na tomto poste nenájdeme, skôr na príbehovej osnove to trošku neladí a hlavne otvorením koncom filmu, keď si hlavný predstaviteľ pustí diktafón a je svedkom toho že to čo zažil nebol iba zlý sen. Filmu by som udelil skôr slušných 70%, uvidím čo spraví ďalšie vzhliadnutie ale aj tak to je asi najlepší horrorový počin tohto roka, z toho čo som mal možnosť vidieť. ║Rozpočet $25miliónovTržby USA $71,985,628Tržby Celosvetovo $131,998,242║ ...aspoň že tie horrory nestoja stámilióny dolárov a poväčšinou sa potom aj oplatia točiť a teda návratnosť investícii je pre producentov skoro zaručená, v prvom rade pokiaľ nezarobia na území USA tak potom už v ostatnom svete to len ťažko tržbou vynahradia ▐ Tržby za predaj DVD v USA $52,894,753 //počet predaných kusov 2,424,711/videl v kine: 70%/ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Inšpirácia pre príbeh 1408 pochádzala z reálnych príbehov parapsychológa Christophera Chacona, ktorý vyšetroval strašidelnú izbu v hotely Del Coronado. (rador)
  • Láhev, kterou Gerald Olin (Samuel L. Jackson) nabídne Miku Enslinovi (John Cusack), nese název „Les Cinquant Sept Décès“. Ve francouzštině to znamená „57 smrtí“. (HellFire)
  • Skutočný príbeh, ktorým bol tento film inšpirovaný, nemá nič spoločné z číslom 1408. V hoteli, kde sa skutočný príbeh odohral, sa strelila do hlavy milenka staviteľa hotela, ktorú našli po piatich dňoch na schodoch vedúcich k moru. Táto žena menom Kate Morgan bývala v izbe 3312, ale v tejto izbe sa nič zvláštne nedeje. Všetky paranormálne aktivity boli zaznamenané v izbe slúžky, ktorá bez stopy zmizla a dones sa nenašlo ani jej telo. Jej izba mala číslo 3502. Žiadny ďalší incident sa v 130 ročnej histórii hotela už neodohral. Pravdou ale je, že upratovací personál pracuje výhradne v týchto izbách minimálne vo dvojici. (Raccoon.city)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama