Reklama

Reklama

Všeobecná deklarace lidských práv

  • USA The Universal Declaration of Human Rights
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nejdůležitější animovaný film světa.  V rezoluci o lidských právech, ve třiceti článcích, přijatých Valným shromážděním OSN, jsou pregnantně formulována základní občanská a politická práva, včetně práv hospodářských, sociálních a kulturních. Všeobecná deklarace lidských práv, je dodnes živoucím, aktuálním dokumentem o společném cíli pro všechny národy a všechny státy, aby se každý jednotlivec a každý orgán společnosti, s touto deklarací stále na mysli, snažil vyučováním a výchovou rozšířit úctu k těmto právům a svobodám. Uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě. Zneuznání lidských práv a pohrdání jimi naopak vede k barbarským činům, urážejícím svědomí lidstva, neboť vybudování světa, ve kterém lidé, zbaveni strachu a nouze, se budou těšit svobodě projevu a přesvědčení, je nejvyšším cílem lidí. Proto je nutné, aby lidská práva byla chráněna zákonem, s podporou rozvoje přátelských vztahů mezi národy. Na animovaném filmu, vytvořeném ke 40. výročí vyhlášení této Všeobecné deklarace, tedy v roce 1988, se podíleli špičkoví tvůrci animovaného filmu z celého světa. Jsou to například: bratři Quayové, Jane Aaronová, Faith Hubleyová, Renzo Konošita, George Griffin, David Daniels, Maureen Selwoodová, Csaba Varga, Zlatko Pavlinič, a další. Technologie zpracování střídá kreslený, loutkový, ploškový a poloplastický film. Materiálem je formela, kresba, reálné předměty a závěrem i lidé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, tenhle film vznikl s politickým a osvětovým záměrem , což se v období nadvlády entertainmentu zdá být nanejvýš nepraktické, ale za prvé: spousta těch banalit jako je právo na řádný soud, ochrana před mučením, ochrana majetku nebo svoboda vyznání v řadě zemí samozřejmá není a to nejenom v Číně...Dokonce mám pocit, že leckterý z článků nedospěl k naplnění ani u nás. Za druhé, na vzniku snímku se podíleli špičkoví tvůrci animovaných snímků, takže film je přehlídkou nejrůznějších animačních a výtvarných technik ve své vrcholné kvalitě, takže jeho znalost je pomalu povinností pro každého, kdo to se zájmem o animovanou tvorbu myslí vážně. Mým tipem je plastelínová animace CSABA VARGA STUDIA, vtipné zpracování článku o otroctví od Michaela Sullivana a výtvarně nejpozoruhodnější práce od Joan Gratz. Techniky a tvůrci se střídají v rychlém tempu a film má ideální stopáž, takže ani trochu nenudí. Celkový dojem 90%. V české verzi čte komentář Marek Eben. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Originálním způsobem zpracovaná a podaná Rezoluce lidských práv OSN. Na krátkém a nenudícím prostoru defiluje jedna bravurní animační technika za druhou a trochu mi mrzí, že autoři námětu zapomněli oslovit některou z našich výtvarných dílen. Zajisté je velice bohulibé, že OSN jasně definovala jakýsi kodex lidských práv a pokus o jejich ochranu, ale přesto je na celém světě, nejen v totalitních režimech, tisíce případů jejich porušování. Proč?? Deklarace totiž pojednává o živočišném druhu Homo sapiens! Tentýž živočišný druh jí sepsal a tentýž živočišný druh jí denně porušuje… ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že daný rámec a rychlý sled potlačil už tak průměrnou kvalitu animací, které se soustřeďovaly na barevnost a dětinskou naivitu. Některé si byly konceptem nebo provedením velmi podobné. Pod jeden článek se schovalo i několik rozdílných a ničím neoddělených animací, které se tak nepatřičně slily v jednu. Jako vzpomínka na celý projekt mi v očích zůstalo barevné smetí. Zaujal mne pouze Peter Wallach a George Griffin jednoduchostí a čistotou provedení, Mike Roy a jeho tukaní příběh, ale především bratři Quayové a jejich originální pojetí cenzury. Pro tento projekt platí dvojnásob staré moudro o tom, že méně je někdy více ... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Trošku nevyvážené mozaika třiceti animovaných skečů (třeba ty "dikobrazové" jsou hodně slabé, naopak můj favorit je 11), která přece jen nese nějakou tu všeobecnou hodnotu a přiznejme si, kdo by to četl, že? Jen mi vrtá hlavou, jaktože česká verze vznikla až v roce 1998. Je trochu škoda, že hlas Marka Ebena překrývá hudbu, která je mnohdy důležitou částí příběhu a proto se vyplatí podívat se i na originální verzi s průvodním slovem Jeffa Bridgese. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Chvilkama nuda, některá zpracování poslabší, celkově až moc idealistické a rádoby vzletné a pohádkové. Ale proč ne, svůj význam tento snímek určitě má. 7/10 ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý filmový počin, ze kterého bohužel kouká televizní lacinost. Některé "scény" byly opravdu skvělé, některé pokulhávaly, ale kvůli celkovému záměru se to dá odpustit. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Dobrý materiál na edukatívne účely, spracovaný zrozumiteľným a hravým spôsobom, aby bol široko prístupný aj pre laického diváka. Niektoré články sú stvárnené nápadito, iné sú vizuálne menej pútavé. Znie to krásne a dôstojne, OSN spravili peknú osvetu, no popri robení kreslených filmov by bolo dobré starať sa aj o to, aby zmieňované práva boli aj naozaj dodržiavané. Viď Čína, Severná Kórea, Kuba, Barma... Paradoxom číslo jedna ostáva, že práve komunistická Čína, ktorá si neváži hodnotu ľudského života je členom Bezpečnostnej rady s právom veta, ktorým môže zablokovať akékoľvek rozhodnutie OSN. ()

Reklama

Reklama