Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poté co unikne smrti, je hebrejský chlapec vychováván v královském paláci, aby se z něj stal princ. Když ale zjistí pravdu o svém skutečném původu, vydává se Mojžíš hledat a uskutečnit své životní poslání vůdce a osvoboditele hebrejského lidu. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Ne že by tento film dokázal nějak vzbudit sympatie vůči Židům, kdyby o tom člověk nic nevěděl. Podle mě ale výborně typově zvolení herci - Mojžíšem počínaje, přes Siphoru, Jethra, Miriam až k Ramsesovi. Jak už píše yakoob, film se věnoval především Mojžíšovi, a jeho problémům a přiznávám, že pro mě byl jediným z mála z představené židovské komunity, který mé sympatie měl. První díl byl horší druhého, v prvním díle jsem musela "fandit" Egypťanům, ač zrovna Ramses taky nebyl kdovíjaký sympaťák, ale princezna-matka nebo egyptský bratr to zcela dorovnali. Druhý díl už byl lepší, ale ještě méně po tomhle zpracování rozumím, proč vlastně si Bůh Židy vybral jako svůj vyvolený národ a to, že mi starozákonní Bůh připadá mstvivý a krutý, se tímto filmem rozhodně nikterak nezměnilo. V tomhle ohledu si mnohem lépe dokázal poradit Mojžíš, i když jinak byl v lecčemž horší, zejména pak ve výběru herců (ač Ben Kingsley, David Suchet nebo Geraldine Mc Evan, jsou extratřída, na role mladých lidí se vůbec nehodili) nebo v některém až příliš podrobném líčení příběhů. Zpět k tomuto zpracování, hezké bylo jak Mojžíš vysvětloval Jozuovi podobenstvím, proč je třeba se bránit a že ne vše Bůh učiní za ně ;-) Připomnělo mi to sympatická Ježíšova podobenství z Nového zákona. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Ten prastarý příběh, někde pravdivý a někdy pohádkově vybájený, zde ožil snad dosud v nejlepším filmovém zpracování. Nádherná krajina, ještě snesitelná porce vizuálních triků a podmanivá hudba. Také několik pěkných ženských tváří a opravdová hvězda, Omar Sharif, v jednom asi z jeho posledních filmů....Především ale, silné myšlenky a mravní memento i do dnešních dnů. V čem se liší vlastně dnešní svět od toho dávno minulého ? Stačí si jen uvědomit, že izraelský národ, nyní stejně jako mnohokrát v historii, je nucen opět tvrdě o svou existenci, svobodu, duchovní kulturu a o svou "Promised Land" tvrdě bojovat. Má moji velkou úctu.... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že tento televízny film nemá na svojich starších kino-bratov, ale čakal som, že aspoň svojho staršieho televízneho brata dobehne/predbehne. Nestalo sa. Zlyháva hlavne v psychológii postáv, ktorú nemá dostatočne prepracovanú, čo je vzhľadom na dosť dlhú stopáž trochu divné. Inak sa celkom verne drží predlohy, dokonca aj efekty a hercov možno pochváliť. Privítal by som aj viac známejších tvári, ako napr. Šerif, hm....teda Sharif. Škoda, že aspoň ten nedostal viac priestoru. Dokonca práve pri ňom sa vyskytne aj jediná humorná scéna. Celkovo ale film splní svoj účel, je to poctivé televízne spracovanie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Milé prekvapenie. Nemalo to síce také výborné herecké osadenstvo, ani tak bombastickú, pompéznu výpravu ako verzia z r. 1956, no zato mi to prišlo po tejto stránke reálnejšie. Kostýmy už neboli tak nablýskané a dobová atmosféra sa mi zdala vernejšia. No za hlavné plus považujem skutočnosť, že bola do dejovej linky šikovne zakomponovaná zmienka o faraónovi Achnatonovi - prvý odvážlivec, ktorý sa pokúsil presadiť monoteistické náboženstvo v dejinách. Dosť možné, že sa niektoré kočovné kmene v tých dobách nechali nábožensky inšpirovať. Avšak narozdiel od iba stále len legendy o Mojžíšovi, Achnatonova existencia a jeho pôsobenie je i hmatateľne a historicky dokázané. 80/100 ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch příběhu o Mojžíšovi, pro mne nejlépe filmově zpracován…Film se zaměřuje hlavně na jeho postavu, jeho proměnu charakteru, problémy, strach, hněv…Mojžíš vyjádřen ne jako borec, který vyvedl Izraelský národ z Egypta, ale jako obyčejný člověk se starostmi každodenního života, zvlášť podepřenými scénami, kdy Mojžíš vede monolog s Bohem nebo mluví se svou ženou. Libily se mi postranní dějové línie, jako například přátelství Mojžíše z faraonovým nejmladším synem nebo vyjádření lásky mezi Mojžíšem a jeho manželkou, Siporou. Tyto příběhy možná v Bibli nenajdeme, ale ladně doplňují atmosféru, kterou vypráví kniha Exodus…Připravte se na některé drsné scény, zvláště ty válečné...Možná je v některých místech cítit béčkovitost tohoto filmu, ale když probírat osobu a charakter Mojžíše, určitě koukněte na tento film...Budete stejně jako já, vnímat Mojžíše jinak než doposud… ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Maďarsku, Tunisku a Maroku. (Terva)

Reklama

Reklama