Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, květen 1945. Skupinka ustupujících německých vojáků zajme skupinu mladých dělnic, totálně nasazených v chemické továrně. Chce je využít jako rukojmích během svého postupu k americké demarkační linii. Spolu s nimi se ukryje v nedalekém zámečku, který se vzápětí stane místem posledního boje odehrávajícího je jak v myslích, tak i v kulisách válkou rozbouřeného československa, krátce před osvobozením. Psychologická sonda, stejně jako komorní drama uprostřed zdí malého zámku je mozaikou minipříběhů mapující osudy, postoje i myšlenkové pochody jednotlivých postav na obou stranách barikády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Málo známé české válečné drama, na které jsem narazil pouze náhodou a nutno dodat, že námět tohoto snímku mě velmi zaujal, není moc českých filmů, které se dívají na druhou stranu barikády na osudy vojáků Wehrmachtu. Tento snímek nahlíží na skupinu německých vojáků, které při zběsilém úprku přepadne spojenecké letadlo a zničí jím transportní vlak, malá skupina vojáků se rozhodne vzít do zajetí skupinu dělnic a opevnit se na zchátralém zámku. Hitler je mrtví, jejich šance žádné, sny a naděje se rozplynuly a jediné čeho se bojí více než smrti je strach z ruského zajetí a pomsty sovětských vojáků za zločiny, které páchali. Jediná jiskřička naděje je jejich plán výměny zajatých dívek za slib předání do amerického zajetí. Rázem začíná psychologické drama jednotlivých postav, které si promítají své životy a přestože Třetí Říše byla poražena, někteří ji zůstávají věrni. Nutno podotknout, že tato část filmu je zajímavá a herci dobře zvládnutá, nicméně postupně se začíná film měnit v nudnou frašku, která se až příliš snažila sžít se s charakterem jednotlivých postav, což snímku v konečné podobě ubližuje. Herecké výkony hlavních představitelů Eduarda Cupáka a Vítězslava Jandáka jsou slušné, bohužel ostatní herecké výkony působí negativním dojmem. Na filmu je znát, že jeho rozpočet nebyl vysoký a to snímku v některých chvílích ubližuje. Celkově hodnotím film jako zajímavé válečné drama, které rozhodně nepatří do spodního šuplíku české kinematografie, ale bohužel naplno nevyužilo svůj potenciál. Moje hodnocení 45% ()

dr.fish

všechny recenze uživatele

Tady je to hodnotit fakt těžký. Skvělý námět- poslední hodiny pobytu německých SS na našem území v květnu 1945. Navíc z pohledu německých vojáků zaseknutých kdesi v Sudetech, snažících se zoufale dostat k Američanům, vyhnout se ruskému zajetí. Co jim v té chvíli katastrofální porážky asi táhlo hlavou, těm nejhorlivějším z horlivých, když jejich Říše ležela v troskách spojeneckých náletů? Skvělý námět, výtečný tandem Cupák a Jandák. Jeden problém tu ale je. Antonín Kopřiva se nesnažil natočit příliš lidský příběh, civilní drama, ale "umělecky" prokládá film podivnými záběry, prostřihy, kterými se snaží nám přiblížit minulost postav, ale to řešení je nešťastné až blbé, a do historického dramatu se moc nehodí. Asi toužil natočit něco jako Svobodovo Svět nic neví, jenže to zůstalo zcela napůl cesty. A mohla to být pecka. 60% ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Drama na sklonku druhej svetovej vojny odohravajuca sa v jednej velkej budove, kde velky priestor dostali dialogy, ktore vykresluju osudy zien a nemeckych vojakov pocas celeho filmu. Az pri konci filmu sa uskutocnil malinkaty boj na nevinne zeny, ktore sa snazili prejst cez most na druhu stranu. Dokonca v bleskovom zablesku aj ukazali ruske tanky, ale ani raz z nich nevystrelili, nechapem. Radsej Sovieti zavolali letecku podporu a znicili tak gulometne hniezdo, ktore im branilo v ceste cez most. Vybuch bomby z lietadla len ukazali v takom nie moc dobrom zabere, co si asi vysvetlujem tym, ze to asi nedokazali preniest do filmu a tak to zakryli hlupym pohladom zo spodu, kde ani nebolo poriadne vidiet, ako tam dopadla bomba. Dej filmu nebol spatny, ale samotne prevedenie, ake ho mam moznost vidiet v tomto filme aj mohlo byt natocene lepsie a s troskou viac akcie, co by ma urcite viac potesilo:) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Až do konce jsem se obával, že válka je nespavedlivá a nesmyslná. Bohužel, to se mi potvrdilo. Jinak je to komorní film, kde postavy mne nenadchly, atmosféru lépe tvořily retrospektivy (ovšem se strašnou ozvěnou) a skutečné dokumentární záběry. Cupák jako hlavní postava měl strašně málo prostoru a stejně nic moc nepředcedl. Na druhou stranu Jandák byl před 50ti kily celkem fajn herec. Nejvíce mě zaujalo, jak zchátralé byly naše památky za dob hospodaření soudruhů. ()

Moogwi 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze dvou částí. První část-Eduard Cupák si povídá nahoře v zámečku s V.Jandákem, zatímco (pozor druhá část filmu) několik dívek si povídá ve sklepě zámečku, kde jsou zavřené. Toto se prosím děje 83 minut filmu, aby ke konci dívky utekli a v nejzajímavější scéně filmu, kdy běží přes most, byli zastřeleni. Esesáci následně zemřou střelbou Rusů kteří zrovna přijíždějí. Smysl tohoto filmu mi uniká. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se na zámku Klášterec nad Ohří. (M.B)

Reklama

Reklama