Reklama

Reklama

Den, kdy spadlo Národní muzeum

(TV film)
Česko, 2006, 57 min

Režie:

Petr Palouš

Obsahy(1)

Fiktivní dokument na reálných základech. Příběhy unikátních exponátů, historie naší přední kulturní instituce i osobností s ní spjatých. Národní muzeum vzniklo díky donátorství a zájmu české šlechty, zejména světově uznávaného paleontologa - hraběte Kašpara M. Sternberga (1761-1838). V roce 1820 zahájila pod jeho vedením činnost Společnost vlasteneckého muzea a spravovala ho až do roku 1934, kdy byly muzejní sbírky převzaty do vlastnictví a správy Země České. V roce 1949 byly převedeny do vlastnictví státu. Dalšími významnými osobnostmi v dějinách muzea byli F. Palacký, J. Dobrovský, J. E. Purkyně nebo J. Barrande. V 19. století byly do muzejních sbírek zařazeny další soukromé sbírky, např. mineralogická sbírka nebo paleontologické a geologické kolekce. Národní muzeum je největším muzeem České republiky s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou. Jeho posláním je přispívat k rozvíjení národní identity, stejně jako vědomí příslušnosti k širšímu celku evropského a světového společenství a kultury. Zahrnuje řadu vědních oborů a šíře sbírek zahrnuje vše od přírodních věd až po specializované obory věd společenských. Kromě stálých expozic připravuje řadu výstav. Národní muzeum má pět odborných ústavů (Přírodovědecké muzeum, Historické muzeum, Knihovnu Národního muzea, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur - od roku 1932, Muzeum české hudby - od roku 1984) a dva útvary provozně-technické (Ekonomicko-provozní útvar, Odbor pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost). Dokument Petra Palouše si pohrává s myšlenkou, co by se stalo se všemi unikáty, kdyby se stát nezačal vbrzku zabývat nezbytnými opravami Národního muzea. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Pozor, utPhobus hodnotí často filmy, které vůbec neviděl a zasírá tak hodnocení! Až bude uživatel utPhobus smazán smažu tento pseudokomentář. ()

Reklama

mira.l 

všechny recenze uživatele

Pro mě je a asi bude zajímavý každý dokument, věnovaný Národnímu muzeu. Ono je to spíš takové představení některých jeho oddělení ( a že odpovědné a vedoucí osoby většiny z nich jsou - nebo tehdy byly - teda docela slušné panoptikum!!) a sem tam mezi tím je několik zmínek o tehdy již neutěšeném stavu budovy. Ve světle toho, jak Národní muzeum vypadá po zdařilé rekonstrukci dnes, působí přirovnání k řízenému odstřelu v komentáři filmu už dneska naštěstí spíš satiricky a humorně. Není to úplný skvost dokumentárního filmu, ta čtvrtá hvězdička je spíš z takové nostalgie a protože Nár. muzeum. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama