Reklama

Reklama

Jedné noci v jednom městě

  • USA One Night in City
Trailer

Obsahy(1)

Víte, co se stane, když si člověk přišije cizí ucho? Můžete v noci na Žižkově potkat džina, který splní všemožná přání? Myslíte si, že jsou ještě místa, kde se zastaví čas? Víte, co může narušit vystoupení hmyzího cirkusu, jaké má cíle městský myslivec a co vzrušuje jeho sousedy? Může se přátelit kapr se stromem? Může! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Na Jedné noci v jednom městě se mi líbí fakt, že si autor Jan Balej vytváří svůj vlastní styl. Proto nečekejte film podobný tvorbě Tima Burtona.. Jan Balej využívá svého potomka k lehce bizarní výpovědi o lidské společnosti v Ulitě, metaforickému přepisu života stromu/ryby a člověka v povídce Větvička a Ploutvička a mírně hororovým příběhům v Jedné noci v jednom městě. Žádná z těchto částí se nepodobá žádné soudobé tvorbě na světě. Dokáže nám však připomenout, že Česká republika (a Československo) byla v tomto (a nejenom) druhu animace špičkou ve světě. Atmosféra Jedné noci v jednom městě vás přenese do dob, kdy v Československu vznikaly animovaná díla s myšlenkou, ke kterým se může směle řadit. Více než mainstreamové dílo vytvořil tedy Balej artovou záležitost, která se uměleckých okruhů dotýká v nejednu chvíli. ()

TomBar 

všechny recenze uživatele

Bábkový film nemá veľa konkurencie, preto aj moje hodnotenie je podriadené tomuto nedostatku. Napriek voľnejšej stupnici ;-) je však tento film zručne zanimovaný, postavičky sú veľmi svojské a výpovedné. Ide však o akúsi koláž poviedok, z ktorých niektoré sú svojím námetom lepšie či horšie. Súhlasím s názorom, že poviedka o Ploutvičkovi a Větvičkovi stojí nad ostatnými, ale globálne mi príde cela kompilácia ako sympatický počin. ()

Reklama

Mantis 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je složen z několika příběhu, a jak už to tak bývá, jsou některé lepši a některé horší. První mini-série příběhů s názvem Ulity se odehrává uvnitř domu. Muž s cirkusem v němž účinkuje zdechlý hmyz (***), Lovec na číhané v obýváku (****), Věštec (**), Nevěrná manželka v psím krematoriu (***+), Osel jako král (*****) a "Kokainista"(****). Ulita bývá stočená a navíc už samo slovo může mít vícero významů. Tyto bizarní miniatury mohou připadnou divákovi jen jako potřeštěný autorský exhibicionismus, ale já tam našel přinejmenším pár zajímavých myšlenek a jednu otázku: Jak by vypadala moje ulita? Střední část , O Větvičkovi a Ploutvičkovi, je postavena ze čtyr episod (ročních období). Nápaditost příběhu je úchvatná nemluvě o skvělých vánocích (*****). Poslední třetinu povídkového filmu vyplňuje Jedné noc v jednom městě (****), Zastavený čas (**+) a Džin (**). V posledním příběhu jakoby přicházela únava ne jen na flamendry, ale i tvůrce, ale co by jste čekali po probdělé noci. Animace, design postav a hudba do sebe velmi dobře zapadá a tvoří pěkný celek. Protože jsem film bral jako soubor povídek tak mi nesourodost částí nevadila. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Tento loutkový animovaný filmeček rozhodně mile překvapil. Ve spleti dnešních animáků se objevil jeden, který je něčím odlišný. Povídka Ulity nám poukazuje na divné chování dnešních lidí. Hlavní roli tu mají mravenci, kteří se nejen polámali...Trochu úsměvná povídka, o přátelích v každém ročním období, Větvička a Ploutvička. Poslední povídky jsou už spíše slabší. (Možná Ucho ještě stojí zato.) Nedoporučoval bych tento filmík všem těm, kteří si myslí, že jde o nějaké jiné Fimfárum, spíše vězte, že loutky můžou chlastat, fetovat i být jiným způsobem ujetý. Řečí loutek bych to shrnul: Uehmrrgftdooa aaoheemdki. Řečí lidí: Loutky vám toho na plátně moc neřeknou, ale jejich příběhy vás zaujmou. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Je to trochu ošidné hodnotit všechny povídky dohromady, neboť nebýt povídek Větvičky a Ploutvičky a Jedné noci v jednom městě je celý tento filmový špalíček o ničem. V několika prvních povídkách zaujme pouze výtvarná stránka a chaotická snaha o sdělení příběhů bez jakékoli pointy. Animace je sice dobrá, ale hýbe se jen "kostra" loutek, žádné vychytávky nejsou a při šňupání bílého prášku se do animace navíc vloudí docela dost viditelná chyba, která si myslím by se neměla v běžně distribuovaném filmu objevit - v prášku, co zbyl na stole se objeví prázdná místa, patrně poté, co někdo z animátorů sáhnul do scény rukou. Větvička a Ploutvička je pak příběh z jiné stránky, je krásně poeticky naservírován, postavičky mají odlišné výtvarné zpracování, které se mi líbilo mnohem více a současně je propracována základní mimika, tedy pohyb pusy Ploutvičky a pohyby očí. Jenom ten konec povídky zase vyšumí poněkud do ztracena. Povídka Jedné noci v jednom městě působí sice asi nejméně originálně, ale jako jediná má slušnou pointu a animace je zde na podobné úrovni jako ve Větvičkovi a Ploutvičkovi. Povídky na konci jsou lepší než ty začátku, ale na dvě vyzdvižené zdaleka nemají. Zejména v úvodních povídkách mi lezla na nervy až příliš výrazná hudba s nějakým trianglem, který cinknul vždycky, když se zrovna nic extra důležitého nedělo, což bylo opravdu až příliš často. *** Ve zkratce: Soubor animovaných povídek, z nichž několik je alespoň co se týče animace a výtvarného zpracování špičkových. Jen ten děj a způsob předání nějakého zážitku divákovi většinou dost pokulhávaly. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • V první povídce si čte muž pražský deník Metro. (Yoshimitsu)
  • Janu Balejovi film Jedné noci v jednom městě vysloužil Českého lva za nejlepší výtvarný počin. (Rodriguez)
  • Některé dekorace byly vysoké i dva metry, a tak animátor s kameramanem museli lézt po štaflích. (Cherish)

Reklama

Reklama