Reklama

Reklama

VOD (1)

Dokument o následcích pro kapelu Dixie Chicks a zpěvačku Natalii Maines, po tom, co zpěvačka na konzertě v roce 2003 přednesla prohlášení proti G.W.Bushovi. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Dixieboy 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím říci... jsem skalní fanoušek Dixie Chicks už od roku 1997, kdy jsem viděl jejich první videoklip. Stalo se mi to, co miliónům lidí. Smetla mě jejich originalita, kvalitní hudba, jejich přístup, jejich vzhled, texty, fotky, videoklipy... a můžu vám říct, že pro fanoušky americké country music tady není zrovna na růžích ustláno. Všechny informace o nich se sháněly poměrně těžce, nikdo je tu neznal (což platí stále) a už vůbec jim nikdo nepřiznával zásluhy v hudebním světě. Sledoval jsem jejich vzestup, lámání rekordů a sbírání cen a cítil jsem se pyšný, že jsem jejich fanoušek. Pak přišel rok 2003 a Natalie pronesla onu větu, u které jsem se pousmál a pokýval souhlasně hlavou... a jedeme dál. To jsou přece Dixie Chicks, Natalie stále dělá vtípky ve stylu Simpsonových a vždy si rýpne do toho, co se právě děje... a lidi to berou, protože takovou ji celou dobu milují. Jenže tohle bylo jiné... najednou se začaly na country serverech CMT, GACTV i na českém CountryWorldu objevovat slova jako bojkot, zrádkyně a bylo jasné, že tady bude něco špatně. To co mapuje tento dokument je doslova neuvěřitelné! Vykonstruovaný proces proti miláčkům ameriky, z nichž se musí za každou cenu udělat exemplární případ, kterým se bude neustále mávat před očima tupým buranům, kteří mají velkou sílu. Vždyť Bush je jejich vůdce a potřebuje přece podporu svého lidu a nikdo jej nesmí kritizovat... Jednou věcí je to, jak se zachovali jejich fanoušci, kteří se k nim okamžitě otočili zády a druhou věcí je to, jak se k nim zachoval COUNTRY MUSIC PRŮMYSL. Spousta jejich kolegů (Reba McEntire, Toby Keith, Daryl Worley, Tanya Tucker,...) se o nich začala vyjadřovat poměrně neuctivě a nechtěli s nimi nikterak spolupracovat. Academie Country Music, Country Music Association, Country Music Television je okamžitě vyškrtli ze svého seznamu... nominace a ocenění, která DCX sbíraly jako houby po dešti, okamžitě ustaly... Country Radio ihned přestalo propagovat jejich hudbu a celkově se staly vyhnankyněmi z tohoto žánru. A i když v tomto dokumentu vidíme, že měly pravdu, stály si hrdě za svým ač byly nuceny k situaci uklidňujícím omluvám a zaslouží si respekt, současná situace na konci roku 2013, je taková, že američané nejsou stále schopni mluvit o Dixie Chicks bez nenávisti a vzrušených emocích. Academie je stále odmítá a stále neznějí v country rádiích po celých USA. A dopad na hlavní aktérky? Natalie odmítá svět country hudby, o níž nyní mluví s despektem a Martie s Emily založily novou skupinu Court Yard Hounds, která, ač je country, zůstává stále bez povšimnutí akademie. Dixie Chicks se ale nerozpadly a na konci roku 2013 vyrazily na Long Time Gone Tour po Kanadě, protože USA je pro ně mrtvé území. Tento dokument by lidé opravdu měli vidět, protože i když vám country leze krkem, není to o jejich zpívání, ale o mnohem závažnějším a děsivějším problému současné doby... ()

carly 

všechny recenze uživatele

mám rada Dixie Chicks. tento film je zaijímavou sondou do života kapely a aj obrazom toho, ako jedna veta môže zmeniť životy mnohým ľuďom. je to samozrejme zostrihané tak, aby sme stáli na strane kapely, ale je pekné, že v závere z toho dievčatá nevyšli ako víťazi celej tej šialenosti. ony si stáli za svojím a stáli pri sebe a to bolo to, čo týmto chceli povedať. a možno ešte ukázať, ako ľahko sa niektorí ľudia dajú sfanatizovať. ()

