Reklama

Reklama

České pohádky


O chytré královně (E06)

(epizoda)
Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1968, 8 min

Obsahy(1)

Známý příběh spisovatelky Boženy Němcové vypráví o panovnici (J. Tvrzníková), která přelstila samotného čerta (J. Mareš), aby zachránila svého muže (J. Vinklář) před pekelným trestem. (Česká televize)

Recenze (10)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju minimalismus, pohádky, kde vítězí chytrost, láska válcuje peklo i lidskou realitu a celé se to zvládne odehrát na deseti metrech čtverečních, aniž by to působilo chudokrevně. V orwellovském roce 1984 na totéž potřebovali hodinu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto skvělý scénář, kdy pohádka začne ne jako v knize, ale od onoho osudného večera samozřejmě s jednou retrospektivou. Mareš jako čert se svým poťouchlým smíchem je dokonalý. A opět - skvěle zahrané. Ani člověku nepřijde, že je to kulisovka. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To byl teda fofr. Naprosto výživná osmi minutovka s klasickou pohádkou Boženy Němcové o králi, který se jako nuzák zamiloval do princezny, díky úpisu čertovi se stal boháčem a princeznu si vzal. Jenže po deseti letech je úpis u konce a čertisko přichází pro krále. Zbytek už všichni známe. Jedinou kaňkou na této černobílé pohádce je trapný vysoký smích čerta, ten tam opravdu být nemusel. Jinak příjemná kratičká podívaná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minimalismus je sice dobrá věc, ale musí se umět použít. V černobílé pohádce disponovat temnými kulisami a ještě vše odehrát na pár metrech není příliš originální. Navíc chichotání čerta mi výsostně lezlo na nervy. ()

Reklama

Reklama