Reklama

Reklama

Blokáda

  • Rusko Blokada (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejpozoruhodnějších počinů z oblasti archivního filmu spatřil světlo světa v ruském Sankt Petěrburgu. Toto město s neuvěřitelně pestrou historií mimo jiné několikrát změnilo svůj název. Za druhé světové války, jako Leningrad, vešlo do povědomí celého světa jako město mrazu, hladu a smrti. Od září 1941 do ledna 1944, celých 900 dní, jej obléhaly jednotky německé armády. V nesmírně těžkých podmínkách a krutých zimách umíraly statisíce lidí. Denní příděl chleba činil pro těžce pracující 200 gramů chleba, pro ostatní 100 gramů. V letech 1941-42 bylo město zcela bez proudu. V nejhorších dobách se zde rozvinul kanibalismus... Ruský střihový film Blokáda zpracovává citlivě, bez komentáře a dokonce i bez hudby, příběh těžce zkoušeného města a jeho obyvatel. Vtáhne vás do atmosféry - a už nepustí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

DoNotCross 

všechny recenze uživatele

Jsem asi už ta zdegenerovaná generace vychovaná na všudypřítomném explicitnu, protože jsem neustále čekal, kdy začne to opravdové maso. I tak ale se mi obrovská řada výjevů vryla do paměti. Hemžení lidí se postupně otupuje, sáňky s majetkem sebraným z rozbombardovaných domovů postupně nahradí sáňky s rakvemi, ulice zdobí umrzlí. Faktograficky se nedozvíte zhola nic, tak si přečtěte alespoň distributorovu noticku, ať víte, na čem jste. A sledujte odpočatí. Ta imprese za to stojí, jen to chce trochu více pozornosti. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavý dokument s několika nedostatky. Prve, není k němu žádné uvedení, žádný komentář o tom, kdy, kde, co a jak. Je to film natočený pro Rusy a pro ty, kdo se o toto zajímají. Jeho režisér na festivalu v Karlových Varech při prosbě o nějaké přiblížení na publikum koukal, jako bychom byli naprostí idioti. Druhým problémem je pak to, že se přece jen tohle bezeslovné drama začíná táhnout a běžného diváka spolehlivě uspává. Celkově tři hvězdy: zajímavé, ale nedotažené. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Tento film samozřejmě dokument není, byť je sestříhán z dokumentárních záběrů z obleženého Leningradu. Můžete jej vidět i když toho o tomto obležení víte pramálo, a stejně bude působivý, ba nepochybuji, že i kdyby našinec o něm nevěděl nic, byl by to film stále působivý a především depresivní. Je to sestup do pekla, kde každé zatmění obrazu zvěstuje další etapu na této cestě až do bodu, kde se lidské bytosti mění v mátohy ploužící se rozbitým městem kol mrtvol ležících na ulici. A po záběrech s oslavami prolomení blokády, které jsou plné radostných obličejů, přichází další zatmění a další hrůza. ()

BOIKOT 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý a nepatřičný dokument o blokádě Leningradu. Postrádám zde však komentář který by celý dokument dokresloval a popisoval atmosféru. Protože se jinak nemůžu dozvědět moc informací a to od válečného dokumentu vyžaduji. Avšak režisér to zamýšlel beze slov a pouze s originálními zvuky a to v tomto případě respektuji a vnímám takže velice drsný dokument o jedné z nejstrašnějších kapitol Ruska a asi určitě i lidstva. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fantastické, nikdy bych nečekal tak syrový obraz války. Celý film jsem seděl s otevřenými ústy a trnul hrůzou. Válka je degradací lidské důstojnosti, je mi jedno, kdo vyhraje. Mír prohrává vždycky, všichni vojáci jsou pouzí vrazi a ti, co válku rozpoutají nejsou ani lidi. A co se týká politiků nemám ani slov. Pro mě platí inteligentní heslo: Food not bombs! ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama