Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek je takové zrcadlo pro nás mladé jak to asi vypadalo na vojně i když trošku přibarvené ale z doslechu vím že dost podobná šikana se fakt děla.Moc moc sem držel palce vojínu Adamovi aby rozbil držku všem mazákům a hlavně Etzlerovi který mimochodem zahrál v životní formě.Škoda že se vojín Banýr vic nezapojil do boje proti mazákům,když na to měl takový fyzický předpoklady a chudák nakonec dopadl nejhůř když se ho jako největší hrozby mazáci zbavili.Vojín Adam nakonec končí popořádné nakládačce ve špitálu a dale se ve filmu skoro neukáže!Film končí když knihovník Cejnar a cikán Aladar se dají na útěk.Aladar je na útěku Etzlerem zastřelen a Cejnar si ho ale pěkně podá a stihne si na něm vybít zlost než je v pohraničním pásmu stihnou zadržet pohraničáři.Supr kousek který ani vteřinu nenudí!!!!! ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající tv film o vojenské šikaně, ač se to zdá neuvěřitelné, přesto to byla pravda. Jak to potom muselo vypadat v ruské armádě? Nikdy nepochopím šikanu, proč si to všichni nechávají líbit? Jasně, někdy to jinak nejde, ale když šikanuje jedinec nebo jen hrstka stovku zobanů? Proč se to neobrátí a ti zobani mu nebo jim to pořádně nenandají? Každý si za svou šikanu může sám, když si to nechá líbit. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jsem nejen rád, že se takový film natočil, ale že jsem ho i viděl. Na vojnu jsem nastoupil v roce 1977 jako 26letý. Žádných "vojenských" akcí jsem se nečastnil, ale leccos jsem tam viděl. Byl jsem u několika útvarů, ale slovo zobani jsem neslyšel; všechno se odehrávalo v prostoru zalidněném zobáky, mazáky, špagáty a lampasáky neboli furťáky. Avšak ani v jedno rohu tohoto ringu nestál žádný hrdina. Všichni se všemu podvolovali jako osudu diktovanému řeckými bohy. Jednou jsem se pokusil jednomu z těch šikanovaných "ubožáků" pomoct, ale ten mě rychle odbyl: Ještě dva měsíce a potom budem sám "mazákom a ukážem těm zobákom ako sa to robí". ()

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobrá inscenace o tom, jak to chodilo (nebo mohlo chodit) na některých vojenských útvarech na konci 60. let. Přestože jsem byl na vojně až na přelomu tisíciletí, je pro mě tenhle příběh (narozdíl od těch, kteří vojnu nezažili) uvěřitelný. Tohle se prostě dělo, povolené ztráty na životech vojáků základní služby byly 3% a pokud se do toho útvar vešel, nebylo potřeba nic vyšetřovat, zvlášť v té době... Od udělení plného počtu hvězdiček z mé strany film "zachraňuje" pár nelogičností (ne, nemyslím nepřítomnost vojáků z povolání, ta je vzhledem k vysvětlení - nepodepsali souhlas se vstupem vojsk, tak šli - věrohodná) a nevyrovnané herecké výkony, bohužel k nejslabším patřil ten hlavní "klaďas". Etzlera vzhledem k jeho kariéře v posledních letech nepovažuju za herce, ale tady byl on naopak jeden z nejlepších. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

No jo sv*ně jsou snad všude obzvláště na vojně to musela být hrůza. Nesnáším šikanu a sama vím tak trochu o čem mluvím. Ač nemám vůbec ráda Miroslava Etzlera(celera)tak v tomto filmu zahrál padoucha(kteří mu dou nejlépe)naprosto přesvědčivě.Nejvíce mě pobavila scéna kdy se Etzler válí po zemi a dělá BŮ. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Film je natočený na základe skutočného prípadu vojenskej šikany z roku 1970. Josef Konečný, ktorého tu stvárnil Miroslav Etzler, bol za dvojnásobnú vraždu a šikanu najskôr odsúdený na trest smrti, ale vzhľadom k dosiaľ vykonanej službe bol nakoniec rozsudok zmenený na doživotie. (Jello Biafra)
  • Tento film se natáčel ve velké míře v prostorách roty Devět Mlýnů a taktéž při nácviku střílení je zřetelně poznat Mašovická střelnice ještě s věží a "špakem". Ve scéně, kdy vojín Cejnar (Michal Bumbálek) utíká, utíká z Mašovické střelnice, sebíhá kopec po tzv. Železných schodech a doběhne k lávce přes řeku Dyji. Když ho na konci spolu s četařem Konečným (Miroslav Etzler) odvádí PSáci, je vidět široký pás, kudy kdysi vedla signální stěna. Film začíná záběrem na křižovatku po které přichází hlavní postava filmu. Křižovatka se nachází na začátku obce Hnanice, asi 10 km od Znojma, na hranicích s Rakouskem. (ČSFD)
  • Když četař Konečný (Miroslav Etzler) zakřičí: "Stůj, nebo střelím!" a poté začne na prchající dvojici střílet, je vidět, že má na ústí hlavně nasazený cvičný nástavec, což znamená, že v tu chvíli střílel slepými náboji. (JardaaT)

Reklama

Reklama