Reklama

Reklama

Far North

  • Francie Far North
Trailer

Obsahy(1)

V tundře, v nejodlehlejším regionu Aljašky, žijí dvě domorodé ženy, které v nelítostných přírodních podmínkách úspěšně bojují o přežití. Jejich vztah je ale narušen příchodem zběhlého vojáka, jehož zachrání před umrznutím a nechají na čas u sebe. Obě se do něj rychle zamilují a voják si vybere mladší z nich. Zdánlivě běžný konflikt má však nečekaně kruté následky. Režisér pomocí silných přírodních metafor zobrazuje boj o život, v němž se nikdo neohlíží na soucit nebo morální zásady. Jen silnější může přežít. Během několika flashbacků se zároveň postupně odkrývá krvavá minulost, která příběhu předcházela. V tomto vizuálně působivém komorním dramatu je krutost postav stejně neúprosná jako krutost přírodních podmínek. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Režisér Asif Kapadia týmto snímkom pozýva diváka (do depky) na ďaleký sever neurčitého územia a času, aby ho nasýtil vcelku poetickými obrázkami drsnej, studenej, nehostinnej krajiny a ľudí, ktorí mali to (ne)šťastie, že sa tam narodili. To je pozadie. A na tom pozadí (ako inak pri dráme) sledujeme medziľudské vzťahy, osudy a osudovosť troch ľudí, ktorým Boh skrížil cesty. Sean "the kovadlina" Bean sa tu ocitol pre mňa v trochu netradičnej úlohe, ale nemôžem ho viniť zato, že si chce občas oddýchnuť od všelijakých slizkých "bad-ass madafakerov" a ako každý herec si chce vyskúšať čo najviac rôznych charakterov. Far North sa stáva pravým filmom vo význame, že ako výrazový prostriedok používa viac obraz ako dialógy. Rozhodne to nie je film pre masy ani do kín, mne osobne sa nato z pohodlia kresla a teplej obývačky pozeralo veľmi dobre. Záver bol síce zaujímavý ale rovnako aj za vlasy pritiahnutý a z pohľadu diváka nedokončený. 70% zaokrúhlim hore, pretože si iba 3 priemerné hviezdičky nezaslúži. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Sice to není typický indický film, ale jisté indická specifika (režisér je Ind) se tu najdou. Naprosto zbytečný flashback je jedním z nich. Pak inspirace vypůjčená jinde, například scéna, kdy se padouši řítí ze skály, v tom bych viděla Ofelaše Nilse Gaupa. Docela mě taky vadilo, že se na Špicberkách mluví anglicky. Padouši pak mezi sebou mluvili rusky. A ta stažená kůže nakonec, tak to bylo dost úchylný. Dost hloupě úchylný. Nemám ráda filmy, které tak moc usilují o to být zajímavé a jiné a hluboké. Většinou to na mě nezabírá. A ještě perlička - před zahájením promítání na Febiofestu tam pustili do éteru hlášku, že jsme srdečně zváni na recepci po promítání, že to asi bude ještě příjemnější zážitek než samotný film. To mi přišlo zprvu jako nehoráznost vůči režisérovi. Ale nakonec jsem musela uznat, že to byla pravda. :-) ()

Reklama

sona123 

všechny recenze uživatele

Nečekaný konec, který mě dostal. Hlavní hrdinka měla pravdu, když říkala, že je prokletá...Celý film plyne pomalu, dlouhé prostřihy na ledovou krajinu, život ve stanu, "příchod" zachráněného vojáka, vysvětlení, kde se kdo kde vzal, láska mezi mužem a ženou...no a pak nečekaný závěr. 48%, který film jako hodnocení nyní má, mi přijde nespravedlivě málo, i když to samozřejmě není žádné oscarové dílko. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Při realizaci tohoto snímku se sešel téměř totožný tvůrčí tým, jako při práci na "Válečníkovi" - a je to znát, Osinova kamera je opět úchvatná, pochvalu si zaslouží hudba i zvuk a jméno režiséra mluví samo za sebe - nic pro masy, syrové, komorní drama osloví asi jen menšinu diváků. Časová i místní neukotvenost (stejně jako jiným se mi při sledování vybavily Špicberky, Aljaška nebo Sibiř, reálie odkazují k rozličným obdobím a soldateska je pak už zcela neidentifikovatelná co se týče jazyka i uniforem) je patrně záměrná, podstatné je napětí vytvářené pocitem stálého ohrožení a nedůvěry, které se promítá do povahy a jednání postav - mimochodem, herecké výkony ústřední trojice stojí vysoko nad běžným průměrem. Řada vad na kráse se jistě najde - podřezávání ve "Far North" vypadá většinou jako hlazení, nepůvodní scéna s lanem odkazující na "Stopaře" (a mnohokrát hůře či lépe kopírovaná jinými tvůrci - viz Nispelovu "Cestu bojovníka") mne dvakrát nepotěšila, na závěr si zase zavzpomínáme na "Mlčení jehňátek", ale tady má scéna nadsazený, mystický rozměr, který umocňuje pochmurné vyznění snímku plné zoufalství a bezbřehé osamělosti. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak to byl skutečně guláš. Domorodci namíchaní z indů, indiánů a všeho , co bylo po ruce, mluvili anglicky, první vojáci zase mluvili rusky a uměli i anglicky, druzí vojáci patrně mluvili jen anglicky.. Chvíli to vypadalo, že "holky" s lodí míjí nějaký ruský pracovní tábor. Najednou měly loď s motorem (ke které benzínce asi jezdily tankovat?). Venku mínus nevímkoliv a ve stanu se spinkalo nalehko jen pod jednou kůží, atd...to mě opravdu deptalo.... Na druhou stranu tam bylo několik zajímavých momentů, díky kterým to snad nebyla totální ztráta času. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v Nórsku. (Danny88)
  • Puška, s ktorou mladá žena vojde do stanu, je Mause K98, využívaná nemeckou armádou počas druhej svetovej vojny. (Danny88)

Reklama

Reklama