Reklama

Reklama

Sbohem, živote

(festivalový název)
všechny plakáty
Írán, 2006, 93 min

Obsahy(1)

Válka a její hrůzy pohledem křehké reportérky, která na bitevním poli zvítězila nad myšlenkami na sebevraždu. Drama na způsob drsné psychoterapie o krásné Maryam, jež chce po nevydařeném manželství spáchat sebevraždu způsobem, který bude užitečný i pro druhé. Vstoupí proto do víru íránsko-irácké války jako reportérka. Pobyt ve zdevastované pouštní krajině, po níž se přelévají armády sem a tam, podle toho, kdo má právě převahu, dokonale promění její vidění světa. Utrpení a bolest jsou všudypřítomné, provázejí ji i v blízké vesnici, kde hledá úkryt poté, co se odpojila od své zmasakrované jednotky. Svatba mezi vesničany má tragické vyústění. Finále filmu přivede Maryam znovu na frontu, kde se opět setká s velitelem Besharem, s nímž si je blízká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Shab Bekheir Fermande / GOODBYE LIFE / Sbohem, živote) ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv režisérka Ensieh Shah-Hosseini ve svém celovečerním debutu Sbohem, živote otiskla své vlastní zážitka z íránsko-irácké války, z výsledku jsem poněkud rozpačitý a zůstává pocit, že z tématu reportérku, která odchází do války na dobrovolnou smrt, se dalo vytěžit mnohem víc. Především psychologizaci hlavní hrdinky se určitě mohlo věnovat více prostoru a na světě by mohlo být mnohem hlubší filozoficky-existencionální dílo. Místo toho se režisérka více věnuje epické stránce filmu a snímek se zúžil na obligátní popisování válečných hrůz (zem plná mrtvých vojáků, vyvražděná rodina) a z nich vyplývajících patetických situací (nevěsta zavražděna v den svatby), což je na jedné straně nenapadnutelné, na druhé straně ničím objevné a nevýjimečné. ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

S Madam Ensieh Shah-Hosseini jsem se měl tu čest osobně setkat! Pokud to některým z Vás pomůže - ANO - toho muže pak ještě potkala... ()

jochanan 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2006 byla na MFFKV poprvé, měla jsem to štěstí, že jsem shlédla i tenhle film. Na filmu je velmi znát, že jej točila žena - a ještě k tomu očima ženy. Ať už si budeme o genderové rovnosti vykládat cokoliv, některé věci naštěstí zůstanou rozdílné. Není mnoho filmů, které by ve mně zanechaly tak hluboký otisk, že bych se k nim neustále chtěla vracet a podívat se znovu a neustále hledala nějakou možnost, jak to jen udělat. Více takových filmů! ()

Reklama

Reklama