Reklama

Reklama

Smolíček

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo / Itálie, 1973, 12 min

Obsahy(1)

Jediná pohádka J. Brdečky pro děti. Koprodukční film Studia Jiřího Trnky pro italskou společnost Corona Cinematografica. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Být malá, tak se těch jezinek asi docela bojím. Hudba démonická, hlas pana Brodského ve správných chvílích patřičně strašidelný, Smolíček patřičně líbezný a nablblý, o co hloupější, o to vydatněji pláče, zlatoparoháč z poza hor a dolů dorazí akorát tak, aby ze sebe Smolda nevyndal poslední zbytky tekutin a chuděrkám jezinkám pocuchá načančanou trvalou. Výborná výchovná pohádka, pravda je však taková, že pokud u vás zaklepe jezinka, je dobré dveře i srdce otevřít dokořán, protože ta lepší část vašeho života teprve začíná. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Smolíček od Brdečky a Pojara není klasicky zpracovanou pohádkou pro děti. Autoři se rozhodli pro u nás méně používanou ploškovou animaci, která je mnohem levnější než běžná kreslená. V tomto případě však šikovné ruce animátora dokázali zúročit výhody této techniky (především u skotačivých jezinek) a animace je tak jednou z nejlepších složek této pohádky. Celkové zpracování snímku je do značné míry moderní (ať se jedná o práci se střihem nebo nepatrné změny v příběhu). Jen pořád nechápu, proč měl Smolíček modré oční stíny... Že by se tvůrci snažili o nějakou psychoanaytickou interpretaci klasiky? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Těhle jeskyněk-jezinek jsem se jako dítě opravdu bál. K tomu zlověstný šepot, ponurá hudba, zima, holé stromy, sníh, mráz, jeskyně, Smolíček v kleci pláče a jeskyňky se jeho slzami opijí namol....Naštěstí do toho všeho vletí jelen a udělá pořádek! A navrch výchovná spank scéna...film funguje i po letech. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Smolíček Jiřího Brdečky je unikátním zviditelněním prapůvodní podstaty strašidelných pohádek. Výchovně naučný úspěch je podložen hudbou Jiřího Kolafy a zvukem Benjamina Astruga do psychedelicky intenzivní vibrace nejzákladnějšího surového přírodního zákona o přežití. Hlas Vlastimila Brodského přizpůsobivě tvaruje oživlý kreslený svět Zdenice Macků. Dětské slzy jako základní ingredience omamného nápoje pro nebezpečná individua je dostatečným varováním. Psychedelické tvarování zvuku provádí zkoušku psychické odolnosti a zkoumá stavy úzkosti. Osobitě a působivě uchopená surovost oné prapodstaty pohádek! ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Bejt malej harant tak se těch jeskyněk vážně bojím. A ta hudba docela vzbuzovala strach. Jelikož už jsem docela vyrost tak dávám za tři, ale jako malé škrně bych dal určitě plnou ruku. // 70% ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Slušivá hororová pohádka pro děti i dospělé.¬         Nejslabším článkem Smolíčka Brdečky a Pojara je hudba J. Kolafy, přecházející často do nepříjemné až rušivé hýkavé trumpetové pochodovosti. K animaci: mohla býti lépe zpracována, na příklad, tvář Smolíčkova a jiné takové podrobnosti. Totéž mohu říci i o scénáři J. Brdečky, na kterém bylo upraviti pro krátkometrážní animovaný snímek původní pohádku Františka Hrubína ze známého "Špalíčku" pohádek vyšlého po prvé v r. 1961 — mohl býti lépe připraven, lépe (básničtěji) pojat podle původní pohádky, zvolena byla ale hýkavá trumpetovost korespondující s hudbou. Takže, suma sumárum, aby z opěvných ód ostatních něco zbylo, mohu přitakati, že hrůzostrašné prvky příběhu spojené s Jezinkami byly to nejlepší a nejpůsobivější na celém v celku slušně vyvedeném dílku postrádajícímu mimořádné kvality přisuzované mu pamětníky. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem uviděl první minutu, vzpomněl jsem si, že už jsem tento film několikrát viděl jako dítě. Nezapomenutelné jsou hlavně jeskyňky, které mě tenkrát fakt strašily. 5* dávám jednak z nostilgie, ale i za výbornou výtvarnou stránku a trochu netradiční zpracování. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Smolíčkovi ve velice zajímavém výtvarném zpracování, s vhodně zvolenou hudbou i hlasem vypravěče. Jezinky působí skutečně hrůzostrašně (především jejich zacházení se Smolíčkovými slzami), ale naštěstí je tu jelen, který Smolíčka zachrání a změní svůj způsob konverzace s ním... Zajímavé komentáře: Fabienne, lubospotti. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Hudba temná, animácia mierne tiež a príbeh samotný celkom hororovo naladený. Celkom som sa za tých 12 minút bavil, ale na plný počet mi tam chýbala nejaká väčšia myšlienka. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Pedofilní jelen ulovil na barák v lese malýho haranta......... Abych se přiznal, tenhle Smolíček mi byl vždycky těžce nesympatický a vůbec by mi nevadilo, kdyby s ním jeskyňky provedly to, co měly původně v plánu! Navíc byl už Smolda po buzerantsku zpracovaný, viz jeho modré oční stíny!!!! ()

Reklama

Reklama