Reklama

Reklama

České pohádky


O chytré horákyni (E01)

(epizoda)
Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1968, 10 min

Obsahy(1)

Pohádka podle Boženy Němcové. Jen důvtipná Manka dokáže splnit prokurátorův úkol a dostaví se oblečená – neoblečená, ani ve dne ani v noci, ani pěšky ani na voze... Sedlák se soudí se sousedem o jalovici a u soudu dostal od prokurátora (P. Haničinec) za úkol rozřešit tři otázky. Zmaten je prozradí dceři Mance (C. Morávková), která mu dobře poradí a on spor vyhraje. Prokurátor je ale zvědavý, kdo mu poradil a otec prozradí, že to byla jeho vlastní dcera… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brutálně zkrácená verze. Zvláštní, u jiných desetiminutovek se do příběhu povedlo nacpat tolik věcí, a tady to skončí vlastně v nejlepším. A nic proti panu Haničincovi, který si svou roli užívá, ale přece jen na pohledného prince (pardon prokurátora) se zas tak moc nehodí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Viac prechytráčené ako rozprávkové, viac pragmatické ako magické. Plusom je skomprimovanie do desiatich minút. Ďalšie mínusy a plusy výstižne zhrnula Una111 v komentári. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač desetiminutová, tak dost slabá. Hlavně závěr, který už byl zmíněn pode mnou. "Poslyš Manko, ty jsi chytřejší než já, já si tě vezmu..." a tak dále. Navíc jak některými výrazy, tak i tím oblečená neoblečená mi přišla pohádka minimálně pro větší děti když ne rovnou pro dospělé. Vůbec mě to nezaujalo, málo pohádkovosti a snaha všechno urychlit a nenechat tu pohádkovou kouzelnost nebo kouzelnou pohádkovost, jak je libo. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Já snad letos nenajdu jednu jedinou pohádku, které bych mohla dát plný počet nebo aspoň s čistým svědomím 4*! Tuhle klasickou pohádku podle Boženy Němcové pan Ráža sice moc pěkně rozjel, dokonce jsem byla překvapena i zbožnými pozdravy nebo páně prokurátorovým napomenutím, aby se sedlák nedušoval, že by mohl o duši přijít (!) (co všechno bylo ještě možné v pohádce v r. 1968!), za to mu budiž velká čest a chvála. Ale pak... jako by krasavici v rozletu uťal nohy. Vždyť jí chybí ten krásný konec! A to v kritické chvíli, když manžel Manku vyhání, Manka znovu prokáže naprosto odzbrojujícím způsobem svou chytrost a vezme si s sebou domů to, co má nejraději - totiž svého manžela, pana prokurátora a dokonce i s postelí! - Kam se tenhle moudrý a vtipný závěr poděl? A tak téhle zmrzačené pohádce mohu dát jenom 3* a litovat zase jedné nevyužité šance! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Poslyš, Manko, ty jsi chytřejší než já !! Vezmu si tě za ženu a budeme soudit spolu !! Co ty na to ??" Neskutečně slabá adaptace, famóznímu dřepujícímu Haničinci navzdory.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama