Reklama

Reklama

Toužila jen po lásce a divadlu... Film Markýza je volně inspirován osudy markýzy du Parc (1633–1668), která zazářila v divadle XVII. století ve Francii. Postavu herečky, jež dokázala uchvátit Moliera, Racina i Ludvíka XIV., ztvárnila půvabná Sophie Marceauová. Markýza touží po divadle, ale odmítá se podrobit dobovým hereckým konvencím, její svobodomyslnost i odvaha, s jakou dokázala milovat, z ní dělají zářivou, talentovanou osobnost. V jejím příběhu, natočeném jako velkolepé kostýmní představení, nahlédneme do historie nesmrtelného divadla Molierovy doby, obklopeného intrikami a rivalitou mezi herci i autory, až k piedestalu božského Krále slunce. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Že je Sophie Marceau nádherná, o tom není pochyb. Že za jiných okolností je to i vcelku ucházející herečka také. To vše ovšem evidentně nestačí k tomu, aby byl film dobrý. Naprostá ignorace historických fakt, dvůr krále Slunce ztvárněný jako tržiště, kam si každý může přijít jak se mu zamane, z krále udělat kašpara a z jeho bratra trapného buzíka. To je i na mne moc. Chápu, že tvůrci filmu nejspíše chtěli divákovi poskytnout nahlédnutí na "lesk a bídu kurtizán", bohužel způsobem dosti nešťasným. Film byl nudný po všech stránkách. Nemohu jinak než dát jednu hvězdu za půvab Sophie a to je sakra málo. Jeden z nejhorších filmů z doby vlády Ludvíka XIV, který jsem za posledních pár let viděla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Z tanečnice alebo skôr talentovanej prostitútky, ako naznačuje jej úvodná scéna, sa dá dosiahnuť veľký úspech ako famózna herečka. Štyri rozkošné holé zadky na latríne hneď na začiatku filmu naznačujú, že nepôjde o drámu, ktorá sa bude brať príliš vážne. Celé sa to odohráva skoro ako divadelná hra s množstvom tanca, ten by pôsobil možno aj nudne, ak by netancovala skvostná Sophie Marceau. ()

Reklama

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Emotivní a reálné - film mě bavil. Příjemné zpestření dne, určitě se nebudete nudit. Film je navíc velmi poutavý a to obzvlášť v závěrečných scénách. Sice by se tam dalo něco doladit a lépe zpracovat, možná bych i něco přidal, ale i tak jsem velmi spokojen a hodnotím vysoce (a to také především díky úchvatné Sophie Marceau). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mohla to být zábavná historická fraška. Karikovaný dvůr Ludvíka XIV. chvílemi připomínal Járu Cimmermana při procházce Prahou: Tohle je Ludvík, tohle Moliere, tohle Racine, tamhle jde Lully…..   Výběr hrdinky sliboval mnohé: zlatým hřebem jejích tanečních vystoupení byly rozhozené nožky, což byl jen teaser na její hlavní živnost…. Sophie Marceau byla dostatečně krásná pro tuhle roli, bohužel dialogy to vše poslaly do háje. Psal je buď šílenec nebo někdo, kdo do cvokhausu rychle směřoval. Ti lidé tam prostě plácají nesmysly a jakoby si ani nepamatovali, co řekli před chvílí, vzápětí to další větou popírají. Chovají se jakoby zdrhli z blázince, jejich jednání nemá žádnou kontinuitu. Hlavní hrdinka je poprvé na jevišti paralyzovaná trémou, vzápětí dostane záchvat ambicióznosti a hodlá se stát divadelní hvězdou a vzápětí všechny uchvátí, přesto se bojí o svoji pozici – neznámo proč – a hned nato volí řešení, které nemá hlavu ani patu…. City a postoje jednoho každého v tomhle filmu nevydrží ani přes jedinou scénu, jak rychle se mění. Je to parta pošuků, říkám vám. A to přitom měli tak nádherné kostýmy, exteriéry i interiéry a bandu slavných herců k tomu. SHRNUTÍ:  Jak promrhat talent. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dost drsné francouzské kriminálce jsem potřeboval zvolnit a jakmile jsem zpozoroval prsa Sophie Marceau, nemusel jsem nad tímto filmem dvakrát přemýšlet. Během sledování mi film dost připomínal Zamilovaného Shakespeara. Až na to, že tady hlavní roli hrála Sophie, která se vysloveně prošukala ke slávě. Bylo to fajn, nic velkého, ale na film před spánkem bych si nedokázal představit nic lepšího. Ty korzety ji fakt sluší... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Velká část filmu se odehrává na zámku Vaux-le-Vicomte, který se nachází nedaleko Paříže. Ten patřil Ludvíku XIV., který jej získal při zabavení majetku svého poddaného Nicolase Fouqueta. (bittersweet)

Reklama

Reklama