Reklama

Reklama

Ten Skies

Dokumentární / Experimentální
USA, 2004, 101 min

Obsahy(1)

Deset záběrů na různé oblohy, každý trvá zhruba 10 minut. Každý záběr je však něčím jiný od ostatních záběrů a film nám taky ukáže jejich zvláštnost a různorodost. (honajz2)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to žel tak propracované jako Small Roads nebo RR. Tentokrát je koncept podle mne takovýto - nabídnout divákovi pocit, jako když leží někde na louce a dívá se do nebe, přičemž kolem sebe slyší různé ruchy, a díky tomu může zapojit fantazii a mnohé si ve své vlastní mysli dokreslovat. První mraky mi přišly nic moc na úvod, taková čmouha nijaká, pravděpodobně přecházející do soumraku, ale už ta druhá sekvence je zajímavější - blíží se bouře a v dáli je slyšet rachot vrtulníků (představa v mysli: lidé se chystají zabezpečit obydlí, záchranné sbory monitorují situaci). 3. mraky: pouhý šum větru, představa polehávání na poli je největší. 4. mraky: vzdálené hovory lidí, asi ve španělštině, na chvíli traktor, asi nějací dělníci mají pauzu při orání. 5. mraky jsou až mystické - úvodní záběr připomíná Boží oko - a do toho zní kukačka a lesní ptáci, tedy představa chvilky někde na pokraji lesa, kterou naruší na chvíli průlet letadla. 6. mraky nabídnou ve zvuku opět jen vítr, ale konečně - za celou dobu poprvé a jedinkrát, což mi přišlo velmi překvapivé - se objeví na obloze přelétající ptáci (pokud to nebylo listí stromů, na tu dálku těžko rozeznat). 7. mraky jsou překrývány kouřem z nějaké mašiny nebo z fabriky. 8. mraky zaujmou štěkotem psů v dáli a dokonalým pocitem vesnice a vesnického poklidu, cestiček kolem vesnických domů a připravovaných večeří. 9. mraky opět nabídnou v pozadí smích lidí, rozhovory, houkání vlaku, snad někdo někde čeká na nádraží a čeká, a mezitím se na obloze objeví na chvíli bílá čára tryskáče. A konečně 10. mraky obrazem připomínají kosmos, opět slyšíme vlak, vypadá to jako cesta vlakem někam do nebe - a stmívá se... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou už druhý Benningův film a opět jsem spokojený. 10 záběrů na oblohu, každý má 10 minut. Benning většinou vybral hodně zajímavé nebeské podívané, vyvolané pouze mraky - tak 6 záběrů je hodně dobrých a další 3 mají taky něco do sebe. Jenom jeden, bohužel ten na začátku, je absolutně bez nějakých pocitů, ovšem pak už to je jen a jen lepší. Film se vám bude líbit, pokud máte rádi mraky a mají pro vás nějakou atmosféru. Pokud je pro vás mrak jenom mrak, ruce pryč, tohle se vám nejspíš líbit nebude. Já ale mraky rád a většinu záběrů jsem si užíval. Sice zrychleně, ale i tak to má lecos do sebe. EDIT: A po druhém zhlédnutí jsem si to dal i normálně a bylo to ještě lepší. 5* ()

Reklama

Reklama