Reklama

Reklama

Tulácká pohádka

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1972, 13 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Karel Čapek (povídka)

Scénář:

Eduard Hofman

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Karel Höger
(další profese)

Obsahy(1)

O dobráckém tulákovi Františkovi, jenž hlídal tašku s penězi pánovi, kterému vítr odfoukl buřinku. Skvěle vyprávěno Karlem Högerem. (sam.uel)

Recenze (10)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Bratři Čapkové a Karel Höger to je nesmrtelná kombinace. Na těchto pohádkách jsem vyrostla a pohádka o Františkovi, ke kterému si holohlavý pán uloží svůj miliónový kufřík se mi pořád líbí. Nejlepší je snad popis cesty, kam všude se klobouk podíval. A samozřejmě i chaplinovský Františkův krok :) Díky CSfilmu za to, že takové pohádky zařadila do vysílání. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Říká se "pro dobrotu na žebrotu" a platí to i v tomto případě, kdy dobrácký tulák František, jenž okouněl na náměstí, dostal na starost tašku s penězi od pána, kterému vítr odfoukl buřinku. Jenže strážník si to vysvětlil po svém a tak nyní čeká František na rozhodnutí soudu, když v té chvíli se objeví znovu pán se svou buřinkou.... 90% ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Noční město je zachyceno vskutku nádherně. Díky pánovi s rozlítaným kloboukem je to nejen vtipné, ale rovněž zeměpisně poučné, máme tu asi jedinou pohádkovou zmínku o městě Blagověščensk, ležícím 8000 km východně od Moskvy na hranicích s Čínou. "Čekal dvě hodiny, tři hodiny, a aby neměl dlouhou chvíli, pískal zatím kudlu." :)) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Už po několikáté se spojila síla osvědčená dvojice: režisér a výtvarník Eduard Hofman a vypravěč Karel Höger. Opět si vybrali jednu z pohádek od Karla Čapka, tentokrát ne moc známou. Hlavní postavou je vandrák František, který hlídá tašku peněz cizímu chlapovi, kterému uletěl klobouk. Cesta odfouknutého klobouku je doslova neuvěřitelná a zeměpisně poučná. Nejprve si polétával jen tak po Náchodsku, aby pak nabral rychle směr Polsko, Rusko, Čína a pak to vzal přes Ukrajinu zpátky domů. Tahle dobrodružná cesta je Hofmanem krásně animačně vyobrazena. Stejně jako se mu povedl František s tím tlustým majitelem buřinky. Srovnání Františka s Charliem Chaplinem na konci mi přišlo dost trefné. [137. hodnocení, 6. komentář, 83%] ()

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Jako vypravěč byl Höger bezkonkurenční. A takhle absurdní pointu snad umí příběhu dát jen Karel Čapek. Těším se, až zase náhodou narazím na další z podobných "minipohádek". ()

Reklama

Reklama