Reklama

Reklama

Melounová stezka

(festivalový název)

Obsahy(1)

Snímek je inspirován skutečným příběhem dvanácti imigrantů do Chorvatska, kteří se utopili v řece Sávě na chorvatsko-bosenské hranici. Příběh je nahlížen očima mladičké čínské dívky, jejíž otec byl mezi utonulými. Dívka naváže křehký vztah s rehabilitovaným vojákem chorvatské armády, který trpí poválečným traumatickým šokem a je závislý na lécích. Jejich jazyková i kulturní bariéra ukazuje, jak obtížné je zbavit se břemena svého původu. Melounová stezka na Filmovém festivalu v Pule 2006 sklidila tři Zlaté arény - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (Krešimir Mikić), Nejlepší scénář a Nejlepší zvuk, na festivalu Oktavijan 2006 zase Cenu Asociace chorvatských filmových kritiků. (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (3)

Hank 

všechny recenze uživatele

Balkánské filmy těží z nejen z autentčinosti, ale hlavně syrovosti prostředí a zobrazení. Nacionalismus a vlastní strasti přináší dost a dost problémů. Film je velmi autentický a drsný, na druhou stranu se zdá, že tohle už jsme někde viděli...prostě se těží z toho co může učitnit film z balkánské oblasti zajímavým. Přes určitou efektnost a prvoplánovitost, čtyři hvězdičky, nebýt závěru (až moc ve stylu kovbojek), tak bych i přidal... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Branko Schmidt je režisér, ktorého si nemožno nevšimnúť. Hoci je toto podľa mňa jeho najslabší a "balkánsky prvoplánovo mainstreamový film" s obohranou a za vlasy pritiahnutou témou, aj tak funguje. Hlavne, že sa už končia časy, keď všetky "juhoslovanské" filmy boli o vojne. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Hankem - závěr ten film trochu sráží. Nechávám 4 hvězdy, ale poctivější by byly 3 a půl, právě za ten neuvěřitelný konec, který mi neasocioval western ale (i díky vizáži a oblečení hlavního hrdiny) Ramba :-) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama