Reklama

Reklama

Družstvo

  • Rusko Artel
Dokumentární / Krátkometrážní
Rusko, 2007, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Přemítání ruského režiséra na zasněženém Bílém moři pod bílým nebem. Nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2007.

Dlouhé záběry, pomalý pohyb kamery i samotného dění, černobílé obrazy, které neukazují, ale spíše vyjevují. Již klasik ruského dokumentu Sergej Loznica posouvá tradici spirituálního filmu, stále ovšem zůstává přísně zakotvený v realitě. Svým filmem z roku 2007 se poměřuje s dědictvím dokumentárního filmu a zde konkrétně s jedním jeho vzorem, Griersonovými Rybáři. Bílé nebe, bílý sníh, horizont, vítr, černé siluety na ledové pláni, ruští rybáři z malého družstva vytahují sítě a rozrážejí led. Jeden den na Bílém moři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Syrově DOKUMENTÁRNÍ POHLED (nu ANO, toto je prosím RYZÍ a vskutku OPRAVDOVÝ, v principu dokumentární(!) film - s prostě jen pro >konzumenty< televizní zábavy asi těžko uchopitelnou poetikou), líčící bez příkras a fabulací čistou realitu jedné epizody ze života a práce v Místě Kdesi na Severu, pro který je prostě příznačný ten každodenní tvrdý chléb a boj o přežití... Bez zbytečných řečí a přesto se smysluplnou a poutavou výpovědí na zvolené téma... . . . Nic VÍC (?) . . . Nic MÍŇ (!) - - - P.S. Nechápu tedy tak docela některé ty příkré odsudky zde, zvláštěpak takzvaně >fundovaných< jedinců databáze... .-/ . . . Pro natvrdlé uvedu jeden snad >jasný< příměr - asi těžko lze srovnávat v jiném (ale podobném) řemesle například dílo pánů fotografů Saudka a Sudka, že... Ač oba přece mají každý ve svém žánru skvělé práce... A když už jsem u těch příměrů, mně osobně právě tehle filmek svými výrazovými prostředky tak trochu připoměl práci jiného skvělého fotografa: Jindřicha Štreita. Právě pro tu ryzí dokumentární formu, přes kterou stejně cítíte zvláštní poezii... - - - P.P.S. Vzkaz pro Křičícího Boba (a jemu podobné): "Natoč to!!!"... :-( - - - P.P.P.S. A ještě ku mnou výše zmíněným konkrétním fotografům - mám rád všechy tři, každého jinak - a proto asi taky nemusím právě tenhle zvláštně poetický, ale d.m.s.n. výborný, život jaký kdesi je dokumentující film nějak povrchně odsuzovat. - - - - - (Poprvé viděno 24.10.2008 na ČT2, komentář zde jako sedmý - 24.10.2008) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Loznica neinscenuje, nearanžuje (narozdíl od Flahertyho), pouze distančně pozoruje a "oslavuje" každodennost. Bez příkras. Ukazuje život takový, jaký je. V dlouhých, černobílých, kompozičně promyšlených záběrech. Čas a jeho plynutí. Přítomnost transcendentního času. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sergej Loznica spoléhá na sílu obrazu zprostředkovávající život a práci v extrémních podmínkách Dálného severu. Bohužel v obrovské inflaci dokumentů nejrůznějšího druhu a hraného materiálu, který zaplavuje média, je jeho výpověď příliš statická a bez mluveného komentáře plochá. Celkový dojem: 35 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozpílenie ľadu motorovou pílou trvá dlho, rovnako uloženie sietí pod ľad. Unikátny čiernobiely dokument prenáša v sérii dlhých záberov atmosféru monotónnej, ťažkej práce skupiny rybárov v extrémnych podmienkach priamo na diváka. Dej samotný viac vynecháva ako ukazuje (neuvidíme napr. žiadne ryby). Záverečné zurčanie vody spod roztopeného ľadu som vnímal ako úľavné privítanie jari. P.S. Loznica rezignoval na populárne rýchle tempo plynutia príbehu v svižnom striedaní záberov, slovné vysvetlenie, či na krásne farebné kolorovanie (zodpovedajúce trendom životnej uponáhľanosti, neustálej zmene a potrebe všetko vysvetliť ) Preto sú tunajšie reakcie podľa mňa tak negatívne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na černobílý materiál natočená tvrdá práce rybářů snažících se vylovit ryby zpod tlustého ledu Bílého moře. Beze slůvka komentáře. A místo happyendu v podobě úlovku jen několik záběrů na valící se vodu kolem tajích kusů ledu. Sorry, ale tohle prostě nemusím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle byl nejlepší film střední a východní Evropy v Jihlavě? Práce na zasněženém jezeře? V roce 2007 jsem na festivalu snad dokonce byl. V Rusku jsou poetičtější místa. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Absence mluveneho slova mi nevadila. Hezke obrazy z reality rybaru nekde na severu Ruska. Ackoliv neni jediny zaber na vylovene ryby, musel jsem sahnout do lednice pro slede v plechu:-). Na dokument se divat da, jen mi chybi nejaka pridana hodnota... A nemyslim tim, tajici led na konci filmu. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

S Ruskem na rybách. Bílé nebe, bílý sníh, černý horizont, šedý vítr, černé siluety na bílé pláni... uspávadlo. ()

Silent Bob odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument točenej stylem kterej bych doázal natočit,kdybych si vzal kameru do práce-minutový záběry na rybáře jak prováděj jednotlivý úkony. ()

Iguaner 

všechny recenze uživatele

"Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut" na MFF KV a 15% od diváků - to jsou Karlovarské filmy v kostce :) ()

Reklama

Reklama