Reklama

Reklama

Co je muž bez kníru?

(festivalový název)
  • Chorvatsko Što je muškarac bez brkova?
všechny plakáty

Obsahy(1)

Volnější adaptace velmi úspěšné satirické novely „Co by byl chlap bez vousů“ oblíbeného chorvatského spisovatele, scénaristy a novináře Anteho Tomiče (*1970) zachycuje současnou dalmatskou vesnici. Příběh se točí především kolem osamělé bohaté vdovy, uhánějící místního pohledného faráře, který jen s obtížemi zvládá život střízlivý a jeho bratra generála (v hlavní dvojroli Leon Lučev). Na mozaice různých figurek a jejich vztahů (úspěšný emigrant, jeho dcera, místní básník, prodavač...) převážně humornou formou pojmenovává místní specifika a především nešvary. (pm)

(více)

Recenze (6)

Ony 

všechny recenze uživatele

Tomićova kniha není bůhvíjak velikou literaturou, ale oproti filmu má rozhodně více šťávy, je mile nevkusná a upřímně vulgární. Hribar příliš sází na malebnost chorvatského venkova a ovíněnou atmosféru a kašle na svéráznost postav, soudržnost děje i na humor. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Ano, umím si velmi dobře představit, že po knězi s vizáží Leona Lučeva pálí (ne)jedna (nejenom) vdova. Mám ten film ráda, přesto mi na něm vadí pár drobností: žena-ministr obrany v Chorvatsku? to snad ne?! Je to překvapivě a zbytečně apolitické, mohla to být zábavná i potřebná společenská sonda, ale Hribar se myslím nedovedl rozhodnout, zda chce raději romantiku nebo satiru, zvlášt patrno je to na konci...všichni se baví a nic se neděje. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Pro mne to je prostě takový milý film, který spíše potěší. Tím nechci říct, že je to čistě líbivý biják, protože je v něm i dosti satirických motivů. Jeho plusem je také velmi dobré herecké obsazení..... A ještě mne napadá jedna poznámka, inspirovaná tím, jak je zde tento film charakterizován - "komedie / drama / romantický". Ano, to je přesné. A nejen pro tento film, ale pro mnoho dalších filmů natočených v postjugoslávských zemích.... Chápu, že se tahle žánrová nevyhraněnost může někomu protivit, ale já ji mám rád... Alespoň v balkánských filmech to funguje. U nás dopadají podobné pokusy většinou tragicky... ()

awful 

všechny recenze uživatele

Mě se ten film líbil, i když kniha víc. Jednu hvězdu dolů za to, že se ve filmu nacionalistický debil Stanislav stává spíš sympatickou postavou, než idiotem, jakým byl v knize. ()

Thimpu 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u jiného chorvatského filmu „Fine mrtve devojke“ mě zaujal nápad autorů, co by se stalo, kdyby se holka, ještě k tomu vdova, dokázala zamilovat do pohledného faráře. Upřímně řečeno jsem ale nevěděl, jestli je to komedie nebo spíše něco jako romantické drama. Měl jsem se tomuto možnému vztahu smát, nebo plakat, že to těm dvěma vlastně nevyjde? Příběh mi navíc nijak zvlášť nezaujal, opravdu jsem místy nevěděl, kam že hlavní děj směřuje. Najednou se objeví postavy vojáků a začne se jako že něco slavit. A těhle hluchých míst je tam více. Dívat se ovšem někdy na opilého faráře nebo na pohlednou ministryni obrany Choravstka nebylo vůbec špatné. Celkově mám prostě z filmu příjemný dojem. ()

Reklama

Reklama