Reklama

Reklama

Les Filles du botaniste

  • Slovensko Zakázaná láska (více)
všechny plakáty
Trailer
Francie / Kanada, 2006, 105 min

Prvým zo základných ľudských práv a slobôd je právo na lásku.
Vizuálne prekrásny, silný, poetický príbeh o láske dvoch mladých žien v Číne, ktorým v ceste za naplnením vzťahu stoja nielen chladný a neústupný otec a brat jednej z nich, no predovšetkým spoločenské predsudky a krutý režim, ktorý ani na konci 20. storočia netoleruje zakázanú lásku k rovnakému pohlaviu a trestná ju smrťou.
V dome slávneho čínskeho záhradníka a profesora botaniky sa jeho dcéra An Chen spozná s otcovou novou žiačkou Min Li, ktorá osirela po veľkom zemetrasení a profesor ju prijal do svojej rodiny. V nádhernom ale smutnom dome na ostrove, ktorý otec prerobil na úžasnú záhradu,   muži zachádzajú so ženami prísne a kruto, a preto sa medzi An Chen a Min Li vytvorí spojenectvo a pevné puto, ktoré prerastie do lásky. Dievčatá sa do seba zamilujú a svoju lásku utajujú. Ming sa síce vydá za Anninho brata, ale nemôže s ním odísť, pretože slúži v armáde. Vzťah oboch žien pokračuje. Neopísateľne krásny pocit zakázanej rozkoše a vášne, neraz pod vplyvom opiátov, sa však nedá dlho ukrývať. Odhalenie pravdy o láske oboch žien zlomí otcovi srdce. Umierajúci muž ich udá polícii a ich nelegálny vzťah uvedie ako príčinu svojho kolapsu a smrti. Čínska spoločnosť ani na konci 20. storočia netoleruje lásku k rovnakému pohlaviu a považuje ju za zločin, ktorý sa trestá smrťou. A vinné sú obe ženy rovnako... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vizuálně překrásný a silně poetický snímek. A hlavně jiný. Jiný než evropské filmy, jiný než filmy s podobnou tématikou. Na jednu stranu velice intimní, na druhou až nelidsky odtažité vyprávění o zoufalé lásce dvou dívek. Tato odtažitost a cizost způsobila že jsem se s hlavními hrdinkami nemohl ztotožnit natolik jak bych si přál, a proto mě jejich osud zasáhl mnohem méně než by si zasloužily. Bohužel vím o čínské kinematografii moc málo na to, abych dokázal říct zda je to její typické dílo, nebo má pan režisér svůj vlastní, velice osobitý styl. Co můžu říct jistě je, že šlo o neobyčejný zážitek. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

No tak tohle absurdní divadlo...nebudu vyzdvihovat do nebes, jako to udělala většina ostatních komentujících. Ne, nezaujalo mě to od samýho začátku, táhlo se to jak těsto na štrůdl, nebo možná tematičtější příměr, asi jako kdybych misku rejže zobal hůlkama, ani jedna z těch Číňanek mi nebyla sympatická, zbytek byl jeden větší trotl než druhej, co se týká exteriérů, tak to byl výlet o několik století zpátky nebo realita 20. století v daném místě? Pokud je b) správně, tak v tom případě buďme rádi za Babišovu kotlinu... Ne, ne a ještě jednou ne, jedna hvězdička za to, že jsem tu nudu přečkal až do konce. Dost odfláklýho konce bych řek, právě z toho konce se dalo udělat "Grande finale". ()

Reklama

snob 

všechny recenze uživatele

Poetika filmu, prostředí mi hrozně připomněla animaci počítačové hry Syberia z které jsem byl chvilkově u vytržení. Tímto mě film doslova uhranul. Mým přáním by bylo v takové zahradě žít a zemřít. Homosexuální vztah mezi dvěmi dívkami je líbivý a neurážející. Tvůrci nás, naštěstí, ušetřili přílišné nahoty s kterou se teď ve filmech tak nesmyslně plýtvá. Jednu hvězdu jsem z hodnocení odendal kvůli Myléne Jampanoi, která svou roli zahrála velmi nepřesvědčivě, neumětelsky. Její odstup od charakteru postavy byl citelný. Není pravda, že všechny mužské postavy ve filmu byly vykresleny negativně. Když pominu buddhistické kněze, kterým ta dobrota vždy leze až konečníkem, tak role otce - botanika byla nádherná. Otec nebyl násilník, byl ve své životní "nenalazenosti" snad až roztomilý. A představitel otce svou roli zahrál na výbornou. Strach mužů z ženské síly. ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Ďalší kritický film čínskeho emigranta Sijie Dai, tentokrát o nelegálnej láske dievčat. O nepopularite režiséra v jeho rodnej krajine svedčí aj to, že film bol natočený vo Vietname. Hlavné hrdinky sú veľmi príťažlivé, ale nejde o bezduchý erotický film. Atmosféra mi však prišla až príliš nereálna a prostredie málo autentické, ani príbeh nie je taký silný ako sfilmovaný životopisný knižný bestseller o "krajčíročke". ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po scenáristickej stránke naozaj paráda, ale akosi mi to celkové spracovanie prišlo také mdlé a neprecítené. Na to v akej tajomnej atmosfére sa to celé odohrávalo to malo určite nábeh na oveľa dramatickejšie stvárnenie celej túžobnej Lásky medzi dvomi sympatickými dievčinami. Navyše ma zamrzelo, že niektoré scény boli príliš skracované a razom sme sa v čase posúvali až príliš rýchlo. Napr. scény svadobnej cesty mohli byť určite obsiahlejšie spracované, obzvlášť keď sa tam udial ten zvrat. To však platí aj o ďalších scénach, ktoré mi často prišli úplne nerozvinuté - hoci je jasné, že až tak jednoduché to nebolo. Záver bol naozaj silný, no jeho vykreslenie dosť chladné. Vôbec by nezaškodilo do toho celého zapojiť aj viac emócií. Inak, ten brat bol fakt kus vypatlaného vojaka, hrozne nesympatická postava. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama