Reklama

Reklama

Charta 77

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V lednu 2007 uplyne třicet let od vyhlášení Charty 77 a Provolání umělců - lidově nazývaného Anticharta. A přesto i dnes je povědomí o činnosti Charty mezi nejširší veřejností jen heslovité. Jedni si myslí, že Charta byla jakási opoziční skupina složená převážně z intelektuálů a lidí, kteří se nepřizpůsobili Husákovu režimu. Jiní zase vytýkají chartistům jakousi salonnost a koketérii s "osmašedesátníky". Jiným zase nevyhovuje silné zastoupení undergroundových tendencí mezi signatáři. Zkrátka kolem Charty a chartistů je i v dnešní společnosti plno podivných emocí. Autorka a režisérka, signatářka Charty, Angelika Hanauerová se snažila postihnout nejen to, jak historicky Charta vznikla a jak se vyvíjela, ale i to jak se díky ní utvářely desítky osudů těch známých - V. Havla, J. Patočky, J. Hájka, V. Bendy, D. Němcové, L. Lise, I. Medka, V. Malého, ale i těch méně známých jako J. Thomy, F. Pittora a dalších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Kromě Prečana, Gruntoráda, Thomy, Malého, Havla, Lise, Battěka, Rumla, Uhla, Uhdeho, Kantůrkové a jiných tu dostal též slovo Petr Cibulka. Řekl v podstatě tento názor: „17. listopad byl privatizačním pučem KGB, jehož cílem bylo udělat z komunistů zákonné majitele...Petruška Šustrová na to: „Cibulka přehání...to je romantická myšlenka...“. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Významný dokument o málo zachycené události dějin. Ti starší ji zažili na vlastní kůži, my mladí můžeme jen hltat historii. Škoda, že už nikdo hltat nechce. ()

Reklama

Reklama