Reklama

Reklama

Šprti

Trailer

Obsahy(1)

Mnohokrát oceněný dramatik Alan Bennett (Šílenství krále Jiřího) přináší rozkošně vtipnou komedii o osmi nadšených talentovaných studentech a jejich touze dostat se na ty nejprestižnější britské univerzity. Na jejich další cestu životem je připravují dva naprosto odlišní učitelé - vypočítavý mladý kariérista a inspirativní starý výstřední profesor. Jejich tak protichůdné životní filosofie chlapce nutí, aby si uvědomili, jaký je skutečný smysl vzdělání a jak relativní hodnotu má štěstí a úspěch. Film vznikl na motivy divadelní hry, která získala cenu Tony a v hlavních rolích se představí původní herecké obsazení, taktéž oceněné cenami Tony. Film Šprti – to je poutavý, otázky vyvolávající a rozpustile vtipný pohled na historii, honbu za znalostmi a náhody života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Přestože je z tohoto snímku patrné, že se původně jedná o divadelní hru- a proto se děj může zdát mírně rozvleklý - rozhodně stojí za zhlédnutí. Je pravda, že některé scény byly opravdu nekonečně dlouhé a jaksi prázdné- bez nějakého významu (alespoň tedy z mého pohledu). To co se naopak povedlo je obsazení- celkové herecké výkony, jsou vážně skvělé a hudba, které je také dobrá. Jak už tady bylo několikrát zmíněno na tenhle film se vážně nedá koukat jako na komedii- protože v takovém případě by to byl opravdu nechutně černý humor. Opravdu si myslím, že kouzlo tohoto snímku, je právě v tom, že si člověk řekne- najdu si tam nějaké moudro- a toho se mu i dostane a navíc bude podáno tou "dokonalou" literární angličtinou (kterou dnes používá jen málokdo- jestli vůbec někdo).Rozhodně doufám že jednu se mi naskytne příležitost vidět divadelní hru protože si troufám tvrdit, že musí být ještě lepší než film. A nakonec bych jen chtěla říct, že dnešní školství a každá škola vůbec by měla mít někoho jako je profesor Irwin, někoho, kdo to ohromné množství informací ze všech předmětů změní ve znalosti, které si člověk pospojuje s tím, co už zná a bude schopný svých nabytých znalostí využíti jinak než odříkáním jednotlivých dat v řadě za sebou. ----"But this is History. Distance yourselves. Our perspective on the past alters. Looking back, immediately in front of us is dead ground. We don't see it, and because we don't see it this means that there is no period so remote as the recent past. And one of the historian's jobs is to anticipate what our perspective of that period will be... even on the Holocaust."---- Dávám čtyři hvězdičky i když trochu slabší- kvůli těm rozvleklým scénám a vůbec délce filmu, která byla podle mě trochu zbytečně natáhlá. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu a českýho názvu to spíš vypadalo na komedii typu Prcičky nebo něco. To není pravda. Ale to neznamená, že to není blbost. Je to blbost, ale taková jiná. Kromě toho, že je to blbost o latentních homosexuálních sklonech, je to taky blbost plná intelektuálních keců a názorů. A to mě teda ani náhodou nebere. Líbila se mi tam jedna jediná scéna a asi dva jakž takž fórky. ()

Reklama

Yancl 

všechny recenze uživatele

Při sledovaní této "jakože komedie" jsem byl místy ve fázi, kdy bych tento film nejraděj vypnul...některá hluchá místa byla naprosto nudná, rozhovory probíhající dlouhé minuty o naprosto nezabavných prkotinách a nejhorší bylo, že tohle klábosení nevedlo k žádnému rozuzlení, nýbrž se opakovalo stále dokola. Spíš mi to připadalo jako divadelní hra s povednými hereckými výkony, řešící přijetí na prestižní školu. Zkousnul jsem to a ve výsledku to nebylo nejhorší.. [40%] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The History Boys mají fenomenální casting, který je dokonalou přehlídkou výrazných talentů poctivé britské herecké školy. Dominic Cooper je "fucking hot" a coby Dakin si (vy)užívá svého postavení sexy playboye a moci, s někým si pohrávat a zamotat mu hlavu. Jeho totálním protikladem je oddaný a hodný Posner v podání Samuela Barnetta. Russell Tovey coby Rudge představuje asi nejméně sympatického hošana, který má po celý film ten stejný "I don't fucking care" výraz. Flegmatik, který má však své docela podnětné názory. Andrew Knott v roli Lockwooda má ten nejúžasnější přízvuk. Stephen Campbell Moore přichází do školy coby nový učitel Irwin a neunikne pozornosti Dakina. Jejich flirtování je "mesmerizing." Stejně jako úchvatná společná scéna v závěru filmu. That sexual tension is so intense. Chemie mezi Dominicem a Stephenem je perfektní. Kdyby někdo vypadal jako on a dokázal tak svádět, tak je mi všechno jedno a normálně se po něm vrhnu:) A scéna, kdy Irwin hovoří o samotě s Hectorem je "kind of painful." Jak moc do nás dokážou vidět lidé, kteří prožívali něco podobného, aniž bychom cokoliv zmínili. O to je to těžší, když vidíme, že někdo poznal, o co jde a co asi uvnitř prožíváme. Tato scéna je platná pro tolik různých situací. Nad všemi hochy bdí bystré oči hodného strýčka Vernona, který má trochu neobvyklé a nedovolené choutky, a madam Maxime zase přináší letitou, zkušenou ženskou ruku k dílu:) Snímek má úžasný soundtrack a výborný scénář, natřískaný spoustou intelektuálních diskusí a slovních přestřelek o historii, literatuře i lásce. I sami hoši tak mluví:) The History Boys jsou úsměvným, příjemným a nenáročným kouskem v bohaté pokladnici Britského filmového umění. "History is just one fucking thing after another.", "Why are you so bold in argument and talking, but when it comes to the point, when it's something that's actually happening... I mean, now you're so fucking careful!" ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Za mě hodně zvláštní počin, ale možná to bude tím, že neznám Bennettovu předlohu. Tudíž jsem byla zkraje rozpačitá nejen z mluvy, ale i z konverzace osmi …….náctiletých kluků. Ale pak jsem se chytla na mírně shakespearovskou notu a ejhle, hned jsem začala všechno vnímat jinýma očima. Výběr samotné osmičky byl zcela geniální, za to jde mé hodnocení určitě nahoru. Celé šprťáctvo spolu s profesory bylo protkané spoustou myšlenek, některé dobré, některé méně, ale jako celek to na mě působilo velmi dobře a je to jeden z těch filmů, kde repete není na škodu, protože mně možná mnohé uteklo. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama