Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

sonnak 

všechny recenze uživatele

Vnucování jakýchkoli ideologií ostatním lidem se mi vážně hnusí...tím hůře, pokud jde o děti, které, je-li vše řádně promyšleno, mají minimální šanci se psychickému nátlaku ubránit - jejich jedinou záchranou bývají rodiče, kteří jsou ale mnohdy s propagandou za jedno, tudíž není žádná šance. Stačí se podívat na Becky Fisher, ta kdyby neříkala věci, které mi jsou těžce proti srsti, žral bych ji to snad i s navijákem - zkrátka ví, jak na to. A to jsem pěkných pár let za průměrem jí převychovávaných dětí. Co si budeme nalhávat, i kdyby nebyli učeni takovým blábolům, nebude to správné. Děti si zkrátka mají jen hrát a mají si užívat - a na věci jako je víra a smysl života musí narazit postupem času každý z nich sám. Ve dvaceti, ve třiceti, nebo v padesáti, nebo radši vůbec - ale ksakru, ne v 7 letech. Tenhle dokument je opravdu jednostrannej, ale ani mě nějak nenapadá, jaká pozitiva by mohli tvůrci ukázat. Zobrazené emoce jsou naprosto reálné a neuvěřitelně silné, že to se mnou chvílema házelo...a musím uznat, že kdybych jako dítě do nějakého takového letního tábora spadl, podlehl bych. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Jsem ateista celej život a po tomhle dokumentu budu až do smrti. Přísahám Bo..hovno! Ale od začátku:středem tohohle dokumentu je brejlatá krátkovlasá vorvaň vážící asi 250 kilo, nebo pokud chcete-Becky Fischer. Jak může nějakej normální člověk rvát dětem do hlavy křesťanskou víru a rozbrečet je, třást se a mluvit s imaginárním něčim? Ty děti by si měly hrát na hřišti, kopat s míčem, prohánět se na kolech nebo zkoušet hrát na nějakej nástroj. A ne modlit se k papundeklovýmu Bushovi a rozkazovat bowlingový kouli aby srazila všech 10. Brainwashing na nejvyššim možnym stupni, já bych v tom kempu nevydržel ani 20 minut a pomocí kříže bych přeskočil plot! Co z těch dětí jednou bude? Boží armáda, respektivě členové sekty! A do toho ten příšernej amerikanismus, nejpitomější stát světa...chce se mi z toho fakt zvracet. Na jednu stranu do nich cpe víru a přitom si tam popíjej Pepsinu a na snídaních maj jídla jak pro celou vesnici. Tohle Ježíš asi nikde nepsal, nebo snad jo? A jak ta vorvaň (Becky, pokud chcete) mluví o tom, že život je víc než jen McDonald´s, tak by se měla podívat na sebe, protože tam asi jezdí každej den na oběd. A když už chce ctít desatero, obžerství a zlost porušuje na plný čáře. Asi nejsem jedinej co jí chtěl během filmu umlátit svícnem a přibít na vobrácenej kříž...kterej by se asi utrh. Jinak proč jsem nedal 5 hvězd? Jednak proto že jsem pár dní zpátky viděl Religulous od Billa Mahera a přišlo mi to lepší a taky proto, že mi v tomhle dokumentu chyběly názory někoho, kdo není věřící. Nějakej protiklad k těm 80 minutám vymejvání mozku, ten cárek z rádia na konci už to moc nezachránil. Lidi, přestaňtě věřit a přestaňte rvát prachy do víry...na světě jsou důležitější věci. A do kostela už nejspíš nikdy nevkročim! ()

Reklama

swe 

všechny recenze uživatele

Ježíši, zhřešil jsem, protože jsem nevěřil všemu co je psáno v Bibli... Legalizované mrzačení zdravého rozumu a osobnosti. Dětského rozumu a osobnosti. Systematická výroba Božích bojovníků, jen ne v Afghanistánu či Pákistánu, nýbrž na půdě USA. Považuju se za mírného člověka, ale tu odpornou svini co tyhlety Jesuscampy organizuje jsem měl chuť pravidelně častovat řeznickou palicí. Forma = **, Obsah = ***** ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Toto by mali povinne dávať každého pol roka na Luxe aj na Noe aj s diskusiou po filme.Treba si to pozrieť viackrát. Nastavuje to kresťanom zrkadlo v dobrom aj v zlom. Je na každom veriacom, ako film vyhodnotí podľa svojich skúseností s Bohom. Ja som sa k Jesus Campu vrátil po x rokoch. Je to najkontroverznejší, a preto aj najzaujímavejší dokument, aký som doteraz videl. Pápež František mi vždy pripadal nezdravo liberálny, ale táto óda na fundamentalistický konzervativizmus mi dokázala, že mám ku pokoncilovým postojom Katolíckej Cirkvi bližšie, než som bol kedy ochotný pripustiť. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako tie deti z Jesus Campu dokážu žiť v sekularizovanom svete. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Absolvovat tábor tohoto typu by bylo jistě nesmazatelným zážitek - a to v negativním i pozitivním slova smyslu. Paradoxně mě nejvíce nenaštval Bush (jak jsem očekávala), ale přímo pekelná kritika Harryho Pottera. Potěšilo mě ovšem, že tento proslov sklidil velmi vlažné reakce na rozdíl od mnohých dalších. Tohle Becky nevyhmátla. A malá Rachel modlící se k Bohu, aby trefila co nejvíc kuželek, to je prostě naprostá pecka. Její víra, seběvědomí a vyřídilka (oslovení blondýny na bowlingu, rozdávaní letáků na ulici) - to se jen tak nevidí, já jí to nadšení prostě věřila. Dokument rozhodně stojí na vidění - a když už nic, tak doporučuju alespoň závěrečný song od N. Greenbauma, který je, ať se vám křesťanská tématika líbí nebo ne, velmi chytlavý! Jen bych na závěr podotkla, že obžerství je jedním ze sedmi smrtelných hříchů... ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama