Reklama

Reklama

Ningyo

  • angličtina Mermaid
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Poetický
Japonsko, 1964, 8 min

Režie:

Osamu Tezuka

Obsahy(1)

Mladý muž vpustí do jezírka drobnou rybku. Pozoruje ji, pohladí ji a jako odměnou a získáním důvěry se z rybky stane krásná mořská panna. Zahraje jí na flétnu z mraků. Ona jemu na klavír z mořských vln. Poté ho zavede do vodního světa plného roztodivných tvorů. Když se vrátí, přesvědčí mladík pannu, aby se s ním vydala do světa lidí... (stub)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Náladou a atmosférou hodně povedená verze příběhu o mořské víle (ačkoliv taková vodní jízda na hřbetu mořské víly je v tomto vesmíru jev rozhodně neromantický), říznutého vymýváním mozků ve stylu mechanického pomeranče. Po téhle stránce asi není co vytknout, ovšem za tak tupé užití animace bych způsoboval trýznivou bolest způsobenou například pomocí plastové vidličky a poloviny zdechlého sledě, když je totiž kresba tvořena jednoduchými obrysy z čar, je nepřípustné, aby se jednotlivé čáry křížily a navzájem mezi sebou prostupovali , čímž absolutně tak zamezili jakémukoliv zdání prostorovosti a ačkoliv je pravděpodobné, že to bylo záměrem, přesto to nepřestává být záležitostí ohyzdnou. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[4] Vo svojom štvrtom experimentálnom snímku Tezuka opäť (rovnako ako v úvodnom Tale of a Corner Street) za rozprávkovými kulisami príbehu o mladíkovi a morskej panne skrýva kritiku totalitných režimov a policajných štátov, kde ste kontrolovaný na každom kroku. Zákony fiktívnej krajiny nedovoľujú snívať a stavať si vzdušné zámky, a pretože na morské panny nikto neverí, mladík je podrobený lobotómii na spôsob nie nepripomínajúci Mechanický pomaranč (Pavlovov reflex). Okrem toho tu Tezuka experimentuje s transparentnosťou kresby, čiastočne prostredím a účelným rozostrením. Poetické ladenie je celkom príjemné. 80% ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduše animovaný příběh o "zakázané lásce", který i přes svůj krátký rozsah dokáže zaujmout a potěšit na duši. Na svou dobu velmi povedený snímek, který i přes absenci dech beroucí psycho-pointy zastíní valnou většinu kraťasů, které vznikají dnes. ()

Reklama

Reklama