Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (267)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Před časem jsme i u nás zaslechli o tajných přeletech speciálů USA, dokonce i o tajných věznicích v Evropě... Když už mají americké tajné služby mučit tak raději jinde ne v USA asi... Film skvěle ukazuje na dnešní dobu honů na čarodějnice, kdy někdy i sebemenší náznak či něčí domněnka může mít pro nezúčastněnou a nic netušící osobu dalekosáhlé důsledky. Samozřejmě, člověk ve filmu fandí Anwarovi a posléze i Freemanovi. Oproti tomu vedoucí egyptských policistů nebo šéfka CIA jsou zlo samo... Divák se děsí faktu, že slibně se rozvíjející pátrání po Anwarovi v mžiku skončí u pomyslné zdi s názvem - Národní bezpečnost USA. Říkáte si co kdyby se to proboha stalo mně? ---- Ale ruku na srdce, osobně věřím, že bez těchto zlounů za zdí Národní bezpečnost by náš svět - svět západní civilizace, byl mnohem méně bezpečný. Pokud se někdo z náboženských důvodů (a bohužel jsou to převážně muslimové), hodlá odpálit v metru plném lidí, dát nálože na vlakové stanice či s uneseným velkým dopravním letounem narazí do mrakodrapu, pak jsou tu lidé kteří nesou břímě odpovědnosti potřební. Jsem si jist, že dochází k přehmatům jako v tomto snímku. Jsem si jist, že při waterboaringu řeknete i to co nevíte, budete si vymýšlet jen aby vyšetřijící skončili. A to je jen jedna ze široké škály donucovacích prostředků jak člověka zlomit. V sedmnáctém století lidé natažení na skřipci a pálení ve slabinách kleštěmi také nakonec doznávali účast na čarodějnických sabatech, líbání kozla a létání na koštěti... Jenže, i když připustíme, že se přehmaty dějí... -. Můžeme si dovolit ten luxus chovat se lidsky vůči zfanatizovanému nepříteli, nectícího žádné zákony, žádné právo, kterému je vše jedno? Můžeme si dovolit vyšetřovat podezřelé při podezření z příprav teroristických útoků jen v rámci platných zákonů se všemi právy, která by v demokratické a právní zemi měla být obviněnému garantována? Stále hledám odpověď, ale i přes dojem z tohoto filmu se kloním spíše k NE, NEMŮŽEME. Dávám čtyři matice. * * * * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Postupně film nabírá doslova luxusní tempo a jak se říká, že příběh by měl diváka pohltit, tak tady mě přímo sežral. Jenom si nemůžu něco odpustit. Jestli alespoň z 50% takto bojují amíci proti nejzbabělejším ze zbabělých - teroristům, tak děkuju bohu, že jsou na světě holky, krásná přiroda, památky, pivo a fotbal, protože jinak bych se tady na to už dávno vysral a odešel radši někam do džungle za opicema skákat tam po palmách, žrát banány, drbat se na prdeli a dělat HUHUHU, než abych byl součástí těhle lží, manipulací a zbabělého zacházení ze životy obyčejných lidí, jak ze strany západních politiků, tak ze strany náboženských fanatiků. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možná že režie nebyla dokonalá, že scénář neměl tu správnou hloubku a že Meryl Streep si tuhle hereckou kreaci za rámeček nedá, ale ten příběh měl v sobě tolik opravdovosti, že mi ty nedostatky ani tolik nevadily. Navíc, jak už zde bylo napsáno, mile překvapili mě neznámí etno herci, takže čtyři hvězdy jsou tak akorát. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odvlečený má své lepší okamžiky (výslech), ale i horší (veškeré scény s Reese Witherspoon). Jake Gyllenhaal tady nehraje ještě takového bouráka jako jej mám zaškatulkovaného z poslední doby, spíše bych řekl že pouze lehce výraznější. Režie velmi fádní a J.K. Simmons zoufale nevyužitý. Zkrátka hodně postav, málo napětí, hodně keců. Téma terorismu jde natočit mnohem líp. 60% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ať hledám, jak hledám, nikde nevidím „podle skutečných událostí“. Jsem hloupá nebo jen důvěřivá? …ale vůbec bych se nedivila, že takové a i mnohé další praktiky amící a jiné státy provozují, Česká republika do nich ale asi nepatří, díky bohu :o) Každopádně pozvolné gradující tempo, místy až mrazivá atmosféra a beznadějný strach, hlavně můj, mi na nedělní večer připravil příjemný zážitek. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)
  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama