Reklama

Reklama

Včela jménem June

  • Kanada Summer of June. A Story of a Honey Bee
všechny plakáty

Obsahy(1)

Včela má život krátký, ale žije ve společenství, který po staletí obdivujeme a stále odhalujeme. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

freddy 

všechny recenze uživatele

Já nejsem nějakým nadšeným divákem dokumentů, dokumenty spíše konzumuji v malém množství. A stejně tak nejsem příznivec hmyzu, a už vůbec ne hmyzu létajícího a hmyzu, který má žihadlo, které může kdykoliv použít. A na tento dokument jsem se ani nechtěl původně vůbec dívat. Ale náhoda tomu chtěla, že jsem ho přesto viděl. Zapomněl jsem se totiž v noci u televize, napřed jsem kouknul na Nově reprízu pořadu Tabu, pak na reprízu pořadu Kolotoč, a než jsem stihnul vypnout televizi a jít si lehnout, tak začal tento dokument. Tak jsem mrknul na začátek a velice mě to zaujalo. Tak jsem si říkal, že ještě chvilku vydržím, a pořád jsem odsouval svůj odchod od obrazovky, až byl konec dokumentu. Čím to bylo? To netuším, ale pokud mě nějaký film nebo dokument, který nemám v plánu sledovat, dokáže přesvědčit, abych neodešel, tak je to známka nesporné kvality. A tenhle dokument byl uchopen a natočen naprosto úžasně. Aby tvůrci divákovi lépe přiblížili život včel a jejich společenství, vybrali si náhodně jednu včelku, která se právě narodila a kterou pojmenovali June, protože se narodila v červnu. A divák díky tomuto dokumentu mohl sledovat její život od narození až do smrti. Vše navíc bylo zabíráno z velké blízkosti, takže i nepřítel hmyzu musel uznat, že ty včelky jsou vlastně roztomilý hmyz a že dělají záslužnou práci, aniž by si za celý život užily chvilku oddechu. Ovšem kromě života June se dozvídáme do nejmenších podrobností vše o životě včel, o jejich chování a o jejich historii. To vše velice poutavou formou a s velice zajímavým komentářem. Takže já prostě nemohu jinak než tvůrcům vytřihnout poklonu, protože na tomhle dokumentu opravdu zamakali a já na něj budu ještě hodně dlouho vzpomínat. A velice mě překvapilo, že tento dokument vysílala TV Nova. Že by to s jejím programem ještě nebylo tak špatné? Uděluji čtyři hvězdičky. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Hmyz opravdu nemám rád, štítím se ho jako čert kříže, dokonce i včelku Máju jsem v mládí nesnášel. Ale tento dokument byl tak skvěle zpracovaný, (detailní záběry do útrob včelího společenství, zajímavý komentář a to vše stylizováno formou příběhu) že musím dát za 4*. Tento dokument rozhodně patří mezi ty lepší... ()

Reklama

Reklama