Reklama

Reklama

Cesta

Obsahy(1)

Čínský venkov, šedesátá léta minulého století: Li (Jingchu Zhang) je mladá kontrolorka jízdenek, která nejradostnější okamžiky svého života doposud spojovala s dálkovým autobusem, v němž během poklidně ubíhajících cest krásnou krajinou tráví většinu dne. Její kouzelný úsměv dokáže zaručeně zvednout náladu řidiči, panu Cui (Wei Fan), i pravidelným cestujícím, k nimž se jednoho dne přidá šanghajský lékař Liu (Yuan Nie), v němž Li najde zalíbení. Jejich krátké, ale intenzivní milostné vzplanutí, se ukáže být společensky nepřijatelným. Jak dlouho bude trvat nedobrovolné odloučení? Film režiséra Jiarui Zhanga získal tři hlavní ceny na singapurském Asian First Film Festivalu. (Matty)

(více)

Recenze (4)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film patřící do ranku historického komorního dramatu. Slasti a strasti maoismu na plné pecky, nenápadná průvodčí z autobusu Li Chufang zjistí, že doktor ze Šanghaje za kterým pálí je v provincii Šen-si za trest a později je nucen podstoupit převýchovu v kamenolomu. Inu nešťastná éra revolučních let, kdy každý kdo měl více, jak dvě buňky mozkové tak byl podezřelý. Maioistický režim deformoval nejen pracovní, ale i osobní životy, přímo do nich nevybíravě zasahoval. Průvodčí sice skončí v manželství se svým kolegou z práce, který ještě není to nejhorší, co se v totalitní Číně tehdy potloukalo, přesto manželství nemohlo být logicky šťastné (a nejen kvůli věkovému rozdílu). Čang Ťing-čchu v hlavní roli si musela užít svoje, protože ztvárňuje svoji postavu po několik dekád. Film je zčásti kritický, hlavně však nostalgický, zaměřující se na mikrokosmis hlavních postav čínského venkova. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Cesta, po které se ubíráme. Celý život stejná. Autobus, kterým jedeme. Celý život stejný. Pasažéři, které občas svezeme. Neustále jiní. Při sledování pasivního trpění hysterické protagonistky jsem nepociťoval lítost, pouze zlost. Útrpně snášet všechny rány osudu a pro krátké chvíle štěstí se vracet nějakých čtyřicet let do minulosti? Do doby kulturní revoluce, toho nejzrůdnějšího období v čínské historii? WTF? Krom zvláštní ústřední myšlenky jsem se nedokázal povznést nad křečovité chování postav, jež se do jedné vyznačují mimořádnou ochotou ponechat stav věcí neměnný. Pomalu vyprávěný film rámují překrásné záběry čínské krajiny. Pro slovo kýč není třeba chodit daleko, pro slova patos, komunismus a strojenost také ne. 55% ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočené a odehrané vyprávění o lidech pod nadvládou režimu, které si však nedokáže vybrat, zda chce být milostným dramatem, lehkou sociální agitkou, či nostalgickým záznamem míjejícího života (a režimu, to byl můj občasný -možná lehce paranoidní- dojem). Jako celek to občas zaskřípe, hlavně v natahované stopáži. Ale i tak je to zajímavá -ne příliš hluboká- sonda do historie komunistické Číny, která je podána skrz "malé" lidi, kteří v systému žili a věřili mu. Čistých 60%. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama