Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Rachel (9 let): - "Shoď je všechny! Ježíši Kriste... Tvůj duch mi pomůže... shodit tyhle kuželky. Koule, přikazuji ti, ve jménu Ježíše... shoď jich co nejvíc." & Rachel (9 let): - "Byla jsem několikrát obtěžována... a... a jen jsem si pomyslela: 'Mužské rozhodnutí? To není nic.' Boží rozhodnutí... to je něco! Mysleli si, že jsem divná? No a co. Ty nejsi ten, kdo mě může soudit... jestli půjdu do pekla, nebo do nebe. To jenom Bůh. Jenom to, co si myslí on, je opravdu důležité. Není vůbec důležité, co si myslíš ty." & Becky Fischerová: - "A když už jsem u tohoto tématu... chci vám něco říci o Harry Potterovi. Kouzelníci jsou nepřátelé Boha! A nezajímá mě, jak odvážní jsou. Jsou to nepřátelé Boha... a kdyby byli ve Starém Zákoně... Harry Potter by byl odsouzen na smrt." ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce spíše (pod)průměr, ale v Jesus camp jde především o obsah. Ocitáme se na americkém zá(a)padě(akově) v prostředí evangelíků (bohužel ne takových, jaké známe čtyři století z Evropy), kterou vede Becky Fisherová, náboženská fanatička nebo možná vypočítavá manipulátorka, která si potřebovala vyřešit svý myndráky z nenaplněnýho americkýho snu. Becky vede letní tábor pro rodiny s dětmi, kde je na denním programu vymývání dětských mozků, nové generace, která lidstvo vyvede ze lži a hříchu. Děti jsou strašidelné s jejich naučenými texty a jejich odříkáváním. Rodiče je učí doma, o tom, jak globální problémy na zemi neexistují a Bush je prezident z boží milosti. Jsou to asociálové, které se nemají možnost dostat do kontaktu s "normální" společností, vyrůstají na farmách daleko od měst. Jak asi budou vychovávat své děti, když jediné co kdy poznaly je prostředí jejich sekty?Je to začarovaný kruh. Špatný a nesmyslný výklad Bible, potažmo vykládání jejích textů k záměrné manipulaci je jedna věcí které nesnášim. Víra je intimní věc a modltba meditativní rozjímání, ne řvaní popsongu o Kristovi v hale s tisícovkou ostatních fanatiků. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Jako zapřísáhlému anti-křesťanovi mi tenhle dokument hnul žlučí. Možná je to ode mě trochu masochismus, že se na podobné věci dívám, ale nešlo odolat a zdravě se nasrat občas není také od věci. Co konkrétně mě pohoršilo asi nejvíc však nejspíš nemá smysl komentovat, protože co komentář, to hejt ne nepodobný tomu, co bych napsala já sama. Co mi však výjimečně vyhovovalo, byla forma. Obyčejně u dokumentů podobného rázu kafrám, že mi tam chybí názor odborníků, v tomto případě by se nejspíš jednalo o nějakého religionistu. Avšak tento dokument je tak výmluvný sám o sobě ve své čisté formě, že to nebylo potřeba, na rozdíl od podobného počinu z českých luhů a hájů (Ježíš je normální). Jasně, není to žádý světový dokument, jeho přínos je hlavně v šokování diváka znepokojivými obrazy totálního brainwashingu, a proto nedám vyšší hodnocení. Ale pro někoho koho zajímá náboženský fanatismus, je to skoro povinnost. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci film. Ale musím povedať, že napriek všetkému mi boli deti s vymytými mozgami sympatické. Boli to v podstate obyčajné dobré deti, ktoré sa ako každý vo svojej mladosti spoľahli na učenie svojich rodičov. Horšie to u mňa bude s učiteľmi v tábore. Aj keď som sa snažil odosobniť, nedokázal som voči nim necítiť neskutočne silnú nenávisť a aj teraz sa musím prekonávať, aby som na ich meno a ideológiu nevybafol všetky možné vulgarizmy sveta. Čo sa týka učenia, je iróniou, že zakazujú deťom zoznámiť sa so svetom Harry Pottera, ktorý je prezentovaný ako fikcia, len preto, že sú v ňom čary, ale deťom do hláv inú fikciu, vydávanú za pravdu, bez problémov tlačia. A potom si deti myslia, že keď sa pomodlia, guľa zázračne zhodí všetky kolky (aj Harry používal kúzelné formulky), že keď bľabocú, tak hovoria v jazykoch k Bohu (aj Harry bľabotal.. keď sa rozprával s hadmi), alebo že dokonca dokážu vidieť budúcnosť (ako Harryho učiteľka veštenia). Čarodejnícka mágia veru od toho nie je ďaleko. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

"Paradoxem demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše." Demokratické hodnoty nám v rámci náboženské svobody nedávají téměř žádnou šanci zabránit v činnosti lidem jako je Becky Fisher. Opravdu velice efektivní způsob, jak propagovat svoje fanatické názory a vnucovat svoji extrémní víru ostatním - prostřednictvím dětí. Pokud jim od malička budeme vymývat mozek, vyrostou z nich přesně takoví fundamentalisté, jaké bychom si přáli mít ze všech. Když ještě tyto děti budou chodit s brožurkami a díky svojí roztomilosti ovlivňovat ostatní, opět nám stoupne procento získaných oveček. A když ještě navíc tyto děti motivujeme k politické činnosti (cituji např. "Jednou z tebe bude senátor"), kromě pěstování si obrovské voličské základny máme hned v rukou neuvěřitelnou zbraň, jak zničit demokracii a sekulární stát. Dělá se mi z těchto lidí špatně. Kromě toho, že ty děti psychicky týrají a vymývají jim mozky, ještě zneužívají této síly k tomu, aby vnutili svůj fanatismus ostatním a donutili fungovat stát na základě fundamentalistického papouškování Bible. Tihle lidé jsou velice nebezpeční a někdo by je měl zastavit. Kromě nebezpečí pro společnost už jenom kvůli těm dětem, kterým podle mě naprosto ničí život. Nemají žádnou možnost úniku, protože jejich rodiče jsou stejně fanatičtí. Každý fanatismus, navíc s politickými ambicemi, končí špatně, ať je to extrémní islám nebo extrémní křesťanství... ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama