Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se závěrečná zkouška na vysoké škole a pětice studentů Mert, Sinan, Gamze, Kaan a Uluc se musí začít učit. Aby je pustili ke zkouškám, potřebují mít průměrný počet bodů, ale to není jejich případ. Stačilo by, kdyby se jim podařilo na jeden den ukrást zkouškové otázky, dokázali by se připravit. Ale jak to mohou provést, když jsou chráněné ozbrojenou stráží jako ve Fort Knoxu? Existuje pouze jeden zloděj (Jean-Claude Van Damme), který by to mohl dokázat. Ale jak ho dokážou přesvědčit, aby přišel do Turecka a otázky ukradl? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Řekne-li se "turecká komedie z prostředí střední školy", spoustě lidí se pravděpodobně vybaví kultovní Hababam Sınıfı o rozjívených, flákačských a notně přestárlých studentech odmítajících dospět. To Sınav je z úplně jiného těsta - vypráví o obrovském tlaku a stresu, který pro studenty představují jak závěrečné zkoušky na střední, tak především celonárodní příjmačky na vysoké školy. Celý snímek je proto stylově pojatý jako dramatický akční thriller plný filtrů, rakurzů, divokých zoomů a různých kamerových frajeřinek, čímž vytváří vizuál, proti němuž i filmy Tonyho Scotta vypadají usedle. Tato stylizace je přitom v některých částech myšlena jako vtipná nadsázka (úsek s J.C.V.D. snad mluví za vše) a jindy jako docela vážně míněné znázornění pressu, do něhož se uchazeči o vysokoškolské vzdělání v Turecku dostávají. Jako spousta jiných filmů ze země na Anatolské poloostrově, i Sınav slouží jako názorná demonstrace vítězství stylu nad vyprávěním (film nemá rytmus, podzápletky s Levantem, nemocí matky či milostným vztahem nejsou do příběhu přiliš šikovně zakomponované a z konce čpí autorská bezradnost), ale i nedokonalé filmy můžou zapůsobit a zapsat se hluboko do paměti. Sınav je jedním z nich. ______________ P.S: Obzlvášť lahůdkový je písničkový soundtrack, na němž se podíleli populární turečtí interpreti. Uslyšíme tak například Ogüna Sanlısoye , Nil Karaibrahimgil , maNgu , nebo Özlem Tekin. ______________ P.P.S. pro sigf07: Všímáš si něčeho, co je jinak v tureckých filmech samozřejmostí :) ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Film, který by si zasloužil udělat český dabing. Já film viděl v turečtině s anglickými titulkami, ale i tak jsem se nasmál. Ten kdo tu hledá svého oblíbence JCVD ho najde až v půlce a je tu velmi malou chvíli, akorát jak vystoupí z letedla, vleze do auta a zajdou za nim ti klucí, co ho chtějí použít na loupež. Je to pro mě 1. turecký film, co jsem viděl, ale i tak mě překvapil. 65% ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s tureckou filmovou tvorbou dopadlo nad očekávání dobře. Sinav je dobře zahraný a moderně pojatý film s vtipným a hlavně zajímavým námětem, který mě v mnoha ohledech zaujal. Už fakt, že jednou z hrdinek je dívka, která je svými spolužáky brána jako rovnocenný partner, určitě u filmu z muslimské země potěší. To říkám jako člověk neznalý jiné turecké tvorby a třeba si všímám něčeho, co je jinak v tureckých filmech samozřejmostí. Ostatně tak to bere i režisér, který se v tomto případě nechce pouštět do nějaké sociální analýzy a plně se soustředí na zábavnou dějovou línii. Přiznávám, že mi pár momentů vyrazilo dech (v pozitivním smyslu) a například scéna zkoušky, pojatá jako brutální výslech na policejní stanici, patří mezi ty, na které se nezapomíná. Určitě se zde najdou momenty, kdy český divák trochu tápe, což však pramení hlavně z rozdílnosti našich kultur a jako daleko podstatnější vadu na kráse beru zlom, kdy zábavné plánování loupeže otázek ke zkoušce, přestává být věcí studentů a ti si za pár tisíc liber (které pět studentů vydělalo během několika týdnů) najímají profesionálního britského agenta, který neváhá přiletět z Anglie tryskovým letadlem a zadání zkoušek ukrást. Děj se stává příliš absurdním a po dojmu mimořádného snímku, který byl 90 minut budován, je náhle veta a do záverečných titulků již k zásadnímu obratu k lepšímu nedojde. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako docela zklamání. Nápad tak na dvacet minut roztažený na dvě hodiny s pokusem ozvláštnit děj zmatenými střihy, podivnými obrazovými kolážemi, střídáním úhlů a barevností, a dokonce i poměrně nevhodným mísením žánrů. Vcelku to asi chce být psychologickou sondou do života žáků, kteří jsou nuceni školou, rodiči a asi i dalšími okolnostmi, aby měli dobré známky u zkoušek, protože na tom závisí evidentně všechno. Ale protože do tureckého školství tak nevidím, netuším, jak moc je to osudové, jak se zdá z posledních záběrů filmu. Účast JCVD (přijede po hodině čtyřicet filmu a zmizí po deseti minutách) je jedno velké WTF, protože to do děje nezapadá ani žánrem, ani jako vtip, ani to nemá smysl ve vztahu k tomu, co film chce - asi - říct. Celé je to hrozně neobratně a nedovedně natočené, špatně se na to dívá, podané je to vážně děsně zmateně včetně děsivé hudby. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Jean-Claude Van Damme si do Turecka odskočil přímo z natáčení akčního thrilleru Až do smrti. Během tří dní stihl natočit všechny své scény, načež se vrátil zpět do Ameriky. (sigf07)
  • Van Dammovi se scénář tak líbil, že se rozhodl ve filmu hrát bez nároku na honorář. (Karlos80)

Reklama

Reklama