Reklama

Reklama

Balzac a Švadlenka

  • Čína Xiao cai feng (více)
Čína / Francie, 2002, 116 min

Obsahy(1)

Píší se 70. léta 20. století a dva studenti Liu a Ma jsou posláni v rámci politiky Velkého Maa na takzvanou "převýchovu" do vzdálených hor. Mají se tam naučit řádné fyzické práci a zapomenout na buržoazní nesmysly, jako je například četba cizích knih, poslech vážné hudby a vzdělání vůbec. Oba mladíci se stanou nerozlučnými přáteli a jejich dvojici brzo doplní půvabná a bystrá vnučka místního krejčího, které všichni přezdívají Švadlenka. Vypadá to, že všichni budou nadosmrti čelit jednotvárnosti a prázdnotě života v kruté diktatuře - dokud mladíci neobjeví kufr plný "zakázaných" knížek, mezi nimiž figurují překlady největších francouzských klasiků. Vesnice rázem ožije příběhy hraběte Monte Christa či zvoníka z chrámu Notre Dame. Švadlence se však nejvíce líbí romány Honoré de Balzaca a jeho vášnivé obhajoby práva každého člověka na svobodu a vlastní život.
Poutavý snímek čínského režiséra a spisovatele Dai Sijieho, žijícího ve Francii, natočil jeho tvůrce podle vlastního, částečně autobiografického románu. Vzdává v něm neokázalý hold svobodě, lásce, přátelství, nezničitelnosti mládí a všem pozitivním hodnotám, kterých bylo právě v té tragické době nejvíce zapotřebí. Snímek byl mimo jiné nominován na Zlatý glóbus za Nejlepší zahraniční film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se šil z velmi dobré látky, ale švadlenka jako kdyby šila horkou jehlou. Ukázka komunistické primitivnosti co devastuje sílu moudrosti měla být mnohem silnější. Vztah dvou studentů k vesnické švadlence se mě sice snažil chytit, ovšem chyběli mu natažené ruce. Kdyby tuto filmovou látku šil Balzac jistě by to bylo za pět hvězdiček. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mě tento film naprosto minul. Námět a myšlenka je velmi zajímavá až půvabná, což se nedá říci o hlavních postavách ( a hlavně té hloupé Švadlence). Komunistická moc a vlivy na mladou generaci, si zaslouží vekou pozornost, ale na mě nedolehly tímto snímkem tolik jak jsem čekal a jak bych chtěl. Nedokázal jsem se vcítit správným způsobem do postav a vnímat je. Je to možná moje chyba a jen jsem nebyl naladěn na správnou poklidnou vlnu pomalého vyprávění, v kterém je největší dobrodružství držet v ruce zakázanou knihu. Krásu filmu, kterou zde ostatní vyzdvihují pro mě zastiňuje pomalost a až nudnost vyprávění. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Jste vzdělaný a neodpovídáte dobovým tendencím? Tak pak vás pošlou na venkov na "převýchovu", aby se z vás stal pracovitý a režimu odddaný rolník. Při sledování jsem se až podivil jak byli venkované lid prostý, lépe řečeno totáně nevzdělaný. Být negramotný bylo naprosto v pořádku, lékařská péče téměř nulová, elektřina neexistovala a sociální zařízení také ne. Na první pohled bych řekl, že se jedná o nějaké hodně vzdálené období, ono tomu ale ani zdaleka tak nebylo. A pro naše dva hrdiny to muselo být poměrně kruté. Zkuste si to sami představit. Štěstí pro dva kamarády, že najdou útěchu v podobě milé švadlenky a v evropské beletrii. V celkovém kontextu je to příjemný příběh, který se jen okrajově orientuje na komunistický režim, protože hlavní roli zde hraje přátelství tří lidí, které je však náhle ukončeno. Opravdu by mě zajímalo, co se stalo se švadlenkou. ()

whitas 

všechny recenze uživatele

Hlavními postavami jsou dva vzdělaní mladí kluci, poslaní na převýchovu do hor. Díky tomu že se řídí rozumem a ne citem, jak by se zmínil Balzac, pozmění život celé horské vesnice. Můžeme tak sledovat kontrast civilizovaně smýšlícího člověka ve světě nevzdělaných vesničanů, kteří se řídí pouze svými city. Sílu filmu nepochybně umocňuje nádherné prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Tento znak je ale mnoha čínským filmů podobný, viz. Cesta domů apod. Závěr měl snad raději zůstat otevřený. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení na území Číny bylo povoleno po sedmi měsích vyjednávání s úřady. Ale veškerá promítání v Číně byla zakázána. (Cheeker)

Reklama

Reklama