Reklama

Reklama

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

  • USA Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (více)
Trailer 2

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweeneyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne sprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá, a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 484)

Cival 

všechny recenze uživatele

Dobré, velmi dobré. Ale až poslední akt je vynikající. Burton se okovů teatrálnosti zbavuje jen velmi pozvolna. Dlouhé minuty jsou nepříjemně statické a člověka, který má Burtona nakoukaného horem spodem, jen stěží osloví klasicky vyšperkovanou výpravou a přestylizovanými postavami. Ty jsou mimochodem rozestaveny podle Burtonových ohmataných návodů, v nichž už schází jakýkoliv moment překvapení. Masokombinátovým songem se naštěstí Sweeneyho podaří roztančit a film nejen nabírá na tempu, ale jeho krví promazaná kolesa roztočí i Sweeneyho příběh do vší své tragičnosti. Ve finále už Burton jen perlí ... Že se za vším tím slizem, cynismem a rádoby úchylností skrývá hodně učesaná vyprávěnka o tom, že "vraždu vraždou nepomstíš" a že "mládí kráčí vpřed", se ale setřít nepodaří. Jen Burtonova klasika, zaměnitelná s půltuctem mistrových jiných filmů. Bohužel leckdy vnitřně excentričtějších a proto i zajímavějších. A mimochodem, zpívající Johnny Depp je jako hrající Britney Spears. Má jen štěstí, že na plátně vypadá stylověji a že jej v duetech táhnou kolegové a spousta muzikální hravosti. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

"To je hnus! Jak se na to můžete koukat?!" (copyright chlápek, mizející ze sálu ještě před půlkou) Muzikály jsem nikdy neměla moc v lásce, ale na zpěv v ST jsem si zvykla až podezřele rychle - snad díky tomu, že na mě autor i sám Johnny působili stylem, že celé to zpěváčkovské blbnutí neberou zas tak úplně vážně a docela si to užívají. Co se brutality, množství krve a vůbec celkové "pohoršující" formy i obsahu týče, snímek je nenaplňuje v takové míře, na jakou má se svým rozkošným tématem a odvážným režisérem nárok - a to je trochu škoda. Tedy škoda pro krvavé fajnšmekry - ti ostatní, méně nároční, budou snad spokojeni plně (přední řady v kině si mohou nejednou prohmátnout obličej v domnění, že na ně Sweeney ustřík). Příběh samozřejmě nudná klasika, romance námořníčka a dcerušky velmi otravná, burtonovská forma naprosto tradiční, takže už trochu ohraná, závěr lehce naštve (kdokoli, jen ne ten fakan), ale není špatný - každopádně kdyby hlavní roli hrál někdo jiný, nejspíš bych si dvakrát rozmyslela, jestli dát tak vysoké hodnocení (3,5*). Jenže Johnny je prostě Johnny - a navíc, s bílým xichtem a rozcuchanými vlasy mu to přece TAK sekne (tentokrát přičíst k dobru ještě černobílé pruhované celoplavky, které se mimochodem objevují v jasně nejlepší části filmu)... ♫"It's piss... yes, it's piss." ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Napriek spevu skôr filmová opereta, než muzikál, napriek počtu mŕtvol a explicitnej brutalite skôr dráma, než thriller a krimi. Každopádne však 100% temný, atmosférický, morbídny a výtvarne vypiplaný Burton. Posledné dielko majstra morbídneho humoru skrýva pod nánosom špiny a brutality niekoľkovrstevný príbeh s viacerými významovými rovinami. Hoci tentokrát Burtonovi až príliš vidíme do karát, záver filmu akokoľvek očakávaný, poskytne niekoľko prekvapení. Keď je pomsta voči mužovi i svetu dokonaná, zistíme, že sa vlastne nebolo prečo mstiť sa tak kruto a hnev obete sa obracia proti pôvodcovi nevedomosti a následne i proti samému hrdinovi. Takto vlastne film popiera premisu obeť - pomstiteľ danú na začiatku a robí z hrdinu darebáka, v nevedomosti nútiaceho okolitý svet, aby sám seba požieral. Johnny, Alan a Helenka ako vždy dokonalí, až ne ten spev teda, ale to im s radosťou z ďalšej štýlovo a formálne bezchybnej jazdy veľmi rád odpustím. 10/10 Best of 2008 Nominee ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Burtona mám rád a Sweeney Todd je přímo nabitý „Burtonovskou“ atmosférou, každičký záběr a detail jsou dokonalé, celý film je důrazně temný, pochmurný, smutný a v neposlední řadě také pořádně krvavý. Herci si užívají a hrají bez chyby, hlavně herecké trio Johnny Depp, H.B.Carter, Alan Rickman, ale i zbytek hraje skvěle (pobavil „Borat“). Muzikály nevyhledávám a můžu tak říci, že je nemám moc v oblibě, ST mě překvapil a bavil i když mohlo být daleko více mluvených pasáži, ale to nemohu brát jako chybu, bylo by to trochu mimo ;-). Co říct? - Tim Buton zpátky v plné síle. 8/10* ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Temná stylizace je opět perfektní a Johnny Depp vypadá opravdu hrozivě. Zahrál to dobře, ale to zpívání mi u něj tak docela nesedlo. Líbily se mi od něj asi jen dvě písničky. Taktéž Helena Bonham Carter je perfektní. Začátek filmu byl pro mne dost rozpačitý, musel jsem si prostě zvykat na tu neobvyklou formu. Chvílemi to bylo i trochu nudné, ale ke konci se vše spojilo ve skvělém, morbidním, drastickém finále. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (59)

  • Sweeney Todd (Johnny Depp) ve skutečnosti jako holič oholí pořádně pouze dva muže. Jednoho v souboji s Pirellim (Sacha Baron Cohen) a druhého, když má u sebe rodinu. (Hostitel)
  • Sacha Baron Cohen se v rámci příprav pro roli holiče Adolfa Pirelliho učil holičské techniky a vychytávky přímo od svého osobního holiče. 16 hodin se učil pouze, jak se má správně držet břitva. (POMO)
  • Když Sweeney (Johnny Depp) soutěží s Pirellim (Sacha Baron Cohen) na pódiu, Pirelli si po každém tahu břitvou setře pěnu, která mu ulpěla na ostří. Sweeney udělá pár tahů a na konci má břitvu úplně čistou. (LoLaa)

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

27.01.2014

Johnny Depp a Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) už se na stříbrném plátně setkali jednou – ve Sweeneym Toddovi Tima Burtona. Spolupráce se jim očividně zalíbila, chtějí si ji tudíž zopakovat, a to v… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Alenka v říši přízraků

Alenka v říši přízraků

15.12.2007

To snad napadne každého v souvislosti s plány Tima Burtona natočit adaptaci slavné pohádkové knížky Lewise Carrolla. Za týden má světovou premiéru hororový muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of… (více)

Reklama

Reklama