Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 1

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 085)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje pocity ze Sladeova pojetí velmi svérázně nakresleného a na mě osobně na pohled ne zrovna příjemně působícího comicsu jsou dost rozporuplné. To už tak ale se mnou bývá, když mi někdo naservíruje úvod, který svou atmosférou připomíná do vnitřností hluboko zaťaté spáry Carpenterovy Věci, pak to přiživí neskutečně makabrózním masakrem v měřítku při zachování takových podrobností nepříliš často vídaném a pak už to až do konce jen tak chladí něčím, co ze zásady nenazývám horrorem, neboť jediným klacíkem šťouchajícím do diváka je to, jak na pohled hnusní jsou zde přítomní vampejři (Podotýkám, že jsou naprosto úžasně nechutní;)). Ano, sem tam se sice objevil záběr či věta, která navodila na mé tváři uznalý úsměv, ale jinak jsem většinu času přemýšlel nad tím, proč ten, jenž stojí v čele svého lidu na počátku nového tažení proti našemu lidu, musí pořád vypouštět z huby takové nesmysly a proč se věci dějí tak podivuhodně jako se dějí. Mám radost z toho, že některé záběry vypadají jako oživlé stránky z té drsné knížečky, kterou si pamatuju z jednoho svého velmi oblíbeného hradeckého knihkupectví, ale některé věci naopak na plátně nefungují ani zdaleka tak jak si tvůrci zřejmě přáli. Jediné co zbývá říct je, že Melissa George je stále ta bad bitch pusinka jakou si pamatuju z Alias;) což sem sice vůbec nepatří, ale na druhou stranu je to pro mě argument hovořící ve prospěch jedné poměrně krátké polární noci. Nakonec tedy vyštrachám ze svého kapsáře 70% a budu čekat, jestli to příště třeba nebude lepší. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Nevím jak kdo, ale já u filmů oceňuji jednu drobnost - příběh. Tady je jen zajímavě nahozená výchozí situace, která nijak negraduje. Po třiceti minutách mě 30 dní dlouhá noc přestávala bavit a začal jsem vzpomínat - na Carpenterovu Věc i na její předobraz The Thing From Another World a snil o tom, jak bych je viděl na plátně raději než další hodinu stále stejných útoků trapně vyfešákovaných ledních upírů, kteří mají kromě tesáků huby plné zoufale špatných hlášek. Od Sladea jsem po slibném debutu čekal věru víc. 50% Vzhledem k místnímu nadhodnocení volím nižší hvězdičkovou variantu. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že sem čekal ještě víc, ale i tak jsem vcelku spokojenej. Slade dokázal hned od začátku navodit fakt výbornou atmosféru a díky několika pekelně rychlejm a fakt napínavejm scénám se postupně dostavujou i hororvý prvky a slušná porce krve a musim říct, že to bylo hodně působivý a to všechno doprovozený parádně vytuněnou hudbou, jenže zhruba od poloviny se film začíná Sladeovi mírně vymykat z rukou a místo aby dál budoval a gradoval napětí, tak spíš film povolí a kvůli zbytečnejm rozhovorům a čekáním na nevim co, to i občas nudí. Sice se to Slade pak ještě snaží zachránít několika opět velice působivejma, krvavejma a napínavejma scénkama, zvlášť když Harttnet dostane sakeru a porcuje tam vampíry jak se jen dá, ale takhle zasazený do ničeho to prostě neni ono. Film měl určitě ještě navíc, ale horor je to učitě i tak povedenej ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nesmírně efektní a krvavá řezničina, avšak dějově nic neříkající a poměrně prázdná. Nedovzíme se vlastně vůbec nic podstatného. Odkud se upíři vzali, jak přežívají, kde se ukrývají, kdo byl jejich vyslanec, kde se vzal najednou z ničeho nic jen kousek od městečka, kolem kterého nebylo živé duše na 100 kilometrů a další a další otázky, na které se těžko hledá odpověď (a mezi řádky určitě není). Monstra jsou bezduché pořvávající obludky, z kterých jde strach jen díky dobrému timingu scén a strhující sněhové atmosféře. Nicméně ocenit se musí tvrdý rating, drsný Hartnett (!) a docela solidní spád. Ale jinak je to především přehlídka krvavých efektů a usekaných končetin. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro mne v podstatě zklamání. Atmosféra a kamera, výtvarná stránka a vizuální stránka na jedničku, to uznávám. Navození strachu u mne ale naprosto vůbec nezafungovalo, spíš jsem se nudil a i když film stále více tlačil na pilu, nudil jsem se stále víc. Gore scény dobře zpracované, ovšem kamera naschvál nejméně z 50% možných zobrazení gore uhne, nebo utne svůj záběr. Možná to má smysl v tom že když uvidíme méně, je to horší, protože zafunguje představivost, ale já jsem už viděl ve filmech tolik, že tohle na mne prostě nefunguje. A pak, když již vidíme na přímo odsekávání hlav a porcování a zneškodnění dítěte-upíra, tak jsem se opět nudil, protože jak říkám ... asi jsem již otupělý z explotation kruťáren a HK CAT III produkce. Atmosféra, jak jsem již uvedl je dobrá, ale pořád jsem díky prostředí nějak upadal myšlenkami do filmu "The Thing (1981)", který je atmosférou mnohem lepší a stará dobrá škola v tricích dává tomuto filmu pěkně na zadek. Tady je spousta digitálních efektů, i když nejsou přímo hned poznat, o ruční práci nejde. Herecké výkony byly slabé obecně, hrdinové nezajímaví. Paradoxně se mi líbili dost upíři, kteří jsou v tomto filmu diváky dost kritizováni za svoji podstatu, vzhled a chování. Ale tak nějak mi do toho sedli. Možná bych si takhle i nějakou agresivní, nezranitelnou slepou evoluční větev člověka i představoval. Celkově takový průměr. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Snímek vznikl podle stejnojmenného komiksu Bena Tepelsmitha a Steva Nilese, který vyšel i u nás. Obraz druhého z autorů je zavěšen v podkrovní skrýši. (Chatterer)
  • Řada záběrů vznikla metodou "day-for-night" (u nás se vžil název "americká noc"), při níž se za denního světla natáčí noc. (Chatterer)
  • Do niektorých kín šiel film pod názvom "Red Impression". (genetique)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama