Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debut Alexeja Fedorčenka si predstavuje, ako by vyzeral sovietsky vesmírny program v 30. rokoch minulého storočia. Jeho súčasťou by nevyhnutne boli otázky, prečo sa naň zabudlo, kam a ako zmizli ľudia, ktorí boli jeho súčasťou, alebo aká by bola úloha NKVD. Film vystavaný ako dokument s množstvom „archívnych záberov“ je nevšednou úvahou nad Sovietskym zväzom v časoch najhoršieho stalinizmu. (4 živly)

(více)

Recenze (5)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Spíš než mystifikace je to opravdu malá úvaha nad tím, jak by mohl vypadat sovětský vesmírný program ve 30.letech. A to včetně zřejmého vlivu totalitního režimu, který by, v případě špatného konce mise, klidně zničili veškeré důkazy i přes to, že by se kosmonauti na Měsíc dostali. Mockumentární styl je jen pro formu a ucelení všeho, co to chce říct. A popravdě mi trvalo, než jsem se do něj dostal, jelikož se archivní, "dokumentární" a současné záběry zmateně střídají a atmosféru moc netvoří. Později už mě to bavilo sledovat, ale celkově mi ten film pořád přijde jen jako zajímavý a nic víc, protože mimo tuhle úvahu nic dalšího nenabízí. A že by byla bůhvíjak propracovaná se taky říct nedá. 3* ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o tom, jak Rusové vyhráli Závod o Měsíc 30 let předtím, než začal. Technická úroveň mystifikace je fantastická, místy jsou ovšem anachronismy až roztomilé (ženy koupající se v bikinkách apod.). K anachronismům -- trochu jsem se pozastavil nad vojenskými typicky špičatými čapkami s klapkami a velkou hvězdou, které byly v Rudé armádě, jak jsem si myslel, naposled za Čapajeva, ale pak jsem našel úbor Inženýrských útvarů (což sedí), a ti to jako jediní nosili i ve třicátých. Příběh svým způsobem byl vlastně velmi ruský, vyhrabávání v archivech tajné policie, která zlikvidovala důkazy a účastníky... ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásný mystifikační dokument o tom, že první na měsíci nebyli Američani, ale Rusové (snad jste o tom nikdy nepochybovali? ;-)). Většina záběrů (prý víc jak 80%) byla natočena v roce 2005, ale působí opravdu hodně dobově, rozlišit mezi skutečnými dokumenty a novým materiálem je v podstatě nemožné. ()

Wallas 

všechny recenze uživatele

Vynikající atmosféra, kulisy a předměty (obzvláště ruské skafandry) působí až děsivě. Ostatní aspekty filmu už tolik světlé nejsou - snaží se to vypadat jak dokument, nicméně kamera, ani střih záběrů tomu neodpovídá, "dobové" prostřihy jsou natočeny neskutečně zoufale a ve dvou třetinách už jsem si zoufale přál, aby to skončilo, protože pokladnice nápadů už byla vyčerpána ze začátku a konec byl značně přitažený za vlasy. Pokud na to půjdete s očekáváním "dokumentu" (ač třeba mystifikačního), budete zklamáni; formální stránka stojí tři úrovně pod obsahovou, které už ke konci dochází dech. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Pro diváky neznalé ruských dějin a reálií to bude především fikční dokument o sovětské raketě na měsíc, pro ty ostatní to bude spíše veleoriginální a veskrze subjektivní reflexe sovětských 30. let, přičemž z tohoto úhlu pohledu funguje film spíše na rovině fantazie, dramatičnosti a imaginace. Iluze dokumentárnosti a dobovosti tak sice není taková, jaká mohla řemeslně být, ale to může vadit jen prvnímu typu diváků - ti ostatní si užijí plasticky a až ve stylu sci-fi/ fantasy propracovaného světa alternativního stalinismu. Když sledujete pozorně, film je snad ještě více než o kosmické raketě o celkovém vesmírném programu a hlavně o tom, co ho obklopovalo: lidské osudy na pozadí tajných akcí a špionáží NKVD, ale i ohromného vypjetí a entuziasmu tehdejší generace. 30. léta tak jsou Fedorčenkem vypodobněna krutě i dojemně zároveň, navíc s typicky ruskou pozorností k absurdnosti lidského údělu. Důstojníci tajné policie pálící doklady ruského přistání na Měsící, o němž si všichni mysleli, že se nestal, přičemž on se "skutečně" udál - co může být paradoxnějšího? Fedorčenko se tak formou fiktivní filmové psychoterapie vypořádává s traumatem svého národa, tedy s faktem ohromného úsilí meziválečné generace, odsouzeného být zpronevěřeno stalinským systémem a zapomenuto. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama