Reklama

Reklama

Yuki Yukite shingun

  • Japonsko ゆきゆきて、神軍 (více)
Japonsko, 1987, 122 min

Režie:

Kazuo Hara

Scénář:

Kazuo Hara

Kamera:

Kazuo Hara
(další profese)

Obsahy(1)

Slávny dokument Kazua Haru sleduje istého Kenza Okuzakiho, ktorý sa snaží prísť na to, prečo počas druhej svetovej vojny zomreli dvaja vojaci v jeho niekdajšej jednotke. Neobyčajne intenzívny film o hľadaní pravdy, manipulácii, klamstve a sebaklame je reflexiou Japonska, ktoré sa ani 40 rokoch po skončení vojny nevie vyrovnať so svojou imperiálnou minulosťou. (4 živly)

(více)

Recenze (3)

stub 

všechny recenze uživatele

Veterán z Nové Guiney, anarchista a zarytý odpůrce císaře Hirohita (v jeho očích největšího válečného zločince) Kenzo Okuzaki odkrývá realitu některých válečných událostí. Snímek se věnuje především popravě dvou mužů z jeho oddílu, která proběhla až po ukončení války, tudíž ji lze považovat za vraždu. Okuzaki navštěvuje členy popravčí čety, ve vší slušnosti, avšak s neúprosným tahem na bránu, pokud jde o u vedení reality na pravou míru. V případě ignorance, či úhybných manévrů dotyčného, se nevyhýbá ani fyzické konfrontaci, byť je ochoten na sebe vzápětí zavolat policii apod. Kenzo není postava, se kterou by se člověk snadno ztotožnil (ostatně - "odseděl" si 10 let za vraždu), nelze asi ani říci, že by jeho přístup skýtal jakýkoli patent na pravdu, člověk chvílemi neví, na čí stranu se přiklonit - navštěvovaní vysloužilci představují pestrou škálu charakterů a je zřetelné, jak různými způsoby se jednotliví aktéři vypořádali s minulostí ap. Přesto jde o naprosto fascinující dokument nemající obdoby, jehož silná výpověď nedává jinou možnost, než *****. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na dobu, miesto a štýl natáčania sa jedná o unikátny kúsok. Kenzo Okuzaki má zjavný problém vyrovnať sa so svojou minulosťou. Najviac ho hryzie asi fakt, že jeho spolubojovníci dokázali zabudnúť na zverstvá napáchané počas vojny a vedú teraz v celku obyčajný, pokľudný život. Kenzo sa v nich pokúsi vyvolať zabudnuté spomienky a vykonať verejné priznanie ako nápravu chýb minulosti. Verejne opovrhuje autoritou emeritného cisára Hirohita, odsudzuje systém a sám sa stavia do pozície sudcu (boha) a vykonávateľa spravodlivosti. Keď sa spätne pozriem na dokumenty, ktoré vznikali za čias komunizmu u nás, musím uznať, starý veterán mal teda guráž. Nepochybne dokument svojím odkazom a formou patrí medzi prevratné diela. Rád by som videl. aký materiál sa autorom podarilo zozbierať na pôde Novej Guiney, ktorý bol zabavený Indonézskou vládou. ()

Roudy 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě na tom bavil ten morálně nejednoznačný hlavní hrdina a to, že jsem měl pochybnosti, zda je vůbec v pořádku točit dokument o někom takovém, zejména vzhledem k tomu, jak film končí. Části, kdy Okuzaki vyšetřuje musely ve své době rozhodně rezonovat, a i dnes jsou napínavé a člověka nutí přemýšlet. ()

Reklama

Reklama