Reklama

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o skupině Dixie Chicks. Vše začíná tím, že skupina na jednom z koncertů odsoudí válku v Iráku a kritizuje prezidenta. Následuje bojkot skupiny, velký pokles prodeje alb i návštěvnosti koncertů. Zpěvačce skupiny je dokonce vyhrožováno smrtí. Ačkoliv jsem skupinu před shlédnutím dokumentu neznal, tak mě tento dokument zaujal. Vedle písniček kapely totiž sledujeme názory jednotlivých američanů. Jedni skupinu odsuzují a druzí jí podporují. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Co všechno dokáže jedna věta, dezinformace a pravičácký country šílenci z jihu USA, když se jim šáhne na Bushe..... Dokument začíná v roce 2003, v době vyhlášení války Iráku, kdy na evropském turné kapel zpěvačka pronese, že se stydí za to, že prezident USA je z jejich rodného Texasu. Druhý den jsou toho plná americká média, koule se nabaluje a najednou tu máme mediální hon na čarodějnice. Fanatické protesty, veřejné ničení CD kapely, nařčení z antipatriotismu, okamžitý zákaz hraní v rádiích...vygraduje to po návratu kapely do USA na stále pokračující šňůře, když dostanou přímou a reálnou výhružku - Natalie zemře v den koncertu v Dallasu (přibudou tak detektory kovů, psi vyhledávající výbušniny a vyšší počet členů ochranky). Z nejprodávanější kapely a miláčků Ameriky se stanou téměř přes noc odpadlíky, jejich hit se z prvního místa žebříčku propadne až na dno. Fanoušci se rozdělí na dva tábory, ti mávající vlajkou s Bushem na tričku je navždy zavrhnou, ti druzí jim zůstanou věrni i nadále a nebojí se vyjádřit jim otevřeně podporu. Jejich otázka se řeší nejen před komisí pro vysílání, ale také i v senátu, nepomůže ani to, když sám Bush řekne, že důležitá je hlavně svoboda projevu. Po dvou letech od "incidentu" kapela vydává nové album, které i přes nulovou podporu v rádiích se objeví na 1.místě žebříčku prodejnosti a začíná se formovat nová základna fanoušků... problém prodejnosti lístků na nové turné je donutil přehodnotit a zrušit celý jih USA, zaměřit se prostě jinam. Budiž holkám ke cti, že za celou dobu neuhly ani o píď, stály za sebou a kruh se tak mohl uzavřít zpět na místě činu, na novém turné - v Londýně, po 3letech. Bush mezitím ztratil na popularitě, musel přiznat, že nenašli zbraně hromadného ničení a zpěvačka Natalie tak mohla opět pronést onu "památnou" větu - POŘÁD se stydíme za to, že je prezident USA z Texasu. A pohádky je konec :) Shut Up & Sing vyjadřuje přesně to, co po nich celou dobu chtěli - zklapněte a zpívejte, nemáte právo na vyjádření názoru, jste jen "blbé pipky"(citace jednoho pana senátora z vyjádření pro televizi). Plakát k dokumentu má za ústřední nahou fotku členek kapely s "cejchy", jmény, kterými je veřejnost a média častovala - fotka se objevila na obálce časopisu Entertainment i když je před tím manažer varoval, že pak to bude ještě horší, že to PRŮMĚRNÝ AMERIČAN NEPOCHOPÍ. A měl sakra pravdu.Průměrný Čech si řekne - co to kurva s těma Američnama je???!! Tento dokument rozhodně stojí za to, i když nejste fanoušek country. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama