Reklama

Reklama

Čtyři okamžiky ticha

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Experimentální
Česko, 1995, 53 min

Obsahy(1)

Mnohé, čím člověk přispěl k pokroku, se s odstupem let ukazuje jako škodlivé, dnes při postupující devastaci krajiny, ovzduší dokonce jako zhoubné. Vytvořili jsme pohodlný svět, ale i svět umělý, který, aniž si to uvědomujeme, působí zpětně na svého tvůrce. Film režiséra Císařovského z roku 1993 je obrazový esej, zamyšlení nad našimi možnostmi a vinou, kterou většinou odmítáme. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Terva 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista Josef Císařovský se zamýšlí nad vztahem člověka k přírodě........ Kamera : Martin Benoni. Hudba : Enya ( The Celts, Watermark a Shepherd Moons ),Jan Sahara Hedl a Filip Topol. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak fajn, ono to občas těmi myšlenkami až moc tlačí na pilu, ale filmařina je to hodně zručná. Funguje to, je to zajímavé, poetické, nejlepší jsou záběry na obrazy krajin a pak prostřih na tu krajinu v realitě dnes (chápej v roce 1995). Navíc ta hudba Enyi tomu dodává hutnější atmosféru a tak ty záběry krajin dostávají o dost hlubší význam. Nechybělo málo a dal bych 5*, ale přece jenom, bylo to tak trochu přemyšlenkované a někdy i lehce manipulativní. Ale i přesto to je dobré dílo, vytvořené experimentálně a zajímavě. Silné 4* ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to skutečně je manipulativní, ale spojení hudby a obrazu na mne magicky působilo, nemůžu si pomoct. A některé věci skutečně mají obecnou platnost (např. o ztrácení se cest v krajině, protože lidé nechodí). Úchvatná samozřejmě jsou srovnání obrazů českých malířů krajinářů s aktuálním vzhledem krajiny, a do toho podmanivá hudba Enyi. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

"Vznika pnuti a jiskreni..." . Tento film je větší výmaz než http://www.csfd.cz/film/6252-eraserhead/ , ale to nezmění nic na tom že autoři tohoto díla jsou mezi prvníma kdo půjde ke zdi až příjde revoluce. ________ Pro Kristovo dobré koleno, ta modlařiny a ezoterické kecy by v pěti minutách udělali i z Obamy Hitlera (já jsem to přežil protože umím přepínat kanály v televizi). _____________ DOPORUCENA CETBA _____________ František Koukolík napsal něco o propagandě a logických klamech http://doiop.com/KoukolProp . ()

naiva odpad!

všechny recenze uživatele

Pan Císařovský nám pěkně polopatě natlačil svá moudra - konečně vím, jak mám žít... V jeho vpravdě vkusné koláži nesmí chybět animované krajinky se zpěvem ptáčků, pokročilé triky jako vložená duha nad jezerem, vypůjčená asi od Care Bears (neplést s gumídky!) a hluboké myšlenky, třeba ta od okultisty Arthura Machena: "V každém zrnku pšenice je skryta duše hvězdy". Prostě krása. Godfrey Reggio, Ron Fricke i Errol Morris blednou závistí. ()

Zajímavosti (5)

  • Na festivalu TECH FILM 1995 získal snímek cenu mezinárodní poroty. (sator)
  • Snímek získal na neměckém festivalu Ókomedia Freiburg 1995 cenu díváků. (sator)
  • Film obdržel na Mezinárodní festivalu ekologických filmů Zlatibor 1995 Stříbrnou borovici. (sator)

Reklama

Reklama