Reklama

Reklama

Posvícení

(TV film)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1954, 10 min

Obsahy(1)

Kde se ruka k ruce vine, tam se dílo podaří… Bylo nebylo jedno prasátko na jednom vesnickém dvorku. Jeho majitel Matěj (V. Brodský) se sousedem Martinem (J. Sovák) rozhodnou natřít prase červenou barvou, aby budilo dojem, že onemocnělo a zvěrolékař mu tak povolil nucenou porážku prasete před posvícením… Podskalského mikrokomedie patří bezesporu mezi klenoty české televizní tvorby, a to nejen pro satirickou kritiku združstevňování, herecké výkony, ale i dobu vzniku, kdy televize byla ještě v plenkách. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Bolo jedno prasiatko. Jeho majiteľ ho natiera farbou, aby vyzeralo ako choré, lebo prasiatko musí odovzdať družstvu ako dodávkovú povinnosť. Pozoruje ho sused a šťastnou náhodou prídu na to, ako obísť nezmyselný zákon... Podskalského kratučká komédia patrí medzi české televízne klenoty, nielen pre satirickú kritiku združstevňovania, ale i pre dobu vzniku. Naša televízia bola totižto ešte v plienkach a tento snímok patrí medzi jej prvé počiny. Tretí komentár. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Píchnout prase potichu, to je setsakramentská štrapáce." Sledovat dva vykuky, jak se pokoušejí zabít každej svou půlku prasete, mě docela bavilo. Oproti tomu mě hereckej výkon prasete připadal poněkud těžkopádnější. Možná proto, že bylo o něco umělejší, než bývá v chlívku standardem. Nicméně poučení z toho plyne takový, že prase má zabíjet odborník a hodináři jsou nebezpeční pokrokáři. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Legrace to rozhodně byla. Dvě herecká esa dokázala za deset minut rozesmát a celých deset minut bavit. Prase tedy bylo opravdu excelentní. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dobově poplatný šot z úplných počátků televizního vysílání. Sovák s Brodským si ani náhodou neutahují z tehdejší mizerné doby, ale naopak zesměšňují (velmi primitivním způsobem) ty, kteří se pokoušeli obelstít pravidla socialistického kolchozu. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama