Reklama

Reklama

Skrydis per Lietuva arba 510 sekundziu tylos

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Litva, 2000, 8 min

VOD (1)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

„Přelet nad Litvou aneb 510 vteřin ticha“/Flight over Lithuania or 510 seconds of silence“ je legendární snímek A. Stonyse a A. Matelise, který získal 4. místo v Top 10 na mezinárodní výstavě EXPO 2000 v německém Hannoveru jako jeden z nejlepších promítaných filmů. Film zachycuje neuvěřitelně nízký andělský let nad dunou řeky Nidy, nad hradem Trakai, nad jezery vrchoviny Aukstaitija, nad střechami starého města ve Vilniusu a nad nádhernými kostelními věžemi. Mysticky proklouzává těsně nad korunami stromů, loukami třpytícími se ranní mlhou a úzkými uličkami Vilniusu. Ve filmu se pojí skutečný pocit letu, moderní technologie a klasický poetický dokument. Při natáčení byla použita sofistikovaná technologie a zřejmě poprvé v kinematografii také komplexní zvukový systém nové generace, kde se zvuk přenáší nejen pomocí obvyklého Dolby surroundu, ale zároveň také seshora a zezdola. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, kdyby to doprovázel odpovídající komentář, mohly by to cestovky pouštět jako reklamu na Litvu, ale nic moc víc jsem v tom neviděl, navíc to Litvu dost redukuje jen na pár zajímavých míst, přičemž zbytek, který za moc nestojí, opomíjí. ()

KrajicHlad 

všechny recenze uživatele

Kdybych se plátnu „Skrydis per Lietuva“ nepokoušel odkrýt cípy, odbyl bych komentář plácnutím tohoto typu: „Chyběla tomu jen litevská hymna a vysílání v tamější televizi veřejné služby stejně jako u slovenského předobrazu.“ Neudělám to. Skrydis si to nezaslouží. Především proto, že je ve srovnání s vysílacím outrem STV jako lidský výtvor nesrovnatelně blíže lidem. Nezůstává jako nezúčastněný pozorovatel v nedotknutelných výšinách, z nichž lze z člověka spatřit pouhé doklady jeho působení, je schopen přijímat také lidskou perspektivu (skvělá práce s relativizací tempa při její proměně!). Převažující výška letu potom připíná člověku vytoužená křídla – přitom jej nekrade Zemi – a ve spojení s pokorným minimalistickým hudebním odrazem skýtá prostor k ponoru. ()

Reklama

Reklama