Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama mužů a žen, kteří po útoku zůstali uvězněni ve věžích newyorského Světového obchodního centra. Britská dokumentární rekonstrukce.
Útok na Světové obchodní centrum /WTC/ 11. září 2001 v New Yorku předznamenal neklidný začátek třetího tisíciletí. Amerika se zachvěla a s ní i západní svět. Po 9/11 začalo být všechno jiné. Vedle mezinárodně politických důsledků přinesl tento den i radikální změnu bezpečnostních režimů v mnoha zemích a dodnes přetrvávající napětí a nejistotu. Zničení Dvojčat zůstává však i osobní tragédií pro téměř tři tisíce lidí, kteří ono osudné dopoledne v troskách Severní a Jižní věže zahynuli, a tisíce jejich příbuzných a známých. Diváci na celém světě mohli průběh zkázy WTC sledovat doslova v přímém přenosu. Co se ale dělo uvnitř, si tehdy málokdo u obrazovek uměl představit. I to byl jistě jeden z důvodů, proč se filmaři BBC rozhodli toto drama spodobnit ve dvoudílné dokumentární rekonstrukci. Je připomenutím osudů reálných postav: zaměstnanců firem, které ve WTC měly své sídlo a po útoku unesených letadel se ocitli ve smrtonosné pasti, a jejich zachránců - newyorských hasičů a policistů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jsem zvědav na druhý díl, zatím se mě to docela zamlouvalo a jevilo celkem obstojně. Hrané výstupy zaměstnanců dvojčat nebyli vůbec špatné, jejich blízké osudy spojené s jejich nejbližšími docela efektivně prožité, efektivně zpracovaná byla i celá rekonstrukce uvnitř budovy a především jádrem obou budov. Ale bylo zde i dost doslova nepochopitelných a zejména špatně organizačně zvládnutých věcí, a to i ve skutečnosti např. před druhým nárazem letadla do jižní věže, nebo nepochopitelné nařízení v druhé nepoškozené budově (zachovejte klid, tady je vše ok-nemusíte se ničeho bát) a následné vchodové zadržení a vrácení osob zpět na pracoviště..No uvidíme co bude dál...a bylo...Další spekulace, jisté pochybnosti a nejasnosti, třeba proč vládní střihačky byly vypuštěné až po všem to čekaly že přijde ještě něco? Je to možné, ale k tomu mělo dojít už po prvním útoku, už tehdy měli být ve vzduchu a případně odklonit to druhé letadlo za jakoukoliv cenu i třeba života...Jinak samozřejmě to byla šílená katastrofa a nám divákům sprostředkovaná se skutečnými a snad i s nikdy neveřejnými záběry, ve výpovědích očitých svědků, pozůstalých, ale hlavně v osudech hrstky lidí trávicích poslední minuty svého drahocenného života v tomto pekle. Depresivní a velmi tíživá atmosféra od začátku až dokonce především v druhém dílu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Výborná rekontrsukce tragédie z 11. září 2001. Zajímavě udělané scény se snaží rekonstruovat události útoku a to vše je ještě spojeno s rozhovory s hlavními aktéry. Nejvíc mi zůstal rozum stát, nad tím, že kdo byl v nejnižších patrech zemřel a ti co šli dolů a zůstali někde v 15. patře, když se budova zřítila, tak přežili. Jednoznačně to stojí za zhlédnutí a ihned si uvědomíme, co ti lidé museli prožívat. 75% ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele

Moje cesta k téhle dokumentárně laděné rekonstrukci (jak už to tak občas bývá) je bizarní sled internetového proklikávání, které vás občas dovede někam, kam byste v životě nečekali. A z nějakého nevysvětlitelného důvodu mám nutkání tu cestu zdokumentovat, i když pro finální hodnocení snímku je vlastně důležitý jen krok předposlední. Nepamatuji si už přesně, kde jsem narazil na Youtube kanál Rooster Teeth, nicméně jsem byl už nějakou dobu, vlastně v rámci let, jejich fanouškem. V roce 2015 RT vzali pod svá křídla někdejší jádro Inside Gaming, kteří se pod novým vedením přejmenovali na Funhaus. Celkem rychle jsem si je zamiloval pro jejich humor a začal koukat na všechna jejich videa, včetně humorně laděných Q&A, v rámci nichž se jeden z fanoušků zeptal, zda sami poslouchají nějaké podcasty. Matt Peak zmínil The Joe Rogan Experience, na což ostatní členové Funhaus zareagovali dost zajímavým způsobem, abych si tento podcast okamžitě vyhledal, jen abych věděl, co se v něm řeší. Zjistil jsem, že Joe Rogan má takovou talk show s řadou zajímavých hostů, proto jsem experimentálně rozkliknul několik videí, zvědavý, jaké zhruba otázky se v pořadu řeší. Pak jsem šel dál. Nicméně! Youtube algoritmy mi začali tenhle kanál doporučovat a jedním z doporučených videí byl výstřižek z rozhovoru s Neil DeGrasse Tysonem o konspiračních teoriích ohledně přistání na měsíci. Mezi doporučenými videi hned vedle pak bylo video člověka, který dekonstruuje 5 nejčastějších argumentů lidí, co věří, že přistání na měsíci byl podvrh. Od tohoto videa už to byl jen krůček k 9/11. Následuje wikipedie, kde se dočítám o přeživším, který byl v mrakodrapu v patře rozříznutém jedním křídlem letadla, a že nejen jeho příběh je rekonstruován právě v tomto dokumentu. Takže jsem si ho našel, jen abych viděl tu scénu, kdy je křídlo letadla uprostřed kancelářských prostor. Načež zjistím, že v týhle scéně to křídlo neni ani vidět… fuck it, za to hvězda dolu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Perfektní rekonstrukce zničení věží Obchodního centra na osudech několika skutečných osob jejichž hraná dokumentární rekonstrukce je asi nejdetailnější věc, kterou jsem v dokumentu viděl na téma co se dělo v mrakodrapech po nárazu letadel až do jejich zřícení. Počítačové simulace, výpověď přeživších - strhující dojemné. ()

xerno 

všechny recenze uživatele

Já jsem viděl tři dokumenty o 11. záři, a z tohoto mám zatím nejlepší pocit - možná proto, že Loose Change: The Movie 2006 jsem viděl anglicky bez titulek :-( , jinak ho najdete na http://www.loosechange911.com/ , tady na http://www.csfd.cz/film/224347-loose-change-2nd-edition/diskuze/. Rozhodně se to ale nedá srovnávat s http://www.csfd.cz/film/135153-11-zari-2001-cas-krize-dc-911-time-of-crisis/ , toto je úplně o něčem jiném, i když tu chybí značná část údajů, ale lepší, než drátem do oka, což je v tomto případě čas krize... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama