Reklama

Reklama

Hitlerovo utopené tajemství

  • Česko Hitlerovo potopené tajemství (více)

Obsahy(1)

V únoru 1944 převážel norský trajekt Hydro přes jezero Tinn tajný náklad do Třetí říše. Nikdy nedoplul. Spojenci tuto loď potopili, protože se obávali, že to, co je na palubě, může proměnit jejich nejhorší noční můru ve skutečnost: nacistická atomová bomba. V závodech o jadernou zbraň měli nacisté dvouletý náskok. Proč tedy nevyhráli? Odpověď ležela v ledových hlubinách jezera. Trajekt Hydro měl převážet tak zvanou těžkou vodu, tajemnou látku, kterou chtěl norský odboj zoufale udržet mimo dosah nacistů. Ve vraku trajektu zůstalo údajně několik barelů s těžkou vodou. Opravdu obsahovaly klíč k jediné zbrani, jež mohla Hitlerovi vyhrát válku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno je cesta k výslednému zjištění bezmála hodinového dokumentu zoufale upachtěná a vlastně zbytečná. Sledujeme zdlouhavou snahu o vyzvednutí nákladu z potopené lodi , jehož seznam mají tvůrci celou dobu v rukou a dobře ví, že nebyl z vojenského hlediska významný. Dění na obrazovce doprovází komentář: "Sledujeme pokus o odhalení posledního velkého tajemství 2. světové války..."Německý jaderný výzkum za války je dobře zmapovaný a dokument o snaze nacistů vyrobit jadernou bombu by musel vypadat úplně jinak...Povrchní záležitost-celkové hodnocení 25 %. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dokument sice poněkud trpí snahou držet uměle diváka v napětí, že náckové tu jadernou bombu fakt mohli postavit a vyhrát, ačkoliv autoři od počátku dobře věděli, že jsou od ní zatraceně daleko, ale... Umožňuje dozvědět se něco o méně známé události druhé světové války (a jako takové samozřejmě ne až tak významné události) a pochopit, proč k ní došlo tak, jak k ní došlo. Slabší ****. ()

Reklama

Burdock 

všechny recenze uživatele

Celkově ucházející dokument, ve kterém se dovíte, že sice loď nějaké to deuterium převážela, ale v té době už Hitler německý jaderný program silně omezil, protože s použitím německé atomovky ještě za války nepočítal.. Takže v důsledku žádný důležitý náklad :) sorry za vyřčení celé pointy, ale ten dokument to taky mohl říct v 5 minutách a ne v jedný hodině :D ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama