Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 3
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (2 105)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Teda, to je ale překvapení! Čekalo se, že Snyder legendární a komplexní comics zploští na efektní podívanou, a on překlopil celou románovou strukturu do divácky velmi nekomfortního filmu. Nevím, jestli se i tentokrát bude chtít Alan Moore distancovat od filmové adaptace, ale opravdu by nemusel: nezmizí tu nic podstatného a ani se nekonají nežádoucí významové posuny. Pořád jde o filozofické dílo se silným politickým podtextem, které superhrdinskou tematiku jen používá k dialogu o obecnějších problémech. __________ Znamená to, že se 1) film nejspíše většině lidem, co nečetli comics, nebude moc líbit, protože je obtížné orientovat se spletitém vyprávění; 2) lidem, co četli comics nedávno, bude asi trochu vadit, že film comics kopíruje velmi věrně a není v něm nic navíc; a 3) pravděpodobně se to bude velmi líbit těm, kteří comics četli již před nějakou dobou. ___________ Každopádně - veliký obdiv ve mě narůstal s každou minutou tohoto skoro tříhodinového kolosu. Skvělá vizuální stránka, dobře choreografovaná akce, výborně použitá hudba, adekvátní herecké výkony. Množství zpomalených záběrů se není třeba bát, protože jsou obvykle podbarveny komentářem (a čeští diváci budou rádi, že stihnou číst titulky a obrazy jim hned nezmizí před očima.)____________ Film je dokonce ještě o něco brutálnější než comics a na plátně vás bude hodně fascinovat velký, modrý, houpající se penis Dr. Manhattana. Dost velký pokrok v rámci Hollywoodu, kde ještě donedávna vadily i bradavky na kostýmech.:) __________________________ Otázka již tedy nezní: Dá se z Watchmenů udělat dobrý film? ale: Může být takhle složitý film komerčně úspěšný? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi jak je to udělané (komiksem jsem netknutý), ale vyznění či myšlenka je špatná. Sorry, ale když Dr. Manhattan říká, že nedokáže změnit lidskou náturu a pak jedním dechem dodává, že chápe to obětování miliónů ve jménu vyššího dobra aka míru, tak si prostě protiřečí, jako celý ten film. Takhle instantní konec jsem nečekal od díla, které všichni považují za geniální. Je přece jasné, že lidi zase budou válčit!!!!! Kvůli tomu je tam přece daná i postava Komedianta, který chápe že lidi jsou divoká smečka a tak jako nevadí že zabíjí a znásilňuje protože je "parodie na společnost." Jediná kladná a nealibistická postava tam byl Rorschach. A kdyby Dr. Manhattan rozsekal toho nejchytřejšího člověka na zemi na sračky nekec bych ani slovo, ale nasralo mě že akceptoval ten jeho plán, kterej byl prostě úplně padlej na hlavu a ten mír mohl vydržet pár let max. (já vím opakuju se). A navíc tam bylo i naznačeno, že se svět dozví pravdu v podobě Rorschachova deníku. Přišlo mi to jako degradace Dr. Manhattana, kterej jako všemocná bytost nedovede předpokládat, že si někdo třeba napíše deník a že lidstvo prostě v míru nevydrží bez ohledu na to kolik jich vyhladíte, ale že k tomu musí dospět vlastní cestou. Hodnotím vysoko, protože jsem se nenudil a bavilo mě to. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Snyder zvládl geniální komiks věrně přenést, rozpohybovat, vizuálně vypulírovat a opentlit pár vtípky (což rozhodně není málo), ale život mu v mých očích vdechnout nedokázal. U nádherného úvodního retro klipu jsem sice zamáčkl slzu, ale po zbytek filmu jsem už necítil téměř nic. Typově dobře vybraní herci (s výjimkou Ozymandiase) defilovali v dokonale zrekonstruovaných kostýmech a kulisách a deklamovali věty z komiksu, ale jak postavy, tak jejich osudy mi byly ukradené stejně jako klimax, při kterém se mi v komiksu vždy stáhne krk. První polovina mi navíc přišla jako šílený flashbackový guláš, kdy se vlastní děj pohybuje hlemýždím tempem (v komiksu mi to nijak nevadilo), aby se v druhé půlce nevzrušeně doloudal k nijak šokujícímu finále. Už několikrát jsem četl cosi o tom, že film je brutálnější než předloha, ale aspoň mě přijde šest celostránkových panelů posetých rozmašírovanými mrtvolami nám dobře známých vedlejších postav podstatně brutálnějších než nějaká otevřená fraktura ruky a rozsekaná hlava a taky jsem moc nepobral, co měla v tak realisticky pojatém příběhu znamenat ta nerealistická akce. Zkoumal jsem, kochal se, ale neprožíval. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, což u 300 byla chyba, protože po jejím přečtení šlo hodnocení z pěti hvězd na nemilosrdné tři. Uvidíme tedy co budu říkat po pročtení Moorova comicsu a druhém shlédnutí. Po tom prvním jsou ale Watchmeni nářez. Možná ne tak ultimátní, jak jsem očeával, přesto poctivý. Skvělé postavy, nádhernný vizuál, výborný příběh a konec patří mezi ty, ze kterých mne bude vždycky mrazit. Veškeré výtky jsou taknejspíš dány tím, že neznám předlohu a vrtalymi hlavou věci jako "Proč mají někteří superhrdinové nadpřirozené vlastnosti". Takže výsledek? Po roce čekání jsem dostal víceméně to, co jsem chtěl. Což není vůbec málo. A navíc se to v době Spiritů, Maxů Payneů a Zlatých kompasů nehorázně cení!! PS.: Na podruhé plný počet. Bez milosti! Tenhle film je skvost... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Sotva by šlo říct, že by tento film natočil někdo jiný lépe. Ty zpomalené záběry, co máme Snyder a já tak rádi, učinily film jakýmsi studijním materiálem. Díky dlouhým strnulým záběrům lze jakoby celou scénu podrobně prozkoumat a vycucat z ní maximum. Pro ortodoxní vyznavače komiksové předlohy pohodlná cesta k důkladnému porovnávání. A k filmu obecně není třeba co dodávat. Film je poněkud netradičním zpracováním příběhu o superhrdinech. Nevím jestli je někde prostor pro komentáře k bonusovému DVD filmu Watchmen, ale rozhodně bych doporučil to zhlédnout celé najednou. Film dostane větší hloubku a navíc zjistíte něco o zákulisí skutečných superhrdinů z reálného světa. ()

Galerie (236)

Zajímavosti (96)

  • Film vydělal během otevíracího víkendu více přes 55 milionů amerických dolarů. Celosvětové tržby byly 185 milionů dolarů. (helen catter)
  • Scéna, při níž v úvodu dává dívka květinu do hlavně příslušníka Národní gardy, odkazuje na masakr v Kent State University v Ohiu, při němž zemřeli čtyři studenti. (kabel)
  • Loď, s kterou hlavní hrdinové létali, je dokonalou replikou lodi z komiksové předlohy. I herci nad ní žasli. (beran-ek)

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama