Reklama

Reklama

Začátek konce

(TV film)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 30 min

Obsahy(1)

Rozverná malá komedie o muži, který podceňoval ženskou práci v domácnosti. V roce 1961 natočil tehdy začínající režisér Zdeněk Podskalský malou rozvernou komedii na motivy povídky O'Caseyho, v překladu J. Wericha a ve hvězdném obsazení v podobě Vlastimila Brodského, Čestmíra Řandy a Jiřiny Šejbalové. Pojďme se podívat na to, co se stane, když si manželé vymění role. Manželka odchází na trh a nevěří, že se její manžel dokáže postarat o domácnost. Znamená to uklidit, uvařit, k tomu ještě napást krávu. To ale netuší, že se do toho muž pustí s velkou vervou a navíc mu v tom vydatně vypomáhá i jeho kamarád, který se pilně účastní nehod a rozbitých věcí. Kalamita vrcholí demolicí domácnosti, do níž se vrací manželka... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Úvod v podání Šejbalové a Řandy nemá chybu, následná demolice kvartýru Brodským s Řandou už mi tak vtipná nepřišla, o nějaké vyloženě velké legraci nemůže být ani řeč. Téma je to ovšem nadčasové, spor o to, kdo zastane doma víc práce je věčný. Závěrečné vyznění hraje do not ženám, takže moje hodnocení je tím pádem shovívavější. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Určitě už jste také slyšeli o tom, jak Jan Werich nerad dotahoval do konce své načrtnuté projekty. Začátek konce je jedním z nich a došel tak daleko, že scénář byl realizován, ale bez Wericha v roli, kterou si přepsal na tělo. Je samozřejmé, že kterémukoli jinému herci musí její fazóna plandat, a to i když má náhradník korpulenci Čestmíra Řandy. V tom vidím hlavní vadu na kráse jinak velmi pěkné mikrokomedie. Řanda je ke všemu i vizuálně přetvořen do werichovské podoby, takže má na hlavě vrabčí hnízdo, přilepené vousy a nepopsatelné obočí. Vypadá v tom jako výr ušatý. Bohužel, všechno to hartusení jeho postavy nepůsobí werichovsky srandovně, spíš z Řandy udělalo mimořádně nepříjemného nerváka. Sisyfovské pokusy zvládnout domácí práce efektivněji než hubatá manželka je proto těžké sledovat se "sympatií spoluviníka", na kterou způsob vyprávění spoléhá. Jiřina Šejbalová a Vlastimil Brodský jsou ovšem velmi legrační a film je právě tak krátký, aby nestačil nudit. 70% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výborný převážně v určitých situacích. Kdo neviděl, tak neví o co přišel. Poměrně neznámý středometrážní film, ale i tak kouzelný zejména díky poloslepému Brodskému a Řandovi, kteří předvedli opravdu kus ze svého ojedinělého komediálně-klaunovského herectví, ovšem chvílemi na pokraji tragiky a zoufalství nejtěžšího kalibru. Jejich počínání, a to převážně v lehkých i když pro ně v evidentně těžkých každodenních a tak trochu nevšedních pracovních situacích bylo z mé strany nepochopitelné. Prostě bylo vidět, že když žena která vede pevnou rukou svou domácnost na chvíli vystrčí hlavu z baráku tak jsou nejedni pánové neštastní. Ostatně někde to tak zaručeně funguje dodnes..Dlouho jsem se ale tak jak tady nezasmál, proto hodnotím poměrně vysoko a myslím si že i celkem oprávněně. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

O'Caseyho povídka je mistrovky vypointovaná, má šmrnc a perfektní dialogy, ale žalostně jí schází Werich v hlavní roli. Celek je pouze slabý odvar a bohužel jej nezachrání ani vynikající Jiřina Šejbalová. Velká škoda. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama