Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (617)

tron 

všechny recenze uživatele

„Amerika nie je dokonalá, to vôbec nie. Ale toto vieme dobre.“ Po KRÁĽOVSTVE je jasné, že zrejme nastala správna doba na to, aby bolo možné v hollywoodskych filmoch ukazovať bombové útoky a streľbu do Američanov v mene náboženstva. Tvorcovia, ktorí na sebareflexiu a pud sebazáchovy dosť fajnovo kašlú, nami manipulujú a nezdržujú nás objektívnymi zhodnoteniami. Radšej nám ponúknu SVOJE "objektívne" fakty a informácie. Dialógy sú plné agitky, detto konanie postáv. Ale to sme čakali. Kasting pôsobí dosť obskúrne (Jamie Foxx je ako šéf tímu OK, ale Chris Cooper? Jennifer Garner? Jason Bateman? Wtf??? Asi by sa dalo povedať, že čím menej slávny herec, tým lepší výkon.) a mimo akčných scén je to skutočne dosť veľká skúška divákovej trpezlivosti. Našťastie, len čo sa rozbehne akcia, je dosť poznať produkčný dohľad skúseného fachmana Michaela Manna (Heat, Miami Vice). Námet o špeciálnom tíme, ktorý v nepriateľsky naladenej a exotickej krajine vyšetruje brutálnu masakru "svojich ľudí" je super, ale prevedenie nepostačujúce. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tohle že má být film roku anebo aspoň zdařilý Bergův pokus o přestoupení z žánrových zábavných podívaných k filmům, které se snaži něco řict? To možná tak pro ty, kteři se nechají oklamat stylisticky působivým filmem, jemuž se nedá upřit, že Berg má opravdu nakoukáno a sleduje současné moderní trendy, kdy si tu bere greengrassovskou roztřepanou kameru navozující hrdinů(v) stav mysli, támhle se zase co do efektivnosti inspiroval CSI a závěrečnou řež inscenuje jako něco mezi Černým jestřábem sestřeleným a Miami vice, ale to vše použivá k tomu, aby zakryl fakt, že prostě není dobrý vypravěč._____ Proč jsme otravováni odporně kýčovitými výjevy s malými dětmi a silným černým chlapákem Jamie Foxxem, když se to do toho filmu nehodí, proč celá vyšetřovací hodinka, jejíž potěšení má pramenit z oddalovaného, má na celý film tak ploché postavy a proč proboha je nám silně pravicově zaměřená rétorika filmu tolik mlácena ohlavu, aby to i ten poslední Daniel Zeman z Otrokovic pochopil? Film, který by byl možná snesitelnou žánrovou podívanou, kdyby se nesnažil cokoliv sdělovat o aktuálních problémech ve videoklipovité, pro teenagery naprosto ideální formě, navíc není schopný při využivání stylistických prostředků z let minulých dosáhnout stejného efektu jako díla, z kterých čerpá - roztřesená kamera nezpůsobuje fyzický stav i divákovi a maximálně mate v prostoru (to jsme u Bournea neměli ani v jednom díle), závěrečná acke oproti tomu by chtěla být realisticky omračující jako v připadě Miami Vice, ale zatímco by spoléhala na zvukové efekty a dosáhla by tak plastičnosti, musí ji pomáhat mimochodem výborná hudba, atd.._____ Zatímco v Krvavém diamantu jsme měli tŕi postavy, u kterých jsme si mohli vybrat, či optikou se na problematiku budeme dívat a přeslazený závěr byl opodstatnitelný vzhledem k tomu, že se změnila optika vyprávění z pohledu jedné postavy na druhou, v Království máme skrumáž postaviček, kterým nejde upřít, že je hrají herci kvalitně, i když je to většinou jenom figurkaření, ale závěrečné opodstatnění předchozích dvou hodin a ústřední motivace, odhalená až na konec, dělá z filmu jenom nabubřelou a jednoduchou westernovku pro pravičáky. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem sledoval docela tvrdou, svižně upalující kriminálku, zabudovnou v kurevsky horkým a aktuálním tématu: vztahu americko-muslimských "světů ", abych se dočkal v závěrečných 30ti minutách špičkově provedené akce, která byla opravdu hodně na ostro a zcela nepřipraven jsem si na závěr vyslechl jednu stejnou větu z naprosto rozdílných úst, přes kterou nakoukla do filmu drsná realita. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skvělý úvod á la MTV, zajímavé "detektivní" pasáže, skvělá akce (moje nehty by ne-mohly vyprávět), ale celé to nějak nedrží pohromadě. Film příjemně odsejpá, ale když skončí (člověk má pocit, že po třičtvrtě hodině), máte najednou pocit úplného prádzna. Nedokáže to nijak vtáhnout, ničím oslnit, je to prostě jen zajímavý. Největší problém je ale v samotném vyznění filmu - sou ty arabové svině, nebo lidi? Scénář chvilku tvrdí jedno a chvilku druhé, celkové vyznění je ale nejasné. A konec je takovej divnej... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Stabilní základy reality, atraktivní téma, zajímavé prostředí, jen ten děj se ubírá příliš "emerickým" směrem, což není úplně ku prospěchu věci. Počátky vyšetřování, učení se pravidlům Saudské arábie, navazování spolupráce je výborné. Zásluhu na tom má převážně svižná Bergova režie, vynikající kamera, vcelku rychlé tempo a vlastně i špetka nečekaného humoru (Jason Bateman), která udržuje svěžest filmu... Nechápu, proč se do vcelku kvalitního thrilleru vkládají vyloženě patetické vsuvky (Jamie Foxx jako otec roku) a nepříliš brilantní rozuzlení... 7/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Film je věnován Thomasu Aquilarovi, Lance Gunninovi a Nicku Papacovi, členům štábu kteří zemřeli v průběhu natáčení. Thomas Aquilar (rekvizitář) zemřel týden poté, co byl přijat v nemocnici s bolestí žaludku, následně u něj byla nalezena rakovina prostaty. Lance Gunnin (konstruktér) zemřel při motocyklové nehodě na cestě na natáčení. Nick Papac (rekvizitář) zemřel při kolizi Jeho Gatoru a SUV v průbehu natáčení. (Redswif)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama