Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanadské komediální drama v režii Jean-Marca Valléeho se odehrává v 70. letech v Montrealu. Rodina Beaulieuových má pět synů a ten, který se narodil přímo o Vánocích, dostal jméno Zachary (Marc-André Grondin). Je jiný než jeho bratři, i když se moc snaží, aby mezi ně zapadl. Má rád svého konzervativního otce a raději mu lže, než by zklamal jeho očekávání. Sexuálně zmatený Zac hledá útěchu v muzice Pink Floyd a Davida Bowieho, jež mu dovoluje snít, ale sám život ho nakonec přiměje k tomu, aby přijal svou přirozenost. A co je ještě důležitější, i jeho otec posléze pochopí, že má svého syna mít rád takového, jaký je. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

marvan 

všechny recenze uživatele

Filmy spadající do proudu queer cinema mají často společnou jednu věc: krom hlavního hrdiny, obvykle alterega autora, působí všechny ostatní postavy jako ploché karikatury. Divák je tak odsouzený bez dalšího do pozice přitakávající hlavní postavě, která si uzurpuje všechny jeho sympatie. Stejně tak i v tomto filmu nám hrdina hned v úvodu sdělí, že jeho bratři jsou idioti, otce vykresli jako primitivní machistickou postavu a snad jen matka působí jako živoucí postava. Je to zřejmě dáno tím, že takovéto filmy slouží jako osobní terapie autora a obecný pohled na problém ustupuje subjektivní potřebě autora. Zároveň však odsuzují takový film do pozice minoritního dílka pro spřízněné duše, protože ne každý divák bude ochoten na tuhle hru přistoupit. Gregg Anaki, který stál na začátku zrodu proudu této kinematografie se tomuto omezení úspěšně vyhnul tím, že jako karikatury ztvárnil všechny postavy a převedl tím film do formy podobenství, které žádnou z postav neprotěžuje. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Skvělej příběh, bezvadný retro, perfektní hudební doprovod... nějak nemám výraznějších výtek. Představitel hlavní role - výbornej. Jeho proměny v průběhu filmu, a tím i let. Postava otce taky dost luxusní - chlápek typu Kevina Spaceyho, s podobným charisma, kterej má samozřejmě gaye za zhoubu lidstva a je pevně přesvědčenej, že on přece nemohl zplodit homosexuála... Každopádně to ale není "teplej" film!! ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bylo špatně, jestli český dabing, nebo, že jsem film viděl ve dvou dnech, ale tady jsem byl prostě úplně mimo. Pořád jsem čekal, čekal a čekal a nedočkal jsem se skoro ničeho, co by stálo za nějakou větší pozornost ( s vyjímkou hudby). Grodin se mně rozhodně líbil víc např. v Prvním dnu zbytku tvýho života a Jean- Marc, který mně namlsal skvělým Café de Flor...... Vůbec mně nepřišlo, že tyhle dva filmy točila jedna stejná osoba. Lepší dvě. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film z kategórie, že naň s vysokou pravdepodobnosťou narazíte skôr náhodou ako cielene a keď narazíte, rozhodne nebudete ľutovať. C.R.A.Z.Y má výborný scenár - viacvrstvový s duchovno-filzoficko-satiricko-psychologickým rozmerom, rovnako má výborné herecké výkony a originálne spracovanie, nehovoriac o geniálne zvolenej hudbe. Story line hovorí o jednej veľkej rodine a iných veľkých veciach v momentoch kedy človek hľadá sám seba. Jedným slovom krásny, dojemný a originálne nasnímaný film o dospievaní a dozrievaní, kde tu sa dá toho dosť povytýkať, no nosný dojem prehlušuje všetko menej podstatné. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama, kde prakticky není žádný humor. Jednotlivé vztahy nejsou ničím extra zvláštní. Mladý muž hledá sám sebe a naráží na překážky. Pochmurné vypravění by potřebovalo minimálně o 30 minut zkrátit (výlet do Jeruzaléma byl úplně zbytečný). Z postav ve filmu mě nejvíce zaujal otec (pěkný herecký výkon). 55%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • I když jsou filmové dialogy ve francouzštině, ve Francii byly do filmu přidány francouzské titulky pro diváky, kteří nerozumí québecké francouzštině. (mi-ib)
  • Částka 600 000 dolarů zaplacená na získání práv ke skladbám použitých ve filmu tvořila nakonec velkou část celkových nákladů. Jean-Marc Vallée musel dokonce omezit výši svého vlastního platu. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Reklama

Reklama