Reklama

Reklama

Kokoda

  • Austrálie Kokoda (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nová Guinea, 1942 - Austrálie je ve válce s Japonskem. Malá skupina australských vojáků z 39. praporu byla vysazena jako předsunutá hlídka daleko za hranicemi Isuravy - vesnice na pralesní stezce Kokoda. Pod neustálým tlakem japonských útoků a nepřetržitým bombardováním se vojáci ocitají naprosto odříznuti od svých záložních jednotek. Neprostupná džungle hluboko za nepřátelskou linií jim ztěžuje jejich úsilí dostat se do bezpečí základny australských oddílů. Neustálé ústupové boje s nepřítelem a nedostatek všeho vyvolává i první konflikty v jednotce. Po mnoha dnech bez jídla a odpočinku se skupina vojáků i se svými raněnými spolubojovníky na pokraji naprostého vyčerpání vynořují z džungle u svých jednotek. Nečeká je ale žádný odpočinek, jen další tvrdý boj s postupující japonskou armádou. Natočeno podle skutečné události. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Teď už chápu, proč to má tak nízké hodnocení - protože tam bylo málo bitev, málo hrdinů, málo akce a smrtí, co? Tak tohle vám ale já nežeru. Dojemnejch scén jsme se skoro nedočkali a takhle si představuju válku. Nebyly tam žádné nesmyslné kraviny a žádné neuvěřitelné věci. Tak má vypadat válečnej film. Neviditelnej nepřítel mě držel poměrně v napětí. Doufám, že až Marhoul natočí Tobruk, bude to stejně uvěřitelné a vůbec ne blbé. Prostředí džungle bylo navíc zajímavé a i když nebyl vidět ani jeden mrtvej žluťák zblízka, zaslouží si to mnohem lepší hodnocení. Většina asi myslela, že to bude klasická válečná řežba ala Commando a pak byli zklamaní nebo co... ()

Madadajo 

všechny recenze uživatele

Nevím, ale na začátku jsou čísly zmíněna fakta, kolik tam kdysi bojovalo vojáků, jaká byla přesila a jiné, ale ve filmu se setkáte tak maximálně s deseti vojáky v záběru najednou a to ještě musíte mít štěstí. Válečný film, který jakoukoli podobu válečné atmosféry odpravdu postrádá a snaží se jí jen náznakově vynahradit psychologickými stavy vojáka oklíčeného smrtí, ale džungle sama tyto stavy nemůže představovat... Nevím, co na tomlhe filmu bylo dramatického, děj byl velmi jendoduchý a pokud by se za drama považovalo již válečné téma, zbytečné to za drama vůbec označovat. Snad jen vysoká kvalita obrazu odlišovala tento snímek od homemovie točeného někde na dvorku mezi palmama... ()

Reklama

Lichty 

všechny recenze uživatele

Grierson není tak velký režisér, aby vytvořil válečné dusno prakticky bez "hmatatelného" nepřítele a právě proto se z Kokody stala velice nudná konverzačka bez chuti. Žebřík navíc podlamují i velmi průměrní herci, zvlášť Jack Finsterer, který svoji mimiku omezil jen na cenění zubů a tiky v tvářích. Za snahu tvorby jakési atmosféry dávám dvě hvězdy, ale raději doporučuji sáhnout po nějakém lepším kousku. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená a prezentovaná ,,Kokoda" prináša odvážné, drsné boje prevažne odohrávajúce prostredí džungle. A napriek rozpočtovým obmedzeniam a niektorým slabším dialógom prekonáva všetky prekážky a rozpráva vám skôr osobný, do očí bijúci popis bratstva a nepriazne vojny, než historický portrét. 6,5/10 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek, dobře vystihující specifika bojů na Nové Guinei, mnohdy sestávajících právě ze střetnutí malých, izolovaných a mizerně zásobovaných jednotek v neschůdném a nepřehledném terénu. Pokud někomu chyběla velkolepá produkce a mohutné davové scény, ať si pustí třeba "Zachraňte vojína Ryana" - ale ten kdo má alespoň nejzákladnější představu o čem "Kokoda" je, nemohl něco podobného od tohoto snímku očekávat - tolik k některým místním rozumbradům, kteří si válku představují asi jako ten Hurvínek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Australský filmový institut nominoval snímek do dvou kategorií, a to nejlepší kostýmy (Phil Eagles) a nejlepší vizuální efekty (Phil Stuart-Jones). (Terva)
  • Film vyhrál zvláštní cenu poroty na WorldFestu v Houstonu. (Terva)
  • Film je inspirován skutečným příběhem předsunuté hlídky 39. australského praporu pod vedením poručíka Sworda. Odřiznutá se skupina octila během druhé světové války v bitvě o Isuravu, která se odehrála v roce 1942. (Terva)

Reklama

Reklama