Reklama

Reklama

VOD (1)

Sportovní drama dle skutečného příběhu černošského hráče amerického fotbalu Ernie Davise, který tvrdou prací a nepřehlédnutelným talentem uskutečňuje svůj sen v době rasových problému šedesátých let dvacátého století ve Spojených státech. (JOHN.NY)

Videa (2)

Trailer

Recenze (122)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento športový film mi prišiel vcelku nudný a neoriginálny. Ďalší z rady filmov o rasovom probléme v 60.tych rokoch. Videl som ich už toľko, že pokiaľ sa nejedná o vyložene kvalitný film, tak ma film proste unudí. I keď športové filmy mám celkom rád, americký futbal ma nikdy nebral. Je to pomalý a neustále prerušovaný šport, rovnako ako baseball. Okrem Dennisa Quaida, ktorého mám celkom rád, nieje vo filme žiadna známa tvár a to je ďalší problém, pretože to Dennis sám ťahať nezvládal. Film má navyše o niečo viac než dve hodiny a to už je riadne utrpenie. Takúto stopáž si zaslúžia len kvalitné snímky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Marná sláva u amerického fotbalu je vidět, jak ho v zemi jeho původu milují. O tomhle, z mého pohledu zpackaném rugby, bylo natočeno asi nejvíce sportovních filmů a zároveň sportovních filmů nejlepších. A Express je toho důkazem. Tentokrát jde o biografické drama o prvním černém fotbalistovi, který získal Heismanovu trofej pro nejužitečnějšího univerzitního hráče, takže bylo celkem jasné, že film se bude točit hodně okolo rasismu. Ale to se kupodivu nedělo. Ne že by tohle téma nebylo všudypřítomné, ale očekávané vydírání se nekonalo. Byl to prostě jen příběh kluka, který si šel za svým snem a splnil si ho. A tyhle pohádky mám rád, byť někdy končí smutně. Každopádně zápasy jsem si opět užil, i když tomu stále nerozumím a Dennis Quaid byl parádní. Má očekávání byla naplněna. 80% ()

Reklama

NifKor 

všechny recenze uživatele

Další úžasný film, který ukazuje jak to měli dřív černoši těžké. Tento film mi tak trochu připomíná film Glory road, kde taky černoši byly nesnášení atd. Dost mě to mrzí, když se dívám na takovýhle film a vidím jak bílý nenávidí černý. Jediný rozdíl Glory roadu a Expressu je, že v jednom filmu se hraje basketball a ve druhém fotbal. Jinak podle mě to je skoro stejné jakože tím, že se snaží ti černí snaží něco dokázat. A v tomto filmu se to naštěstí povedlo a taky se mu povedlo mě celý film držet napjatýho jak to skončí. Tenhle film si určitě zaslouží 5 hvězd o tom není pochyb. Kdo neviděl a má rád takový filmy o sportu a obecně takovýhle tak se nato prostě musí kouknout. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, ktoré dokážu človeka motivovať alebo aspoň v niečom povzbudiť. To je aj tento prípad. Hlavný hrdina je černoško, ktorý miluje americký futbal. Začne na sebe makať a dotiahne to na najlepšieho hráča, ktorého všetci rešpektujú, dokonca aj bieli. A to bolo v Amerike tých čias niečo nevídané. Síce je americký futbal pre mňa španielska dedina, dokázal som si užiť aj jednotlivé zápasy, ktoré boli po dramatickej stránke veľmi dobre spracované a napínavé. Ku koncu film nabral aj po emotívnej stránke. Naozaj silný film, smutný, ale v konečnom dôsledku pozitívny. Jedna z najlepších športových drám, vrelo odporúčam. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy mají zpravidla výhodu předlohy skutečného příběhu a předem daného napětí plynoucího už ze samé podstaty těchto příběhů. Scénáristé tak mají usnadněnou pozici, a pokud jim práci nepokazí režiséři a herci, obvykle bodují. Expres je přesně ten případ, kdy tato šťastná shoda nastala. Obohacení o motiv rasové averze také vyšlo, jak asi bylo zamýšlené, a tak nevidím nic, proč bych neměl dát plný počet *. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku filmu kouká Ernie (Rob Brown) s dědečkem na baseballový zápas, kde exceluje Jacke Robinson a Ernie dědečkovi říká, že Jackie je jeho vzor a chce být jako on. Načež na konci filmu, když vede rozhovor Ernie s Floydem Littlem (Chadwick Boseman), Flod mu povídá, že právě on je jeho vzor a chce být jako on. A právě Chadwick Boseman hraje o 5 let později Jackieho Robinsona ve filmu 42. (Attia)
  • Číslo 44 syracuských Orangemanů bylo v roce 2005 oficiálně vyřazeno a žádné jiné číslo nemá v historii univerzitního amerického fotbalu takovou historii. Oblékali ho Jim Brown (1954-1956), Ernie Davis (1959-1961) a Floyd Little (1964-1966). (JOHN.NY)
  • Ernie Davis byl prvním Afroameričanem, který obdržel Heismanovu trofej (každoročně udělovaná trofej pro nejlepšího vysokoškolského hrače amerického fotbalu). (JOHN.NY)

Reklama

Reklama