Reklama

Reklama

Carter Chambers a Edward Cole jsou zcela odlišní. Jeden je černoch, druhý běloch, jeden je prostý automechanik, druhý bohatý vlastník miliardového obchodního impéria. Jeden prožil příkladný život s jedinou ženou, dětmi a přáteli, kterým vždy pomáhal, jak mohl. Druhý má za sebou několik krátkých manželství, má jedinou dceru, s níž se nestýká, a s oblibou terorizuje své okolí. Jeden chtěl být profesorem historie a je pyšný na své vědomosti, druhý chtěl vydělávat peníze a je pyšný na to, kolik jich má. Dvě věci však mají společné. Nepříjemnou zprávu o zdravotním stavu a nemocniční pokoj, do kterého je svede osud a Edwardovo rozhodnutí, že v nemocnici, kterou vlastní a málo podle něj vydělává, budou všechny jednolůžkové pokoje nahrazeny dvoulůžkovými. Přes všechny rozdíly se muži pomalu sbližují a jednoho dne Edward objeví zmačkaný papír, na který Carter začal psát, čeho chtěl v životě dosáhnout a co chtěl prožít. Přesvědčí ho, že by měl seznam naplnit, a přidá do něj několik svých položek. Potom na vlastní zodpovědnost opustí nemocnici a s pomocí Edwardova asistenta Tommyho vyrazí. Absolvují seskok padákem, automobilový závod, nechají si udělat tetování, zaletí si do Francie, dají si kafe na vrcholku egyptské pyramidy. Společná cesta kupodivu není jen sérií výstředních zážitků, ale má pro oba mnohem hlubší význam. Vede je k úvahám o smyslu života, sebezpytování a pokusu o napravení chyb, kterých se v životě dopustili. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (960)

Madison 

všechny recenze uživatele

Zdĺhavá seniorská konverzačka o nenaplných životných snoch, o nepatrných prehreškoch, veľkých hriechoch či malých radostiach. Pohľad na starúšika Nicholsona ma deprimoval a Freeman, to je ten filmový detektív od Finchera??? Nie, nie, páni, týmto ma veru nedojmete, hoci ste sa o to parkrát pokúsili a ja vám skoro nedobrovoľne podľahla. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podobné príbehy tu už boli, ale s tak špičkovým obsadením sa to jednoducho nedá odmietnuť. Film po zoznamovacom úvode beží presne v zabehaných koľajách a s profesionálnym prehľadom kolíše na hrane drámy a komédie. Humor a dobrá nálada tu má výraznú prevahu a to i napriek smutným vyhliadkam do budúcnosti oboch postarších pánov. S funebráckym zoznamom a dobrou náladou vyrážajú na "cestu okolo sveta" a po dokonalom vzájomnom zoznámení si ich postavy určite obľúbite. A z toho dôvodu je asi nemožné, aby sa vám tesne pred záverom netlačili slzy do očí. Za najkrajší moment filmu považujem vzájomný rozhovor na pyramídach. Na otázku, či si našiel v živote radosť sa ešte odpovedať dá. Na tú druhú, či tvoj život priniesol radosť iným sa už niekomu odpovedá ťažšie.... Veľmi pohodový a príjemný film s hereckou špičkou najstaršej generácie. 80%. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj dve hviezdičky sú iba zo súcitu. Považujem ho za mimoriadne prázdny, falošný a gýčovitý film bez štipky originality. Nezachraňuje ho ani herecká dvojhviezda, ktorá sa tiež nevymanila zo svojich úspešných klišé. Bolo ho možné nakrútiť aj tak, že by herci sedeli na stoličkách a na plátne za nimi by sa menili turistické destinácie. Považujem ho nielen za zbytočný, ale aj za škodlivý, pretože jednoduchším ľuďom dáva falošné sny a túžby. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až budeš starý, tak nikdy nezmeškej záchod, nepromarni erekci a nevěř svým prdům." Provedu! Takovou moudrost si prostě musím pamatovat. Taky se musím přiznat, že jsem se s vědomostmi hýřícím automechanikem Carterem a financi překypujícím živlem Edwardem toužil vrhnout střemhlav z letadla, likvidovat bouráky na autodromu či řítit se na motorce po Velké čínské zdi a tak si začínám psát seznam kravin, které musím vykonat dřív, než zemřu. Jen potřebuju, aby to Edward zafinancoval a Carter se mnou absolvoval, aby to stálo za to. Jen ty postelové hrátky s Megan Fox zvládnu sám, když mi to diktátor Aladeen domluví. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// +Jack Nicholson, radost na něj pohledět zvláště když si uvědomíme že to mohla být i jeho poslední role, Morgan Freeman zdárně sekunduje svému parťákovi, citlivý a lidský příběh, hezké prostředí, dobrá hudba, dojemný závěr -nevadilo by kdyby bylo delší/// Hodně jsem na to byl zvedavej a dlouho jsem se na tento snímek těšil. Škoda, že jsem ho neviděl už dříve nebo není delší, budu si jej muset pustit znovu. Líbili se mi proměny postav a jejich nahlížení na společné přátelství a jeho postupné upevňování. Hezký film s hereckou dvojicí, kterou už pohromadě asi neuvidíme./// Celkem 80%/// ()

Galerie (57)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu se mluví o nejdražší kávě světa, kterou je i ve skutečnosti Kopi Luwak. Slovo "kopi" znamená v indonéštině kávu a "luwak" je místní název cibetkovité šelmy, která požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Ve Vietnamu se také dělají pokusy s umělou výrobou kávy za pomoci enzymů bez zprostředkování cibetkami. (xjane)

Reklama

Reklama